hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴82B全日服務消息
開啟左側

九巴82B全日服務消息

Snowbb 發表於 2017-4-1 15:22 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-4-1 13:54
如果82K做到雙向分段,其實K+B大可做到聯合班次15分鐘,甚至提高左K短途客量而再考慮B服務時間

無奈九巴唔 ...

82K 做唔到美田 , 如果想做聯合班次個人認為可以先考慮 82K 以美田做總站或者美林開出後經美田
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-1 18:26 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2017-3-31 23:17
而家當絕大多數人都用apps睇車黎未既時候
老實講,幾多分一班已經唔及手機顯示架車
會幾時到同埋值唔值得 ...

問題係同時間仲有63系小巴搭
上繁都仲分流到小巴客
但下繁小巴排到七八十人
條82B都仲係一隻手數得晒既客量

條82B又唔係平過人
根本無必要夾時間睇ETA等條82B
落街直接等車仲實際

通常全日左就返唔到轉頭
陰極俾你一個鐘一班係到浪費地球資源其實好無謂
當然水晶球問題冇人知
但而家牌面上82B全日擺明係個官是但搵D野叫做改善服務
而實際作用係微乎其微

最後
如果四美區服務本身好好既
咁82B全日埋都無咩野
最大問題係你浪費架車係無需要既短途線上
都唔放係日日唔夠載既對外線上
玩咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
petcity 發表於 2017-4-1 20:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-1 22:18 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-4-1 20:27
又另一睇法,82B吸唔到客,係局限左佢而家得幾班
小巴唔夠載亦唔會係個三班車既事,延長服務時間對居民
...

當然我唔係第一身住係四美區
唔可以百分之百講得中
但有時用相當既邏輯思考同日常既觀察
大概都可以得出部分結論

如果你話上下繁小巴佬唔夠做既認同
單係晚晚63系排過百人都足以見證
係再多兩座樓落成下情況只會更差
但問題係非繁情況又係唔係真係咁差呢?
我自己觀察得來就覺得並非如此

再講82B收又收得貴過小巴
班次就疏好多要夾行程
非繁又唔係嚴重到上唔到小巴
如果根據樓主提供既走線概括
去程係得美槐樓同暉城閣比較吸引可以行少D
回程極大機會好似而家咁同小巴唔同站位根本無人理

如果真係咁有心要做好駁腳既
就真係唔好唔該唔好30分鐘一班車
收返三個一
同埋做駁腳都可以有好多種
肯發大286X去做南昌站同荔枝角站駁腳都係一個方法
而其實82K又係唔係可以充當相關角色呢?

甚或為官者可以協調好63系同82B既玩法
如果唔係最後63系下下係你82B食晒D客
否則82B全日只會得個吉

即係有D野肯做係值得讚
但其次個問題係為做而做可預見既成效甚低
定係真心有用都值得三思三思
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
yoho 發表於 2017-4-1 22:52 | 顯示全部樓層
其實若果朝朝定時定候有班車82B一定上到唔駛排小巴,對部份人唻講俾貴少少絕對冇所謂

petcity 發表於 2017-4-1 23:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2017-4-1 23:56 | 顯示全部樓層

82B 1部車夠唔夠行?

不過另一角度睇,會唔會小巴無低地台,82B除左輔助小巴
仲要比輪椅客用
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2017-4-1 23:59 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2017-4-1 23:32
先唔計九巴肯唔肯,你都預計到同小巴收同價
你覺得小巴公司會怠恩你幫佢清客嗎?理想同現實
可以爭好遠, ...

咁planning班友應該有criteria吧?

好似對家咁

貴線無客可以留
平線有客要CUT

結果D重組就..

搞到近年民間智慧隨時仲勁過Planning
世界很簡單 人類很複雜
andy92 發表於 2017-4-2 00:05 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-4-1 23:56
82B 1部車夠唔夠行?

不過另一角度睇,會唔會小巴無低地台,82B除左輔助小巴

輪椅客相信都會搭班次更密既 80,反正都係 $2

若果去美松就另計 ......

Snowbb 發表於 2017-4-2 14:58 | 顯示全部樓層

yoho 發表於 2017-4-1 22:52
其實若果朝朝定時定候有班車82B一定上到唔駛排小巴,對部份人唻講俾貴少少絕對冇所謂

82B 一改由美田開出後 , 與小巴同一個總站 , 所以成功發揮疏導小巴既作用 ,
而下午班次個人估計係因為 82B 個站係 B 出口 , 同小巴個站係完全相反的位置 , 所以下午班次比較難吸到小巴客 .