hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [Kent, UK] South East Bus Festival 2017 (多圖)
返回列表 發新帖
開啟左側

[UK] [Kent, UK] South East Bus Festival 2017 (多圖)

051039 發表於 2017-4-17 01:04 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2017-4-17 00:53
我見過以下三部私人保留嘅Dominator:

U軸+高車身+氣墊懸掛嘅TBC50X:

4波Dominator個段片見到,兩軸之間走廊偏左有塊蓋,同香港6x2一樣,唔知下面係放咩呢
EN1504-201 發表於 2017-4-17 01:08 | 顯示全部樓層
參展巴士名單:https://www.arrivabus.co.uk/glob ... 7vehicleentries.pdf

跟相:
Go-Ahead London今年繼續派出RM9行特別線36X,朝早由倫敦Victoria火車站開去會場,散場就開返去Victoria:

因為場地算幾大,所以會抽幾部參展巴士出嚟做場內穿梭巴士,呢段係全程難得可以揸快少少嘅直路:

一入場嘅天色唔太好,晏晝先至出太陽:

入場後,見到呢部艾莎B55 Mk1準備開出去做接駁車(因為會場外面係條四線闊嘅A road,所以要安排部車來回對面線嘅巴士站),於是就去搭一轉:

留意車尾尖頂有一對通風口:

部車用SCG五前速半自動波,加上後波、撻車時要入嘅S波、同埋右下角嘅門鎖,用盡晒算盤子上面全部八格。另外,留意枝手掣係上下推拉:

喺前門上一級再加少少斜度之後,平坦嘅地台一直伸延到尾排。第三排凳底嗰兩塊蓋下面就係波箱,另留意鐘帶係舊式嘅拉繩設計:

獨特嘅旋轉樓梯,梯口前有好大個空位,超載企多幾個都唔阻埞(而且潛望鏡睇唔到!):

因為樓梯比較闊,所以上層頭三排只得三張單丁位:

上層就冇鐘帶,不過天花板上同梯口前都有圓餅形鐘掣:

典型嘅早期艾莎聲,尖銳嘅發電機皮帶聲加上低沉嘅行星齒輪U形尾軸聲(我一直認為喺inverted portal U軸上面加行星齒輪hub reduction係多餘,不過由巴士迷角度睇,只要夠響夠好聽就得啦...),低波時再加啲波箱聲,相當好聽,只係轉波比較挫,甩波時太早收油。9:23開始係回程,上咗上層拍片,估唔到把車軸聲仍然可以聽得咁清楚:
https://www.youtube.com/watch?v=TmUSHw80Oxo

返到入會場,參展嘅巴士仍然入緊嚟。呢部係XF3,Park Royal車身同XA同款,留意上層車頭係一件過嘅纖維件,中間有條凸骨,而釘扶手柱嘅位喺車外都見到:

外觀上同XA嘅最大分別就係引擎室,比花巧嘅Atlantean簡潔得多:

佳牌Special(個名真係叫Special)小巴,用ECW 26座位車身,喺五六十年代專門行路窄彎多嘅鄉郊線,凸頭(normal control)設計令佢當年已經可以用一人控制模式:

AEC Regal IV型,有30呎長同7呎6吋闊,Weymann車身可以坐39個乘客,係五十年代嘅大單層,但倫敦運輸局喺七十年代係要專登買窄身細車去取代佢哋:

同樣係中置引擎嘅AEC單層,呢部係Reliance,配Harrington Grenadier車身:

都係Reliance,不過車身係比較普通嘅Park Royal,內籠就係半豪華:

1945年出廠嘅Bristol K6A,原裝係用都普嘅戰時utility車身,1953年由Weymann重建車身:

相比之下又肥又矮 - Park Royal矮車身嘅Regent V,上層係用沉降式通道同四人長凳:

三部East Kent嘅Regent V,66-67年出廠,個Park Royal車身似足個盒...

