hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟23 23M 26M 幾時先可以重組到?
開啟左側

[路線計劃/RPP] 究竟23 23M 26M 幾時先可以重組到?

TV2289 發表於 2017-3-29 20:41 | 顯示全部樓層

重组路線只係時間問題學校
中學
觀塘官立中學
順利天主教中學
匯基書院 (東九龍)
基督教中國佈道會聖道迦南書院
寧波第二中學
[size=15.008px][size=15.008px]

[size=15.008px]未來D學生

[size=15.008px]如阿翻學同放學呢?
[size=15.008px]

[size=15.008px]

10598C 發表於 2017-3-29 20:59 | 顯示全部樓層
我啱啱問過住四順嘅朋友 佢建議係咁:
23+29M 觀塘碼頭↺新蒲崗
路線:碼頭⇄和樂邨⇄利安道⇄順利消防局⇄彩虹站↺新蒲崗
班次維持約7分鐘一班
23M+26M 彩虹↺樂華
路線:彩虹→牛池灣→順利消防局→順利邨道→協和街→牛頭角道→樂華→順天利安道→順利消防局→彩虹
TV2289 發表於 2017-3-29 21:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-29 20:59
路線:碼頭⇄和樂邨⇄利安道⇄順利消防局⇄ ...

方便到D学生出入問題

leeallen 發表於 2017-3-29 22:23 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-3-29 13:18
合併 26M+29M 都講得出,已經知道你係咩 level,為左保 23+23M 可以去到幾盡

29M 全日大部分時間 6-8 分 ...

原來祢真係呢度嘅Judge來架, 可以將網友分level, 合唔合理由祢判,
荒唔荒謬由祢批, ado.gif

我唔知要有level至可以係呢度留言架, 咁要點申請至好似祢咁有level?
原來呢度唔係for enthusiasts聚合輕鬆分享吹水嘅forum, 而係for好似
閣下磚貴嘅磚家武裝磚業批鬥非專業純平民嘅地方, 好嚴格, 好嚴肅,
祢啱呀, 我係冇level, 一早表明咗我係非專業純平民, 有問題嗎? 祢健
康嗎?

祢要禁我聲禁我言, 一個平民又點夠祢尐磚家鬥, 我咪STFU

我平民唔係要懷疑, 純粹好奇問吓, 磚家先生閣下每日都咁多磚業分
析, 一定建功不少, 咁我想知最近有咩巴士服務改動係出自磚家先生
祢閣下手筆, show us what you got, come on!  Give us a chance to
drool over them.  I am gonna have a man crush on you.

If you've got sth by steamrolling other people, then good for you.
You can go framed this thread and jazz it everyday.  Have a good day
jazzing.

ATENU1198 (UR1585) @ 619
S3BL100 發表於 2017-3-30 12:03 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2017-3-29 22:23
原來祢真係呢度嘅Judge來架, 可以將網友分level, 合唔合理由祢判,
荒唔荒謬由祢批,   

咪住,呢度已經唔止我一個話 26M+29M 唔可行

根本夾硬將一條密車線同一條疏車線合併再拉到長一長,會衍生好多問題,係基本常識

你可以話呢度係討論區,大家可以隨便發表意見,吹水唔抹嘴,可以唔理後果,
但實際上就算係俾人專門 FF 既 F1 版,都會叫人唔好發表開玩笑、不切實際、實現機會低的建議,
凡親有唔合理的建議貼出來,一樣會有版友批評

而最大的問題,係呢度明明應該係一個講道理的地方,你就訴諸情感,一有唔合心意的地方就發爛渣,好似全世界都要遷就你,而唔係以理服人
再睇返之前又係講 23 26M 條 thread,你好似覺得為達目的不擇手段係好合理,唔需要理其他人

根本大家有不同意見係好正常的事,但換轉係其他人,人地批評/表達相反意見後,都會嘗試說服人,點解自己的看法合理

對於你呢D無的放矢發爛渣言論,我要講既係咁多,句號。

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2017-3-30 12:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-29 20:59
路線:碼頭⇄和樂邨⇄利安道⇄順利消防局⇄ ...

