hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 美國洛杉磯訂購64列中國品牌地鐵列車
開啟左側

美國洛杉磯訂購64列中國品牌地鐵列車

K.C.R2007 發表於 2017-3-31 00:21 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2017-3-30 23:55
美國唔清楚,但澳洲墨爾本新型地鐵係由中國中車負責設計,
仲在墨爾本設地區總部,大量派駐中國工程師,
...

一睇就知道你比啲親共左派主流媒體(CNN、WASHINGTON POST、NBC NEWS之類)洗左腦
特朗普唔係反移民,佢只係反對非法移民,對於來自世界各地的精英佢依然係抱持歡迎態度
佢從來只係話墨西哥沒有把他們之中的好人送來美國,反而一些來到美國的墨西哥人都是從非法途徑入境的,從事犯罪活動,沒有說憎恨所有的墨西哥人
對於穆斯林,佢要採取臨時禁止穆斯林入境只係臨時措施,直到搞清楚係乜野一回事爲止,以前伊朗德黑蘭人質事件,當時的美國總統吉米卡特都採用過
結果比一啲左派主流媒體斷章取義,歪曲成話佢憎恨墨西哥人同穆斯林,最惡毒的攻擊甚至還有所謂的“種族主義者”
好似驢仔黨咁樣立亂放一大堆非法移民入境美國,白食白住,增加犯罪率,加劇本土族羣不和,除左虛耗國庫之外和增加社會動盪因子,美國就會強大?
希拉里、克林頓尼幾條驢仔黨,全部都係同中共有利益往來,希拉里岩岩仲被揭發2011年曾贊同棄台論,任由中共併吞臺灣,並藉此換取中共政府抵銷對美國的1.14兆美元債權,對佢地死心啦
特朗普唔同,佢係個對中共強硬派,而且佢上任後都積極擴軍
乜野擔心佢上台後美國會失去世界霸主地位,任由啲左派主流媒體亂吹啦
唔好比啲親共左派主流媒體誤導,今次總統大選,個啲主流媒體幾乎全部都淪落成希拉里民主黨陣營的御用媒體,捏造大量假新聞唱衰特朗普及其支持者

樓主| Kaix 發表於 2017-3-31 11:40 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2017-3-31 00:21
一睇就知道你比啲親共左派主流媒體(CNN、WASHINGTON POST、NBC NEWS之類)洗左腦
特朗普唔係反移民,佢 ...

反特朗普就係親共產黨?
澳洲人直情主流反美反特朗普,咁澳洲咪係中共國土?(雖然距離被中共佔領不遠)
S3BL100 發表於 2017-3-31 12:28 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2017-3-31 00:21
特朗普唔係反移民,佢 ...

唔想離題,但見到咁多不盡不實既論點,我作為一個長住美國既人,有必要出句聲

左派就有假新聞,右派又無?特朗普同佢班手下講既野你就信到十足?
唔知邊個老屈瑞典發生恐襲?唔知邊個老屈奧巴馬係穆斯林教徒、唔係美國出生?
唔知邊個老屈希拉莉在薄餅店搞孌童淫窟,搞到真係有人信,差D釀成槍擊血案?

禁止穆斯林入境,班從來無襲擊過美國的伊朗人就禁,911 劫機犯 19 人入面有 15 個係沙特阿拉伯人,
沙特阿拉伯係瓦哈比主義的最大出口國,又唔禁佢地?佢搞禁止穆斯林入境,真係為左美國安全著想?

特朗普對世界各地精英移民真係歡迎?睇下佢手下個極端白人主義者 Steve Bannon,
走去嘈話矽谷太多亞洲人掌高位,呢D叫做歡迎精英移民?

佢又真係對中共強硬?除左同蔡英文直接通電話之外,佢仲做過D咩?
台灣唔係只係佢向中共勒索的手段?而家中共允許特朗普幾十個商標註冊,
佢嘗到甜頭,達到部份目的,你估佢真係為左要打擊中共先展示強硬姿態?

得罪講句,我覺得香港班本土派跟車太貼,寧右勿左,連美國發生緊咩事都未搞清楚,
就為特朗普歡呼喝采,亂將香港情況套用在美國上面。
佢點愚弄選民,令選民支持一堆損害自己利益的政策,就唔理

This is going to backfire BIGLY.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Hongkonger + 1 + 10 有人似乎連左派、左翼同左膠都唔識分。.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-3-31 12:30 | 顯示全部樓層

K.C.R2007 發表於 2017-3-29 16:27
香港沒有本土的鐵路車輛製造業,只能靠進口,車輛由排期製造到付運到港所需週期均較長
所以香港的列車係 ...

根本就唔關事

鐵路列車用 40 年甚至 50 年,在歐美根本正常不過,
紐約巿有堆 1964-65 年的 R32 Budd 列車仲行緊,London Tube 仲有成堆 1972/73 Stock

qazwsaedx 發表於 2017-3-31 17:41 | 顯示全部樓層
Hongkonger 發表於 2017-3-31 19:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-3-31 12:30
根本就唔關事

唔好忘記布宜諾斯艾利斯由 1913 通車用到 2013 嘅始祖車種
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
K.C.R2007 發表於 2017-4-1 00:03 | 顯示全部樓層

其實大阪環狀線除左兩款阿爺級的103系同201系
都有投入不少新車行走,如221系、223系、225系幾個月前剛剛投入服務的323系

不過講開又講,與關東相比,關西地區JR網絡不及私鐵發達

K.C.R2007 發表於 2017-4-2 15:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-3-31 12:30
根本就唔關事

不如都係咁算啦,唔好再爭論政治啦,你我觀點不同,我不同意你的觀點,但我誓死捍衛你說話的權利
hkitalk始終係個爲巴士/鐵路等交通愛好者而設的論壇,不是爭論政治的地方,確實唔應該帶入咁多政治話題
男人大丈夫,做得出唔怕認,確實係我先帶入尼啲政治話題,尼個鍋我孭
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
感覺始終唔係太一樣
香港的列車確實一開始就會被預設成用40多年,但鐵路公司起碼會將佢中期翻新,由外到內keep到佢好似新嘅一樣
像MLR這款爲東鐵線奔馳了35年的老馬,光從外表真係好難睇得出部野已經有35年車齡

不過,歐美的鐵路列車,
我印象中就除左倫敦地下鐵款1967同1973 stock翻新過一次,睇落去仲好新淨之外
大部分地方都真係用到部車殘曬爲止
PS:美洲地區因爲汽車普及,鐵路運輸相對衰落,所以與歐洲相比,鐵路列車用40年到50年用到佢殘曬在美洲國家更常見

qazwsaedx 發表於 2017-4-2 16:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-2 22:31 | 顯示全部樓層

K.C.R2007 發表於 2017-4-2 15:46
不如都係咁算啦,唔好再爭論政治啦,你我觀點不同,我不同意你的觀點,但我誓死捍衛你說話的權利:handsha ...
不過,歐美的鐵路列車,
我印象中就除左倫敦地下鐵款1967同1973 stock翻新過一次,睇落去仲好新淨之外
大部分地方都真係用到部車殘曬爲止
PS:美洲地區因爲汽車普及,鐵路運輸相對衰落,所以與歐洲相比,鐵路列車用40年到50年用到佢殘曬在美洲國家更常見

此言差矣,歐美大部分用 25 年以上的鐵路列車,都會做 mid-life 翻新,
好似 London Tube 1984 stock 用得 15 年就因為係少數民族兼無人要買就退,係異數

問題只係美國列車設計重口味,加上內籠保養遠差過歐洲同香港,先顯得翻新後都好快殘晒