hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解港鐵咁反智,輕鐵智能售票機唔可以買月票? ...
開啟左側

點解港鐵咁反智,輕鐵智能售票機唔可以買月票?

lsc04d11 發表於 2017-4-3 12:48 | 顯示全部樓層

S3N353 發表於 2017-4-2 13:50
其實早少少買月票, 咁咪唔駛排隊以本人經驗, 31號同1號最多人排隊

我自己買就一定25號(31日月份),24號(30日月份),22號(2月)
不過我上次幫親戚買,好似係30定31號,兆康站勁多人排,兜個圈去疊茵庭出口,買完再出番黎,頭先排隊尾嗰個都未買到。

正如68個車站,總有啲站隊一定長,例如良景,屯碼,市中心等。

我諗入落八達通可能真係未搞到,唔想客嗰邊有咁高權
黃埔站新機買到都會票,因為都只係出張飛,只不過張飛幾百蚊者。難道你想全月通變番飛?咁就冇左75折,仲要南昌出閘再入閘。

至於人手我又唔怕,佢都有錢有能力星期日喺各站請人換生日飛,轉做每月14日賣月票,個productivity應該比生日票高
但有得唔做額外工夫梗係可以唔做
hijackduck 發表於 2017-4-3 15:30 | 顯示全部樓層
其實會唔會做到好似八達通自動增值咁
填張form寫翻信用卡資料自動續期,唔要就打電話或者去客務中心cut左佢
kei_hk 發表於 2017-4-3 16:04 | 顯示全部樓層
hijackduck 發表於 2017-4-3 15:30
其實會唔會做到好似八達通自動增值咁
填張form寫翻信用卡資料自動續期,唔要就打電話或者去客務中心cut左佢 ...

這一個原理係同自動增值一樣﹐每次啟用/停用都要八達通卡本身要更新卡內record的﹐唔可以單純打電話。
而且﹐你要自動續月票﹐背後便要autopay﹐每次停用/啟用都要時間的。
如果太接近月尾﹐未必可以處理得到﹐到時又引起爭執。

想做得好﹐叫MTR同八達通公司(附設的OePay)合作﹐利用OePay(卡本身唔夠錢買月票) 或 八達通apps(卡本身夠錢買月票) 作為買月票的途徑之一。

到時﹐足不出戶都可以買到月票﹐臨出門口才去買月票都得
前題你要有部有NFC 的android手機(支援八達通apps) 或 生果機配藍牙八達通讀寫器跟身。

如果係行得通﹐連西鐵日票都可望有機會做到(前題係MTR的票務系統更新﹐辨認到有日票便相應地不扣車費)。

kei_hk 發表於 2017-4-3 16:22 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-4-3 12:48
我自己買就一定25號(31日月份),24號(30日月份),22號(2月)
不過我上次幫親戚買,好似係30定31號, ...
我諗入落八達通可能真係未搞到,唔想客嗰邊有咁高權

其實部機硬件上係做到的﹐試想想﹐當增值都做到﹐已經要讀及寫八達通卡﹐點會有問題。

反而係上面唔少人已經講了﹐例如 :
車站人流問題(特別係輕鐵車站)?
會唔會阻到其他人購買車票?
部機會否因此而存太多錢?
會唔會生意太好﹐部機好快食飽左唔再收錢?
使用者方便程度?

前面有人講月票好多種﹐做乘客唔識分。
這方面其實唔難處理﹐首先發售車票的車站係不變﹐即係市區線買唔到西鐵的月票....

在買月票時﹐乘客先在票機選擇買月票﹐先拍卡﹐再選月票種類(屯門至南昌 / 屯門至紅磡)﹐選擇後再入錢﹐再按指示拍多次卡便完成﹐並且印出收據及乘客。
*針對西鐵而講解

有無忠實fans 折扣﹐在你第一次拍卡時﹐票機已經check到你有無﹐自自然唔會提供你不適用的月票種類(票價)。

或者﹐MTR可以嘗試在個別大車站增設自助票機睇效果。
但係所有輕鐵站都可賣月票﹐雖然我唔係大西北的人﹐我都有所保留 (真係月台大細人流方面去睇)。

siupy 發表於 2017-4-3 18:01 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-4-3 16:04
這一個原理係同自動增值一樣﹐每次啟用/停用都要八達通卡本身要更新卡內record的﹐唔可以單純打電話。
而 ...

好建議
最好屯門-南昌全日通都可以用oepay買
好似全月通咁接駁果程仲有75折
kei_hk 發表於 2017-4-3 20:06 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2017-4-3 18:01
好建議
最好屯門-南昌全日通都可以用oepay買
好似全月通咁接駁果程仲有75折

M公司想得通,O公司又想借機推廣多些人用其服務,又解決到技術上的細節先算啦。

ate_58x 發表於 2017-4-4 08:18 | 顯示全部樓層

其實可以係輕鐵CUC 買就已經好好多。。
dogdog002 發表於 2017-4-4 23:25 | 顯示全部樓層

其實條隊最大問題就係因為只能夠收現金

如果可以八達通扣數既,問題已經搞掂

kei_hk 發表於 2017-4-5 09:59 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-4-4 23:25
其實條隊最大問題就係因為只能夠收現金

如果可以八達通扣數既,問題已經搞掂

咁又有少少問題﹐雖然八達通自動增值可選$500﹐但係唔少人(特別係早年申請)係每次$250的。每次增值$500 的人係無問題的﹐但係$250的一批人﹐這便有引申問題了。

有自動增值的人一般都唔會自己人手去增值(除非明知自己已經自動增值一次﹐之後又負數)﹐這批人張卡根本唔會夠錢買月票。

而無自動增值的人﹐真係睇番使用者自己使用習慣了﹐去到無錢的時間又要買月票﹐到頭來咪又係比cash 或 即場再增值。

所以﹐幫助唔係太大。
除非﹐硬性規定只限八達通扣數兼相關櫃位不設增值啦。但係只係轉移條人龍去其他增值的地方。

其實﹐長遠而言又真係自助化有得發展。
但前題要選合適的地方 (例如只在西鐵站大堂及一些有足夠地方的位置)﹐而同一地方最少有2部售票機並排﹐1部可賣月票﹐1部不可賣月票﹐以免影響非買月票的乘客。
如果可以的話﹐可考慮要用信用卡才可自助買月票(最好支援 apple/android pay啦)﹐方便乘客之餘﹐又可減少處理大量現金。

waterboy1984 發表於 2017-4-5 11:37 | 顯示全部樓層

其實唔會做唔到,只係想唔想做或用咩budget做,
改System係要錢的,單計人工幾十萬走唔甩,
都要有人/部門肯負責先可以做
成件事對MTR無咩好處/唔多,無啦啦唔會有人/部門走出來埋單俾錢