hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴表示巴士實時數據屬公司資產具商業價值 ...
開啟左側

新巴城巴表示巴士實時數據屬公司資產具商業價值

da54 發表於 2017-3-22 10:26 | 顯示全部樓層

新城的詳細立場可以係 2016/11/10 的中西區 TTC 會議紀錄搵到....

「56. ...而計算實時到站時間的數據涉及公司龐大的資本及經常性開支,故視作公司資產。
由於數據具備商業價值,公司不會開放予程式設計者免費使用。」

Source: http://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_minutes/tts/2016_6.docx

明顯,巴士公司的 Cost benefit analysis 係極簡單地將某個組件的成本同佢嘅收入黎做比較,
某程度佢做 ETA 只係要符合政府的專營權規定,而無計算「額外乘客」同「乘客滿意度」
呢 d 非直接得益。
至於你們信不信?反正我信了
peterson 發表於 2017-3-22 13:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-3-22 06:51
外行人唔知道成套系統開發同維護要既錢
咁講咩都容易

千祈唔好俾政府掂!

其實連啲公務員都唔想掂

佢地連API都唔知係乜,(近年終於知道乜嘢叫IP已經好勁)
你叫佢地搞,頂盡出到個類似『撘車易』嘅東東出黎,
但咁搞又分分鐘幾千萬 仲要就算做到都Out晒又唔順手
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
cruisesnet 發表於 2017-3-22 13:32 | 顯示全部樓層
對新城來講, 個人覺得最大既原因真係驚比人捉脫班

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 準確捕捉

查看全部評分

RobynnNKendyFan 發表於 2017-3-22 13:53 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2017-3-22 13:32

呢家野有乜好驚 la

反青沙撐獅隧
kei_hk 發表於 2017-3-22 14:20 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-3-22 13:13
千祈唔好俾政府掂!

其實連啲公務員都唔想掂

其實係應該要政府做主導﹐叫幾家公司自己合作共同開發。

政府只係提出要求(即基本的路線資料及ETA)﹐並且在適當時間再加入新要求(巴士的載客情況......)﹐巴士公司便自己圍內開會﹐大家睇下點做出來﹐交功課給政府。

這樣﹐市民便可以1個apps了解晒所有巴士公司的ETA及路線資料﹐不用裝晒所有公司的apps。

如果當初係行這個方式﹐幾間巴士公司共同合作開間公司專做ETA﹐其實服務可以擴展去專線小巴﹐到時便可以搵真銀。
而這方面的技術﹐甚至村巴﹐以至大公司的車隊管理都用得著。

而家各自為政﹐乘客唔會得到最大的效益。
正如我在另一文﹐嶼巴加設ETA﹐唔知又有幾多人會裝嶼巴apps﹐又有幾多人好日都唔坐嶼巴一次﹐連網都廢事裝。
又唔知每日有幾多遊客﹐因為相類似原因﹐而沒有裝巴士公司apps﹐而了解唔到ETA及路線資料。

我唔反對巴士公司各自各整apps﹐增加一些額外性功能。
但政府應該統籌一個平台﹐集合所有巴士公司的ETA數據﹐純一向市民發放。
講真﹐唔少人都只係需要睇ETA﹐只係想知要等幾耐車﹐唔需要睇路線資料﹐唔需要教坐車的﹐這情況政府統一資料的apps便大派用場。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
RobynnNKendyFan + 10 精闢見解

查看全部評分

eternalflame 發表於 2017-3-22 14:49 | 顯示全部樓層
又唔可以講政府中人唔識咩野係API, 政府對部份發放於《資料一線通》的資料有提供API提取數據:https://data.gov.hk/tc/developer/datagovhk-api

但交通部份的數據, 除左港鐵的比較整齊有系統, 及提供API之外, 巴士小巴電車路線資料只提供以Microsoft Access資料庫格式的檔案下載, 而且更新頻率唔高。網站聲稱TD會每個月更新一次, 但有時係兩三個月都無更新一次。
可見政府雖然有開放數據的打算, 但並不方便業界同開發者使用:
1) 數據以付費軟件格式儲存, 要使用數據必需使用付費軟件轉換成常用格式 (如CSV, Excel) 等等
2) 數據的及時性不足

政府如果要牽頭做好公共交通數據, 好應該學下台灣交通部個「公共運輸整合資訊流通服務平臺」(PTX)
https://ptx.transportdata.tw/PTX

同埋使用開放標準如General Transit Feed Specification (GTFS)。台灣PTX都係以GTFS為參考去訂立交通數據架構, 而用 GTFS 的話實時數據可以做到俾Google Maps使用添。
https://developers.google.com/transit/gtfs/
miklcct 發表於 2017-3-22 18:04 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2017-3-22 14:49
又唔可以講政府中人唔識咩野係API, 政府對部份發放於《資料一線通》的資料有提供API提取數據:https://data. ...

我打算喺今年後期開發一個以GTFS為基礎,用於本港範圍嘅公共交通應用,初步打算先開發static GTFS(因為目前實時資訊覆蓋唔多),到發展成熟之後先再加入ETA功能。

另外我想問問深圳喺呢方面嘅發展如何?如果可以既話我亦都會考慮整個跨境嘅公共交通應用,相信個市場價值會更大。
進智公交
1005 發表於 2017-3-22 19:37 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-3-22 13:32

九巴出嗰陣咪一樣有相同諗法
最後
咪又係得啖笑
快樂有時,唯有Timely
PB602 發表於 2017-3-22 20:13 | 顯示全部樓層
無錯,實時數據係新巴城巴資產,所以聯營線千其唔好Share Data俾九巴App。
咁樣做九巴就有大條道理,可以喺新巴時段俾九巴App出下一班116喺45分鐘之後開出,等各位乘客齊齊搭108啦喂!

HT408 發表於 2017-3-22 20:30 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2017-3-22 20:13
無錯,實時數據係新巴城巴資產,所以聯營線千其唔好Share Data俾九巴App。
咁樣做九巴就有大條道理,可以喺 ...

你估班客見有116埋站唔識上咩,多餘