hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 藍田(北)及廣田巴總計劃興建住宅
開啟左側

[報刊新聞] 藍田(北)及廣田巴總計劃興建住宅

VanossChan520 發表於 2017-3-25 12:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170120/56199419受影響總站路線

藍田(北)
E22  估計不會拉去油塘(因為會倒自己A26水),最有可能拉去平田(在88x不入平田巴總的前題下)

廣田巴總
廣田巴總的路線極有可能要暫時(如果油塘肯俾啲線上返去嘅話)拉去油塘(14B應該會改作循環),但拉去油塘會產生幾個問題
1) 14B與216M
14B要在服務廣田嘅大前提下,應該會改成循環並伸延至成條碧雲道,但會同216M有大部份的重疊而形成競爭,重點係兩條線啲客量已經係一般,有機會重演當年14B同14C嘅情況,最後其中一條線執笠。
2) 14X與215X
本來14X就已經係執215X嘅客,而油塘人可以話係14X嘅主要客源,但今年嘅RPP就建議14X兜埋九龍灣商貿區,假如215X拉埋嚟油塘嘅話,14X地位堪憐。對油塘人而言,215X雖繞經藍田山,但走綫上,班次上對比14X優勝,更莫講本身已經有條215P。

3) 油塘兩個總站坑位問題
鯉總已full(唔明白點解老九唔用6P霸住條坑,依家已經俾小巴用咗)。
而油塘將來仲有三條新線(油荃,14H,A26,仲未包88X),即使鯉總果幾條唔入大本型,大本型亦會飽和。
*其實62X有獨立掛牌車,但62X係259D嘅輔助線係不爭嘅事實,而259D響鯉總又係用孖坑,如果62X同259D用同一條坑嘅話,鯉總可以騰到一條坑。而14D好似6P咁泊鯉總出面條街嘅話,大本型又可以騰到條坑。

EX-TL 發表於 2017-3-25 12:25 | 顯示全部樓層

藍田北搬去平田就得, 唔夠位可以擺街, 而廣田邨可否只在現時坑位起樓, 總站出入口維持通道, 增建迴旋處讓巴士調頭擺街, 就唔駛愁路線去向. 若果嫌碧雲道唔夠位擺, 16 215X 盡量放柏景灣 九龍站休息便可.

早年也有提及過康盛花園總站起樓, 只要範圍在林盛路以南, 巴士就可以林盛路迴旋處調頭, 其他巴士總站起樓計劃亦一樣, 起樓期間唔需要煩路線去向.
shakugan2005 發表於 2017-3-25 12:26 | 顯示全部樓層
62X唔係259D嘅輔助線係不爭嘅事實, 62X仲有正字軌就算蛇車都會柯打其他一大堆線, 反而只係259D全日後獨立出黎; 小巴拎返出去擺街好過搵條巴士線擺街; 仲有如果16都拉埋去油塘咁幾難搬返上去嫁喎, 遲D唔會有新總站起出黎? 真係唔夠位仲可以玩大D, 62X/259D踼哂去觀塘碼頭搵轉乘搞, 好似277X無啦啦踼去藍田站咁
 樓主| VanossChan520 發表於 2017-3-25 12:40 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-3-25 12:26
62X唔係259D嘅輔助線係不爭嘅事實, 62X仲有正字軌就算蛇車都會柯打其他一大堆線, 反而只係259D全日後獨立出 ...

我並不是太清楚62x同259d嘅歷史因素,但在走線上我認為62x比較似259d的輔助線。 而我覺得油塘工廠區啲新樓可以加一個巴士總站,但政府好似冇去要求發展商加多一個巴士總站。
擴音器 發表於 2017-3-25 12:48 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-3-25 12:26
62X唔係259D嘅輔助線係不爭嘅事實, 62X仲有正字軌就算蛇車都會柯打其他一大堆線, 反而只係259D全日後獨立出 ...

縮短到觀碼咁咪要減價,原本係因為去到油塘所以先收呢個價
 樓主| VanossChan520 發表於 2017-3-25 12:53 | 顯示全部樓層
擴音器 發表於 2017-3-25 12:48

如果再要諗得長遠啲嘅話,觀碼都有機會起樓, 其實我記得之前都有人睇過如果觀碼拆咗嘅話, 都會有啲路線拉嚟YT, 所以縮去觀碼唔係長遠辦法
shakugan2005 發表於 2017-3-25 12:59 | 顯示全部樓層

VanossChan520 發表於 2017-3-25 12:53
如果再要諗得長遠啲嘅話,觀碼都有機會起樓, 其實我記得之前都有人睇過如果觀碼拆咗嘅話, 都會有啲路線 ...

所以未話要係藍田北或廣田村起返個總站出黎先, 如果唔係擺擺下連觀碼都冇埋到時好似深旺道咁割三條線出黎? 觀塘一帶有冇D咁既位? 定要好似觀塘站接收89/89B/89X咁割?
shakugan2005 發表於 2017-3-25 13:03 | 顯示全部樓層
擴音器 發表於 2017-3-25 12:48

第一, 62X係259D唔係, 259D係屯門區行車里數係夠哂長; 第二, 依家條條線都係冷氣豪華巴士, 真係要跟果套收費標準62X全冷果陣就應該減做$13.7(現時約收$15.5), 依家擺到明唔跟果套收費標準, 74A縮去啟業冇減返一個收費級(當年由大元村延長去太和係加左一個收費級), 258X/259X去觀碼一樣可以收到$18.4, 唔通258D/259D就唔係特快線要行青山公路(荃灣段)?
 樓主| VanossChan520 發表於 2017-3-25 13:22 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-3-25 13:03
第一, 62X係259D唔係, 259D係屯門區行車里數係夠哂長; 第二, 依家條條線都係冷氣豪華巴士, 真係要跟果套收 ...

其實如果九巴有心係要加價嘅話, 佢可以將62x飛起油塘, 觀塘市中心之後經將隧入將軍澳,改做262X, 同埋又可以開拓新客源
平田巴總站長 發表於 2017-3-25 13:34 | 顯示全部樓層

廣田對落少少配水庫有個停車場泊旅遊巴