29M同23一定唔會大幅拉長
因為以九巴收費基準
肯肯定唔可能照現時車費去合併
若果當成新線去睇,收費隨時比現時貴一倍

咁條新線搵鬼坐咩
kay 發表於 2017-3-30 13:44 | 顯示全部樓層

其實依家四順唔係全部反對重組

係人都知反對變贊成容易過贊成變反對

如果九巴醒水加個短途4.5分段比26M上山,23就無價值
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2017-3-30 22:56 | 顯示全部樓層
http://www.districtcouncils.gov. ... es/TTC/TTC_M7_M.pdf
感謝委員支持落實九巴第 26A 號路線的建議,並表示
該建議於去年諮詢期間遭部份地區人士反對 。 九巴公
司 現持續與相關人士商討優化方案,但暫時未達成共
識。九巴公司會與他們緊密溝通,如有新進展,會與
委員匯報;

照字面解
1.不是多人反對
2.九巴想做重組,只欠共識

黃大仙班友用詞都幾強硬
觀塘區班友係9號延長一事上懶溫和派,結果搞到人地聲勢壯大
唔比改9號之餘,仲要嘈埋點解唔重組26M

符女士,似乎唔捱得幾耐
世界很簡單 人類很複雜
TV2289 發表於 2017-3-30 23:51 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-3-30 22:56
http://www.districtcouncils.gov.hk/wts/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_minutes/TTC/TTC_M7_M.pdf
...

班學生应該最惨
leeallen 發表於 2017-3-31 06:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-3-30 12:03
咪住,呢度已經唔止我一個話 26M+29M 唔可行

根本夾硬將一條密車線同一條疏車線合併再拉到長一長,會衍 ...

係唔止一個講唔可行, 我以前都覺得26M+29M唔可行, 但係板友
從來只會提對建議嘅意見, 得與唔得, 原因何在, 有意見冇問題,
但請唔好label我, 以26M+29M為例, 班次相差遠, 唔夠車, 唔可同
時保留23同23M, 有理據, 我接受, 至於其他內容, 我衷心建議多餘
嘅形容詞貼文前唔該吞返落肚, 集中返係提議上, 我唔覺得話人低
level係講道理, 如果有人話你「係咪低能架, 想重組成個觀塘區內
線, 咁多小區諗都諗到好難過到, 正冇腦」又係叫講道理咩? 我唔
覺係, 大家立場唔同, 我尊重不同立場, 但唔同意因為立場而要胡
亂標籤他人, 你可以話我考慮唔夠全面, 但唔係低level, 唔夠班,
你憑咩呀? 你唔係admin, 亦唔係判官, 定你本身性格就係咁, 判官
型, 一經標籤, 不斷針對, 唔知閣下出身未, 我班員工就算出錯, 我出
糧都未可罵佢地「低level, 荒謬」定你畀人罵慣, 習以為常?  話人發
爛渣前, 唔該檢討下點解, 26M+29M你覺得開玩笑搗亂, 你可以報告,
而唔係由你去判, 識唔識規矩, 不如你試下所有唔啱你口味嘅建議都
加句低level, 睇下會點! 你放心, 如果你冇標籤人, 又真係有人話你超低
能,我見到嘅話, 絕對會幫手報告

我只提出方案畀大家一齊討論, 死唔死保23同23M, 我真係冇立場, 即係
咁, 有一日你老闆同你講, 你入職早人工高, 公司錢就係得咁多, 要減你人
工, 因為要加畀佢地, 佢地都要養家, 如果唔肯, 就係自私, 唔理其他有需要
嘅同事, 佢地同意晒, 唔好阻住同事改善生活, 或者你會覺得好合理, 但
現況就係咁, 如果九巴個建議話23M會加班, 繁時 8-10, 非繁 12-15 再加
免費轉乘任何去觀碼路線, 我會覺得冇問題, 不過好明顯九巴目的慳車比
改善排先, 係佢立場來講, 我覺得正常, 但我都可以有我立場掛, 唔駛判我
阻住地球轉下嘩? 我都可以要求佢改善個建議呀? 你唔係唔明白上馬後再
改仲難呀? 或者如果你唔係要針對我或者某議員, 而係針對九巴, 可能你
會標籤九巴唔肯改善服務正奸商

至於有關某議員班馬行為, 政治從來都係咁, 污糟邋遢, 有幾大驚小怪, 定見
得辦公室政治少? 所以一廂情願全世界都好小學雞好正直唔會出矛招? 就
算不恥去用都要學識去防, 接觸過世界各地各式各樣嘅人, 連有朋友嘅朋友
被消失於世界都聽過, 班馬呢尐咁原始招數都睇唔過眼, 見識見聞越多, 只
會每日更多更多睇唔過眼事件, 你吞得幾多? 而且冇人知係邊個提出咁做,
佢可能只係一隻做執行者嘅棋, 甚至議會入面成個建制都係棋, Who knows?
同時你估泛民從來冇用過任何招數來阻止佢地唔like嘅議程? 根本兩邊都一
Q樣, 政治從來都係咁玩, 全世界如是

ATENU1198 (UR1585) @ 619