hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解港鐵咁反智,輕鐵智能售票機唔可以買月票? ...
開啟左側

點解港鐵咁反智,輕鐵智能售票機唔可以買月票?

timewater 發表於 2017-3-31 20:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

嘅然輕鐵售票機全部智能化,提供增值服務。
點解唔可以俾乘客買埋月票?現有硬件不會是技術問題。

只需在增值主頁提供多一個按鈕,售票機接受了適當金額,便更新八達通某些資料位元便可。
難度相等於大學電腦科的一堂lab

咁樣既方便乘客毋須排隊同到西鐵站購買,客務中心亦無需集中處理大量人流,一舉多得。
技術完全沒有困難。

港鐵助理公共關係經理─對外事務 林小姐就話實際安排有困難, 但我睇唔到有咩實際安排有咩困難喎!
"就預售的建議會轉達相關部門作參考,港鐵在提供優惠時會參考市場的情況,由於顧客群不同的需要,在售賣購票亦需考慮技術支援及資源運作等因素,包括售票地點的空間、處理購票需求的負荷等,特別是能否在輕鐵站購買全月通,港鐵曾經研究有關建議,惟考慮到實際安排,有關建議較難以實行。港鐵會觀察現時整體的需求情況再作檢討"
http://www.districtcouncils.gov. ... minutes/WGMTS/wgmts(2016)_3rd_minutes.pdf

PE7937 發表於 2017-3-31 22:21 | 顯示全部樓層
其實唔難理解點解佢地唔做
1.月票係前朝既產物,根本佢地唔想做,只係為左保留客人先繼續keep住,所以hea得就hea
2.每個站頂盡4部(雙月台計),一個唔該撞正啲盲毛就真係多得佢地唔少,排cuc至少都叫做可以分流處理
3.淨係西鐵月票都已經4種玩法,同埋售票機唔會識分你係邊種人,但cuc可以
4.月票只限前7後7發售,我覺得最大原因係售票機依然唔可以特定日子發售特定票種,你見第一個星期六售票機依然賣緊正價飛就知
dogdog002 發表於 2017-4-1 00:55 | 顯示全部樓層
月票一張都五百蚊

最大問題係售票機唔收五百蚊
加上龜龜都唔想街外售票機Keep著咁多張五百蚊

當然 好多野係可以做但係唔做姐

例如將屯門南昌全日通加入八達通都未做到

更加唔洗講係月台賣添

只係龜龜唔做姐 俾多程輕鐵錢  駁地鐵又只能俾單程車費 又要特別去客務中心補票

就係唔係咁想你用

希望到時有左新出入閘機會有轉變

(OT: 拎著全日通去到海怡半島點補票?)

053h4 發表於 2017-4-1 12:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dogdog002 發表於 2017-4-1 12:32 | 顯示全部樓層
不過咁客務中心排晒隊都係龜龜自己攞黎衰

限死自己只有七日前賣咪盞堆晒係度

其實加到兩個星期前已經好好多

對龜龜黎講唔洗係月尾要咁多額外人手賣飛咪仲好

又唔會因為咁而影響銷量既

但如果你話機器賣月票可以慳錢

放心 龜龜已經識外判客務中心黎慳錢啦
 樓主| timewater 發表於 2017-4-1 15:39 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-4-1 12:06
呢鋪我撐港鐵, 輕鐵月台咁迫, 有位比人排隊買月票?

不同意。月票售票點會由現時12個車站增至輕鐵沿線160部售票機。
排隊人士將分散到68個輕鐵站
053h4 發表於 2017-4-1 16:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
浚╭☆ 發表於 2017-4-2 01:13 | 顯示全部樓層
到而家D人都仲未識用售票機增值,淨係售票機增到值已經搞到一獲泡,仲話要賣埋全月通,到時真係冇眼睇
EX-TL 發表於 2017-4-2 10:57 | 顯示全部樓層
於市區線某些車站(如鰂魚涌 金鐘 中環 香港 觀塘 九龍灣 旺角)增返專門counter(類似換領生日獎那種), 已經舒緩到唔少啦!
S3N353 發表於 2017-4-2 13:50 | 顯示全部樓層

其實早少少買月票, 咁咪唔駛排隊以本人經驗, 31號同1號最多人排隊
平等機會 多元共融