hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 秀安沙圍線或於今年上半年開辦及213X可能加班 ...
開啟左側

[路線消息] 秀安沙圍線或於今年上半年開辦及213X可能加班

transbus 發表於 2017-3-21 20:43 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-3-21 20:01
問題係13X堆客 有40%至一半都係來自啟麗
如果上段真係咁多人搭..點解213X開線到而家想企人都難??
...

首先13x繁忙時間一定唔會有4成啟麗客先。

其次13x早幾年轉定點減過班,
加上啟德入伙人多停站更耐,
off peak冇趕咁啲秀茂坪樂華客就有鬼。
一日1A 28健在,
老九都唔見得會發大13x去做生意。

但點解又要擘213x出嚟?
開213x某程度上係幾個原因,
一為紓緩13x中下秀樂華爆車,
二為避免上秀安達兜中下秀增加車程,
三為防止新記標中安達臣開尖咀線打對台,
四為上山呃貴人$1。
但又唔停寧波二中吸埋順天客,
而且實際上,全秀茂坪就算繁忙時間夠客打滿13x,
都未足以開兩條全日尖咀特快,
除咗安達,個客路根本就袋返13x啲舊客,
旺得去邊?
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2017-3-21 20:45 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2017-3-21 14:45
曉麗苑行上中秀好方便姐

過港島就係。

返上山呢?
秀程樓落穿商場再行電梯? 我地鐵觀塘轉上嚟唔好?
 樓主| carson911 發表於 2017-3-21 21:19 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-3-21 20:43

佢搞唔到亂合班次姐
成日13X輔警飛埋站真係開胃
88開線啦
tunghang 發表於 2017-3-21 22:15 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-3-21 20:01
問題係13X堆客 有40%至一半都係來自啟麗
如果上段真係咁多人搭..點解213X開線到而家想企人都難??
...

入伙後多咗企人啦
有時13X更少客
gu9434@24 發表於 2017-3-21 23:08 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-3-21 20:43

224X同時間(下繁)都可以有班次頂閘..
不過太部份班次都仲有位坐

我同意213X係有需要開辦..
但原來開線後 唔算好多人等登等213X 基本上見車就上
暫時睇個"1蚊升級"計劃不算太成功

而13X下繁打後大部份班次繼續都可以企人/爆哂車上啟德隧道..
(唔明點解13X成日出ATE)
213X算係分流左一堆牛頭角打後既客...但實在未夠..
transbus 發表於 2017-3-21 23:12 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-3-21 23:08

正因為啟德入伙多咗人,224x有足夠條件升全日,
咁就大家開心。

但十幾年嚟又儲咗一批秀啟短途客。

近排反而成日見13x行98D啲電豬,
都唔知係咪特登拖慢車程..
3ASV174 發表於 2017-3-22 00:07 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-3-21 23:12
正因為啟德入伙多咗人,224x有足夠條件升全日,
咁就大家開心。

因為 93K 要全派 ATENU 造數搏減班,
290/290A 又一定要派 ATENU,所以唔係一定要用歐五既 13X 就成日俾人拎左車去填數。
如要討論,請先自貼差餉單一次
transbus 發表於 2017-3-22 00:33 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-3-22 00:07
因為 93K 要全派 ATENU 造數搏減班,
290/290A 又一定要派 ATENU,所以唔係一定要用歐五既 13X 就成日俾 ...

290系有原因唔用得B9?
3ASV174 發表於 2017-3-22 00:45 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-3-22 00:33
290系有原因唔用得B9?

290 系當然用得 B9,只不過呢條線好似係指明要先出 ATENU,
或者我唔應該話「一定要」,但 ATENU 係首選。
如要討論,請先自貼差餉單一次
tunghang 發表於 2017-3-22 01:00 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-3-21 23:08

除非要做死13X吧,否則見車就上都唔可以話唔成功
而家下繁山谷道上車要企到黃線附近既班次少咗好多,好多時頂多企幾個甚至未坐滿
非繁或者更明顯,可能13X仲有唔少客,但已經冇咩需要加班