hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴48P開辦消息(24/4起)
開啟左側

[路線消息] 九巴48P開辦消息(24/4起)

m_rd08 發表於 2017-4-13 17:42 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-4-13 17:14
灣景花園都唔分段,係要麗城先平?

234C同一情況...
m_rd08 發表於 2017-4-13 17:42 | 顯示全部樓層
dennisung 發表於 2017-4-13 17:35
城門轉車站轉入深井
要補幾錢?

$5.1
alsonchc 發表於 2017-4-13 17:55 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-4-13 17:14
灣景花園都唔分段,係要麗城先平?

今次我覺得九記計到好盡

睇返234C都係麗城先分段
當時無人留意好大機會係10.1>9.6
但今次係13.2>9.1的確差好遠

1. 13.2定價過高現象
睇返61M<>48X既轉乘
9.1+8.1-4.2=13.0
佢收13.2的確係高左D, 但只不過差2毫
而家仲一程過, 對本身班客影響唔大
即使收費標準寫明
好似286C, 240X
巴士公司唔係未試過減價去就客
今次無咁做係有諗過

2. 9.1分段
分段基本上無得管
但定喺9.1, 唔係10.1同8.1
似乎係因為高過48X 8.1營造特快效果
但又唔係高好多 加上以48P而家走線
擺明係想吸引48X麗城灣景客源

理性討論+互相尊重
lsc04d11 發表於 2017-4-13 19:31 | 顯示全部樓層

234C冇條全日線比較嘛。

樓上話冇減價吸客或者點,佢唔係290,佢唔係全日線,佢唔係潛在客多。
佢唔係招標線,你估如果要招標,九巴會唔會將48P全日(30分鐘一班都好)兼加快延至火炭呢? 613都咁搏。
想知48P會唔會KEEP住有屯門M線轉乘。(得個問字,一班點計時丫…)
不過我就好奇荃灣站(大河道天d橋)又會有幾多客……

用61M轉48X黎計,梗係平$0.2,用番屯門往葵芳既線既價錢計,$13.2咪就係O個度囉。
不過青龍頭至浪翠園三期冇條線可以俾佢用咁既轉乘嘛,咪用番58M-->48X做參考價囉!(962B O係青龍頭、深井都係屯門價嘛,九巴冇理由蝕)
3AV53 發表於 2017-4-13 20:00 | 顯示全部樓層
Untitled.png 兩邊方向既分站掉轉左。

proschebus 發表於 2017-4-13 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
當條234C去觀塘收10.1,你條去沙田要13.2又真係過份左
shakugan2005 發表於 2017-4-14 14:51 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-4-13 19:31
234C冇條全日線比較嘛。

樓上話冇減價吸客或者點,佢唔係290,佢唔係全日線,佢唔係潛在客多。

58M要兜去大欖涌咁死得啦, 不如拎68A去計, 似係好似樓上所講當左234B+48X計, 但又唔記得左有轉乘, 幾年前開轉車站果陣又拎61M轉42C去計話61M轉259D平左快左去sell, 係就係快左但比現金定比八達通都係貴左又有幾多人留意? 明明係失實陳述但政府官員一於冇理!

分段位置方面, 234B好多年前炸炸帝變左麗城先分段而唔係灣景分段, 之後咁多條線就順理成章灣景唔分段麗城先分段, 博D人照上, 美孚分段往荃灣/青衣既30X/234X/238X/42A/43C/44一樣大把人荔枝角站一帶上, 過欽州街分段往安蔭/屯門既35A/52X一樣大把人前一個站上, 52X仲要怡靖苑上得兩三人但前一個站上十幾人, 差在未見過有人葵涌交匯處上60X/63X/68X/265B

andy92 發表於 2017-4-14 18:21 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-4-14 14:51
58M要兜去大欖涌咁死得啦, 不如拎68A去計, 似係好似樓上所講當左234B+48X計, 但又唔記得左有轉乘, 幾年前 ...

海安路灣景個站不嬲都無乜人行出去搭車,大部份都行去官小或灣景總站上車

以前 234B 未有官小個站個分段係由一期開始,佢加站果陣肯提前個分段都算係咁啦

shakugan2005 發表於 2017-4-14 18:44 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-4-14 18:21
海安路灣景個站不嬲都無乜人行出去搭車,大部份都行去官小或灣景總站上車

以前 234B 未有官小個站個分段 ...

根據2004年通用乘車地圖, 234B於灣景花園分站設有$3.2分段, 唔知幾時變左麗城一期先分段, 咁D人都鐘意搭小巴再唔係仲有34M都冇咩人理234B分唔分段, 但再之後開辦既234C甚至依家48P就順理成章麗城一期先分段
Ricky403 發表於 2017-4-15 11:37 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-4-14 18:44
根據2004年通用乘車地圖, 234B於灣景花園分站設有$3.2分段, 唔知幾時變左麗城一期先分段, 咁D人都鐘意搭 ...

2004……嗰陣青公近翠景臺改建咗未?我記得就未
青公改建咗之後53、234B,同埋青公汀九嗰邊出黎嘅巴士全部要改行海安路再經麗順路轉番上黎青山公路,點解會改咗去到麗城一期先分段,係因為依然set到架車踩入咗青公荃灣段先整分段
後尾呢堆路線全部喺官小對出加哂站兼提早到官小開始分段,已經補咗鑊
講真灣景麗城邊幢出黎會係去海安路灣景花園個站方便過去官小個站?

.