hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求95M延長至九龍灣
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區議員要求95M延長至九龍灣

kc_loo 發表於 2017-3-22 10:35 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-3-21 22:06
話 106 無人搭真係講笑,
寶林都大把人搭 106 都唔搭 297 啦。

放工時間企業廣場都唔少人等106, 其實唔差
hz6751 發表於 2017-3-22 11:30 | 顯示全部樓層
既然運吉不批安達臣區有巴士線去觀塘,又現時翠林村居民來回觀塘絕大部份坐98A,不如95M加經安達臣區更實際

12A 發表於 2017-3-22 11:46 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-21 18:40
個建議係行淘大出入, 咁行法目的係咩呢?

係咪暗撐幾年前93A 95M合併擺牛頭角方案?

淘大有人反對93K改路, 並建議95M延長上彩福.

擺彩福的原因是因為彩福設施/交通不足, 得28B落市中心, 又唔到牛頭角街市, 有長者在地區諮詢會上向官員反映過問題, 故淘大提出該建議, 方便居民落山.

九巴十六 與你在 GA5505 相見
10598C 發表於 2017-3-22 11:47 | 顯示全部樓層

hz6751 發表於 2017-3-22 11:30
既然運吉不批安達臣區有巴士線去觀塘,又現時翠林村居民來回觀塘絕大部份坐98A,不如95M加經安達臣區更實際 ...

拉95M入去安達臣係好提議 因為可以方便將軍澳居民去安達 同時可以做BBI 但係安達臣居民會唔會同你漫遊觀塘山落去觀塘都成問題 同時要諗下究竟係來回兜一次安達定係入安秀道經新清同順利邨道落協和街 走線會決定西貢區議會通唔通過
S3BL100 發表於 2017-3-22 12:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-22 11:47
拉95M入去安達臣係好提議 因為可以方便將軍澳居民去安達 同時可以做BBI 但係安達臣居民會唔會同你漫遊觀 ...

一個安達臣就阻住晒當時山上將沙同將尖的計劃,呢筆數都未找,無理由咁容易就將條 95M 送俾觀塘區,
進一步騎劫西貢資源做觀塘生意為主,但康盛翠林就咩都拎唔到

另外,安達出面就有大大條 98A 行將軍澳道落觀塘,如果佢地再開多條觀塘線,係應該協和街落山,方便買餸客同學生,無必要將軍澳道上落

95M 應該做既係同 93A 98A 重組,而唔係搞到不倫不類
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-3-22 12:15 | 顯示全部樓層
12A 發表於 2017-3-22 11:46

擺彩福的原因是因為彩福設施/交通不足, 得28B落市中心, 又 ...

想要三彩有條正常線落觀塘巿中心,根本係應該拎 28B 同其他區內線重組,而唔係求其拉多條線上山

而且佢地又有無諗過,彩福總站空間唔係無限多,雖然可以擺多一兩條線,但拉 95M 上去,
就意味少左一條跨區線可以開,而佢地而家最需要既係一條正常跨區線,唔係一條同 28B 重疊七八成既短途線

拉 95M 上去,結果 28B 95M 唔少路段重疊但等車方向相反,簡直係極品。
而且觀塘堆區內線本身仲有剩餘運力,根本直接重組都可以有資源剩

如果砌條類似 95M 行法的區內線俾三彩,咁 28B 應該執笠變 26B,聯合醫院後上四順,
然後 23M 可以執笠,14B 上樂華,將條 14H 加到正常班次,甚至之後再重組埋 14B 14H 16M 26M 都得

呢條三彩區內線就可以聯合醫院後直接拉入安達,唔郁到 95M 半條毛

而唔應該頭痛醫頭,腳痛醫腳,唔考慮整體規劃

至於 93K,油尖旺/馬頭圍方向有無數替代品,寶林方向係差康盛翠林要轉車,
我亦好懷疑有地鐵的前提下,有幾多九龍灣站周邊乘客會等 20 分一班 93K 入寶林,而唔係直接搭地鐵就算。
康盛翠林都未嘈 93K 飛起九龍灣站,淘大死攬真係唔知做乜

EX-TL 發表於 2017-3-22 12:18 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-3-22 12:06
一個安達臣就阻住晒當時山上將沙同將尖的計劃,呢筆數都未找,無理由咁容易就將條 95M 送俾觀塘區,
進一 ...

一於用95M資源去開沙田線(翠安沙), 作為秀安沙的輔助, 點睇?

秀安沙同翠安沙分別在於一條做秀茂坪, 一條做康翠, 翠林條線只到沙田市中心, 不往大圍, 跟當年798一樣, 起初用796B資源做, 班次隨客量而增加.
EX-TL 發表於 2017-3-22 12:22 | 顯示全部樓層
12A 發表於 2017-3-22 11:46

擺彩福的原因是因為彩福設施/交通不足, 得28B落市中心, 又 ...

彩福過幾年有體育館有街市, 而家捱住小巴/升降機先, 好過開條線幾年就變廢物, 要再搞重組好煩.
S3BL100 發表於 2017-3-22 12:24 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-22 12:18
一於用95M資源去開沙田線(翠安沙), 作為秀安沙的輔助, 點睇?

秀安沙同翠安沙分別在於一條做秀茂坪, 一條 ...

95M 最大問題係要維持有車去聯合醫院,雖然唔係多客,但因為係醫院而不可不做

呢點亦解釋左前幾年 RPP 93A 95M 合併,唔係行較多客的曉光街,而係要行聯合一邊,當然最後 ban 左

當然我唔認為無其他方法取代 95M 醫院線角色

不過如果係換山上將沙,95M 得四部車,到時非繁開 60 分一班?

當然,如果解決到醫院問題,又秀安沙分到合理數目班次做翠林康盛,到時 95M 成條送俾觀塘區又點話

EX-TL 發表於 2017-3-22 12:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-3-22 12:24
95M 最大問題係要維持有車去聯合醫院,雖然唔係多客,但因為係醫院而不可不做

呢點亦解釋左前幾年 RPP 9 ...

咁唔做安達臣, 寶達後跟213X落淘大就得啦, 安達臣條89A聯合醫院係主打地點之一, 即是話停康寧道秀茂坪警署, 已經等同做到聯合醫院(其實輪椅人士搭213X秀茂坪警署落車, 向後行過馬路就係醫院升降機).
用跨區線做醫院客, 符合九巴胃納, 帶挈埋樂華有沙田直線, 除左班次問題, 做得過嗎?