hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士私牌行經道路
開啟左側

[問題] 巴士私牌行經道路

simon12 發表於 2017-3-27 22:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

巴士公司有沒有規定,私牌車可自由行走任何道路去其他線或回廠呢?
例如:
1.葵芳私牌車去荃灣西站,沿經整段葵福路由葵芳至德士古道段
2.私牌車由翠林路上斜馬遊塘右轉寶琳路
3.私牌車12米沿經全段西沙路
4.私牌車(10.6米或以上)行走荃錦公路, 林錦公路
HJ8388-S7 發表於 2017-3-27 22:55 | 顯示全部樓層
荃錦公路本身唔係有路牌寫明禁 10m 以上既車架咩
GX7569 發表於 2017-3-28 08:07 | 顯示全部樓層
所有私牌車都有指定行經道路及指定隧道,時間不足例外
樓上4係冇可能發生
3呢12米車都行得299X咁你話呢
PB7996,SJ7944,TC8986
kei_hk 發表於 2017-3-28 10:18 | 顯示全部樓層

我只係聽過返到廠附近會有指定路線﹐以減低排隊入廠時影響到其他道路使用者。
同埋私牌如非必要唔好行收費區(包括汀九橋)﹐以免壞車時要付費給予相關道路管理公司。
行收費道路盡量行收費平的路線﹐但有需要的話(例如踢車﹐趕去另一邊開工)可以照行收費貴但快的隧道。

其他﹐基本上唔違反交通規則 (例如上面第4點﹐超出長度限制而不能行駛)﹐巴士公司都沒有特別明確去講唔可以用。

但係﹐在私牌的情況下﹐做員工係唔係應該使用合理及最快的路線?  **我相信巴士公司會比晒指引給司機﹐但司機都有一定靈活性的。
而員工又會唔會向難度挑戰? (例如荃灣去屯門﹐沒有交通意外/封路的情況下﹐有屯門公路唔行﹐硬係要行青山公路)

俗d講句﹐收工的一轉私牌車﹐早d返廠早d收工好過啦﹐玩乜鬼遊車河。
早上開工出廠﹐我又唔排除會有人在時間許可的情況下﹐兜一兜路去買早餐。
平時工程部/廠務要將車調廠﹐都係講時間的﹐你估真係唔駛睇時間做完個JOB咩。

而且﹐我唔係太相信巴士唔會無方法去睇有無員工私牌游車河。
以前無GPS﹐收工可以睇總站拍卡及回到廠交車的時間是否合理。
而家睇完所需時間是否合理之後﹐仲可以睇埋GPS資料﹐你點行都現晒形﹐有需要便可問番司機點解這樣行。

kei_hk 發表於 2017-3-28 10:34 | 顯示全部樓層
GX7569 發表於 2017-3-28 08:07
所有私牌車都有指定行經道路及指定隧道,時間不足例外
樓上4係冇可能發生
3呢12米車都行得299X咁你話呢

關於第3點﹐點解會有私牌行西沙?
一係開工收工車(299X 這些本身要行走的路線)﹐一係工程部要調廠的車。

前者﹐無得唔行。

後者不外乎九龍灣及沙田廠要調車﹐做員工點解要挑戰西貢一帶多灣窄路?   常理車務人員都知西貢一帶的路面情況﹐唔會指明要經西貢(西沙)。
即使唔可以用獅隧/大老山隧道﹐都仲有大埔公路﹐行大埔公路點都易行過入西貢兜一轉啦。  - 行轉大老山﹐慳時間慳燃油﹐$35抵比啦獅隧更加只收$8﹐更加唔需要用車程更長的大埔道。
就算係將軍澳調車去沙田(我估機會比較少)﹐都未必會挑戰西貢﹐都係出番觀塘一邊再用其他道路入沙田。比$3+$8安全得多﹐時間隨時比起入轉西貢更快。

GX7569 發表於 2017-3-28 20:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-3-28 10:34
關於第3點﹐點解會有私牌行西沙?
一係開工收工車(299X 這些本身要行走的路線)﹐一係工程部要調廠的車。

你以為個個識行?我冇話過廠務運車行西沙路,我係指話開工/收工/廠出私牌果D車廠務運車去第二間廠正常點會行西沙路?
時間多咩

答埋你上面
"在私牌的情況下﹐做員工係唔係應該使用合理及最快的路線"
冇錯

"而員工又會唔會向難度挑戰?"
私牌盡量唔好玩咁多野,有起事上黎只會搞到條線,上面會睇
唔好搞到個個都私到返黎開,而你一個唔得

"同埋私牌如非必要唔好行收費區(包括汀九橋)﹐以免壞車時要付費給予相關道路管理公司"
其實係錢既問題,再講,係隧道呢D地方真係壞車都冇辦法
而且係因為好多大西北車成日空車私過西隧,大欖隧道,所以公司先出通告話唔比行呢D收費高既隧道
大隧,東隧呢D都可免則免

就連站長都睇得到所有巴士行蹤,咁你話公司睇唔睇到?

PB7996,SJ7944,TC8986
GU9338 發表於 2017-3-28 22:36 | 顯示全部樓層

唔知有冇記錯 ,
37 38 青衣廠出就係行北橋 > 葵福道私葵盛開工 , 收工亦然
不過唔係全段葵福路咁解
請用文明來說服我。
流星☆雨 發表於 2017-3-29 00:41 | 顯示全部樓層
1同2應該無問題私牌車行積運街落大圍都有啦
趕客路上 理_得你
TankKingEH9697 發表於 2017-3-29 01:53 | 顯示全部樓層
14s 九廠攞車去元朗廠套車 來回要行全段屯公
攞正牌遊車河
坦克王EH 9697
capricorn 發表於 2017-3-29 22:10 | 顯示全部樓層

想問現在元朗和天水圍路線私牌去對站是否還規定行屯門公路嗎?