hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運其實有無必要不斷開A線?
開啟左側

[問題] 龍運其實有無必要不斷開A線?

bnr34 發表於 2017-3-29 18:46 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 16:56
其實呢
回饋少左點會對巴士公司好D呢?
每少$1回饋即係其實巴士公司本身都會袋少$1

車始終都要加情況下
遲啲買車, 就多幾年賺突要回饋
早啲買車, 就可以用回饋少啲, 養住新車扣舊

就算唔從陰謀論去睇
可以預見未來幾年賺梗既情況下, 去開拓新線新客源都好正常

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 19:09 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2017-3-29 17:40
多出之盈利都係分一半出來,所以每少$1回饋即係巴士公司本身係袋少$2;
但到轉睇,過界線後每賺多$1要回 ...

我上面既袋意思係實賺
概念上都係一樣
所以巴士公司都係以賺盡為任務
因為過左界後都係有得賺只係後面部分少D咁解
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 19:21 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2017-3-29 18:46
車始終都要加情況下
遲啲買車, 就多幾年賺突要回饋
早啲買車, 就可以用回饋少啲, 養住新車扣舊

早在買車但用唔著既話
就算唔使回饋
但就蝕左不必要既折舊

反而我會諗既係部分新A線或者可以係大橋落成前
已經平衡到條數
長勝先咁早就開線

然後咁啱新A線大多都係一六年第三季先投入服務
初初守線期條數當然冇咁好睇
睇多一兩年先見真章
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JX9097 發表於 2017-3-29 20:19 | 顯示全部樓層

開A線就一定o架喇
因為新發展區冇車,區議員叫到
巴士公司肯肯定唔會再做傻仔開E線
例如A36睇準未來洪水橋

不過個人覺得當年E34唔應該拆線
若果喺E34拆線之前開A36,A37的話
咁天水圍就有更大誘因坐A線
同時未來洪水橋應該可以提供到一定客量畀A36
(再加埋想快嘅元朗客都夠和味)
依家拆咗E34就令到A36/A37吸引力降低咗
 樓主| bennyho1004 發表於 2017-3-29 22:21 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-3-29 20:19
開A線就一定o架喇

E34係咪都一定要拆日日爆到瀉根本負荷唔到A36/A37始終貴一倍根本好難食到E線班客,返工客更加會為慳錢而唔坐A線

其實而家部分A線問題係開得太早可以等接近港珠澳通車先開

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
JH_LE4612 + 1 + 3 舊E34唔可以睇少

查看全部評分

m_rd08 發表於 2017-3-29 22:32 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-3-29 20:19
開A線就一定o架喇

其實拆E34點都要做,同隔離區E33P情況一樣,開左個頭好難收得翻
尼樣野點都會比區佬針住爭取

不過咁,A37對於天水圍市中心、麗湖、景湖、天慈一帶係有一定吸引力既...
始終對於天水圍市中心、麗湖、景湖黎講,E34A係特慢
每朝早都可以差唔多坐滿,間唔中一兩次要企人

dennislokawai 發表於 2017-3-29 23:05 | 顯示全部樓層

其實講真,去機場既彈性唔似去市區咁大,如果龍運有額外資源,俾我都加開A線賺多D啦,
反正你加車俾E線又唔會增加客源,
開新E線又唔會賺得多咗,
相反開A線就算得幾個客都好,
至少都叫賺多咗E線既差價。
youtube.com/c/dennislokawai
paul2357paul 發表於 2017-3-30 00:45 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-3-29 17:19
平過搭船+唔駛去指定碼頭上
係計劃A線經港珠澳口岸
如果另一邊又開大量跑狗

點會?
跑狗線通常set豪華價,公共巴士就算要轉一兩程冇BBI通常仍可以比起搭跑狗線平,
因此仍有唔少客市區過境客情願特登轉車經新界搭B線。
例如B1、B3X就係俾唔少市區過境客玩爆既典型例子。

況且跑狗界都唔係對區區開跑狗線都咁積極,例如多人住到爆炸既馬鞍山都可以夠膽死在凌晨冇任何跑狗線服務。
而公共巴士界唔知點解點都開唔到D市區B線(希望例如蓮塘口岸啟用時終於有)。
JH_LE4612 發表於 2017-3-30 05:20 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-3-30 00:45
點會?
跑狗線通常set豪華價,公共巴士就算要轉一兩程冇BBI通常仍可以比起搭跑狗線平,
因此仍有唔少客市 ...

大大你想馬鞍山凌晨有幾多人北上到要特登開條跑狗去serve你?沙田比左條N73你就用啦,btw N73都咁疏加咁嘅定線就知根本唔多人會北上(唔計轉N271翻大埔北區客住先啦)。

同埋市區直達B線同跑狗重疊,運吉比你營運條線唔會即刻搵第二間公司嚟打殘你
kitarolo 發表於 2017-3-30 07:59 | 顯示全部樓層

商業角度的確難再加車
或開新E線,或者GTC以外
有地方擺車嘅話,應該大部分
E線不再以GTC做總站。

不過近期開A線時早應
捆綁要提供繁時E線啦,
例如開A43P時,如果同時
提供埋每天一至兩班E43
(不是經吐露港同青衣停站
果種優質建議)觀感已經差好遠
龍運又唔存在新區插旗問題,唔通
柴小可做洪水橋新線嗎?另外同一