hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴82B全日服務消息
開啟左側

九巴82B全日服務消息

CRH5 發表於 2017-4-2 15:18 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-4-1 23:32
先唔計九巴肯唔肯,你都預計到同小巴收同價
你覺得小巴公司會怠恩你幫佢清客嗎?理想同現實
可以爭好遠, ...

其實如果冇地鐵轉乘優惠,
S52 係平 38 $0.1,S64 就同 38 同價
37 貴 38 $0.1
地鐵轉 38 平一蚊,先顯得 S52 S64 比 38 貴
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-2 23:18 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2017-4-1 23:32
先唔計九巴肯唔肯,你都預計到同小巴收同價
你覺得小巴公司會感恩你幫佢清客嗎?理想同現實
可以爭好遠, ...

其實82B都一段時間收過平價
而第二句我都想講
難道小巴公司會比你吸客咩?
睇準你82B隔00/30開車
咪開架63A係山下面唯一同站到等你囉

啱既實有人俾錢換時間
上繁因為同站位做到既咪值得發大囉
但非繁條線接近只係得執雞既客源
係唔係咁容易生存落去?
S64同S52唔係只做逸東果批短途客
但82B除左有一個站係無小巴外
其他全部都要同小巴直接競爭

要試唔係唔得
但如果到最尾客量又唔掂又取消唔到
資源又唔係多可以咁玩
明知成件事好大機會玩唔贏小巴
咁可必呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Lelouch 發表於 2017-4-3 00:23 | 顯示全部樓層
有資源開呢d空氣線
倒不如幫286X/286P/287X加車仲好啦

Snowbb 發表於 2017-4-3 20:50 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2017-4-3 00:23
有資源開呢d空氣線
倒不如幫286X/286P/287X加車仲好啦

如果係上繁既 82B 就唔係叫做空氣線 , 但其餘時間就難講

其實 82B 都係由 82K 抽車 , 冇用到額外資源
s3n370 發表於 2017-4-3 22:31 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-4-3 20:50
如果係上繁既 82B 就唔係叫做空氣線 , 但其餘時間就難講

其實 82B 都係由 82K 抽車 , 冇用到額外資 ...

請問82K會減班,定係利用兩班車之間的空檔攝82B?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
shakugan2005 發表於 2017-4-3 22:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-4-3 22:31
請問82K會減班,定係利用兩班車之間的空檔攝82B?

當初開82B已經加左部蛇車比82K, 最多未蛇車轉正字軌, 即係82B平均全日用一部車, 82B/82K合計4部車, 咁即係打回原形去82K加冷前前往火炭既全日4部車
流星☆雨 發表於 2017-5-12 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層

花果山最新消息:82B全日最快29號實施
HF3204@243M 發表於 2017-5-12 21:32 | 顯示全部樓層
條線好 34M FEEL

唔開小巴唔夠載

開咗就要預咗非繁載空氣兼同長途線搶短途客

睇落,繁時搶多咗客,82K 遲早要找數
HM3044 發表於 2017-5-13 00:10 | 顯示全部樓層
當年就摺88S,而家就全日82B,咩世界⋯⋯
3ASV174 發表於 2017-5-13 02:13 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-4-1 23:59
咁planning班友應該有criteria吧?

好似對家咁

呢樣野其實兩間巴士公司做法都係一樣,
九龍新界落差更大係因為九巴平線都唔算好平,而貴線就真係可以好貴。

如要討論,請先自貼差餉單一次