hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) old news?九巴facelift頭幅玻璃發現
開啟左側

[車型及機械] old news?九巴facelift頭幅玻璃發現

isay 發表於 2017-3-26 21:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係咪唔滿意個logo啊特登換塊第三方玻璃?同一個站都已經見到兩款雜牌

原裝ADL

原裝ADL

牌子1

牌子1

牌子2

牌子2
bnr34 發表於 2017-3-26 21:51 | 顯示全部樓層
唔止 old news, 係近乎自古以來 ...

原廠咪又係搵玻璃廠做, 既然可以直接搵玻璃廠造合規格產品, 何需經原廠買
雖然多個LOGO, 但比多舊錢原廠賺, 仲要原廠都未必最快比到貨

樓主| isay 發表於 2017-3-26 22:04 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2017-3-26 21:51
唔止 old news, 係近乎自古以來 ...

原廠咪又係搵玻璃廠做, 既然可以直接搵玻璃廠造合規格產品, 何需經原 ...

出意外換非原廠野當然正常閉在出廠果陣係咁既樣呢,借用版友同網絡圖片
tomchen 發表於 2017-3-27 00:16 | 顯示全部樓層

isay 發表於 2017-3-26 22:04
出意外換非原廠野當然正常閉在出廠果陣係咁既樣呢,借用版友同網絡圖片
...

唔明你想講乜...

不過聽聞 facelift 塊大銀幕易自己出長裂紋,焗住要換

樓主| isay 發表於 2017-3-27 01:29 | 顯示全部樓層
tomchen 發表於 2017-3-27 00:16
唔明你想講乜...

不過聽聞 facelift 塊大銀幕易自己出長裂紋,焗住要換

回文果兩部睇到車由珠海砌出廠到出牌無幾耐都仲係原裝玻璃,冇出意外加上原廠保養期內,特登換雜牌玻璃?原廠玻璃有問題唔係ADL負責?以老九脾氣我覺得真係單純因為個logo
proschebus 發表於 2017-3-27 10:30 | 顯示全部樓層
原廠塊玻璃爛左咪換過第二塊囉

換過的玻璃通常都係DKG字樣

一塊玻璃爛左唔駛一定原廠野呀,保養通常保零件者

講到為左唔要個廠徵要換塊玻璃?唔好咁小學雞啦,一塊咁大塊檔風玻璃唔平架
九鐵動力 拓新領域
nwfb23 發表於 2017-3-27 10:55 | 顯示全部樓層

唔知換玻璃貴0的,定係整容貴0的?

事實係前車可鑑
有人話ADL將車尾logo轉入玻璃,可以保留logo,但無諗過道高一尺,魔高一丈
nwfb23
 樓主| isay 發表於 2017-3-27 11:38 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-3-27 10:30
原廠塊玻璃爛左咪換過第二塊囉

換過的玻璃通常都係DKG字樣

你望下先,唔止DKG架,參考下amnf睇下係我小學雞定九巴小學雞,又唔係換得一兩部,相反好多部自動爛玻璃要九巴出錢換雜牌?對面新城好好地
kei_hk 發表於 2017-3-27 11:48 | 顯示全部樓層
isay 發表於 2017-3-27 01:29
回文果兩部睇到車由珠海砌出廠到出牌無幾耐都仲係原裝玻璃,冇出意外加上原廠保養期內,特登換雜牌玻璃? ...

我只會講爆玻璃/要換玻璃﹐唔一定要撞過車的。

比石仔打中都有機會打裂玻璃的。

通常都係一點雪花紋﹐私人車多數都唔會特別理(除非有得claim保證﹐又唔介紹會變左某國內品牌的玻璃啦)。

但係這些雪花點太耐唔理﹐係會慢慢擴大的﹐到時想唔理都唔得。

巴士公司﹐有司機報番有雪花點咪安排更換囉﹐有成隊人去日常保養批車﹐好快安排到去換。

一個唔刻﹐中多粒石仔﹐再加行車的風壓﹐真係行車期間爆玻璃咪仲煩。

** 好似有人講﹐過洗車機如果入位唔正確﹐都會令倒後鏡fing 位打中大銀幕的。

如果單為個車廠logo﹐真係講到九巴好少氣了。

siuming0213 發表於 2017-3-27 11:50 | 顯示全部樓層

原廠ADL玻璃$6xxx VS 雜嘜玻璃$1xxx
係人都識諗用邊間啦!
其實新城好多都換左架啦!
可能樓主大鄉里未出過城乜都唔知

PS 新城最新一架爛玻璃係3812