呢部都係East Kent嘅Regent V,59年嘅全頭幅Park Royal車身順眼好多,亦唔覺佢舊成八年:

下層車廂:

Park Royal車身佳牌亞拉伯三型同Massey車身(67年被Northern Counties收購)利蘭泰坦PD2:

呢幾年都有出席嘅常客,來自澤西島(Jersey)嘅利蘭泰坦TD1,車身係利蘭自己嘅專利矮身設計(即係上層用沉降式通道同四人長凳):

1931年出廠嘅佢老而彌堅,每轉都至少坐到大半滿:

利蘭6.8公升六汽缸汽油引擎:

另一部戰前巴士,1937年出廠嘅丹尼士Lancet II,原裝車身係丹尼士自家出品,1949年重裝Park Royal車身:

內籠:

現今常見嘅指揮燈合法化之前嘅標準 - 彈出式指揮燈:

Plaxton Panorama車身百福VAL,最大特色係孖頭擔細轆設計:

客車版ECW車身Bristol RE,車門係向內開而唔係向外開:

呢部「超級National」係利蘭畀各巴士公司試用嘅樣辦車(或者話係概念車),內籠整得零舍豪華,原意係想打開business commuter市場,盡量善用National間廠嘅過剩產能,最後當然係失敗收場:

前Bournemouth Corporation嘅Burlingham車身利蘭Royal Tiger,係五十年代流行嘅中置引擎佈局:

八十年代嘅Royal Tiger,變成後置引擎大型單層旅遊巴底盤。呢部配上利蘭自家車身,所以係叫做Royal Tiger Doyen:

Potteries Motor Traction嘅36呎單層珍寶,車身係亞歷山大W型:

同絕大多數珍寶一樣係尾橫置引擎,只係尾跨比33呎版延長咗2呎6吋。尾排坐喺引擎室上面,唔再有凹入去嘅車尾,外觀上好難認到佢係一部珍寶:

標準嘅珍寶錶板同軚盤,但平時裝波子機個位塞咗枝「風波」波棍落去:

Park Royal車身30呎珍寶,前年搭過一次,印象中係用「風波」,而地台係高得好誇張:

車牌下面凸出嚟塊鐵片,應該係方便褪車用?

利蘭O.680引擎+Park Royal車身嘅DMS550:

又係呢部Mk1車身Mk2底盤嘅M1069:

First Capatal嘅Northern Counties Palatine I車身9.6米ZF D10A豪,有種「城巴色新巴籠」嘅感覺:

上一代Palatine車身嘅四波ZF康偈蘭,留意車頂係圓形:

我覺得佢嘅窗柱位唔夠R型企理,特別係太平門位搞到上下層窗柱對唔齊:

同樣係四波ZF康偈蘭,但係個Palatine車身再舊款啲,窗柱佈局完全唔同,下層隻細窗竟然係塞喺上車門後面:

全車最靚嘅都只係得個利蘭轆冚,連引擎蓋上面嗰三排通風口都好怪:

復古色泰坦B15,呢個General唔係而家嘅London General,而係1933年成為London Transport一部分之前嘅London General Omnibus Company(LGOC):

都係泰坦,不過係PD2,車身都係由利蘭建造。RTW係倫敦第一款8呎闊嘅巴士,闊咗嗰6吋令佢嘅車身比例唔及傳統嘅RT同RTL咁順眼:

RT呢個樣先至啱架嘛~

喺場內兜圈嘅當然唔少得RM:

印象中呢部RM6平時係收埋喺Arriva London嘅Norwood車廠入面:

原本係RML2284,被Coves改裝成工程車:

駕駛室入面得軚盤係原裝,錶板、指揮燈桿同手掣都換成三叉戟款式,引擎同波箱亦換過嚟:

原屬Maidstone & District嘅Mercedes-Benz L608D,配Rootes車身:

10.7米Pointer車身低地台飛鏢:

高身同矮身President車身B7TL:

喺我搭過嘅低地台單層巴士入面,Citaro可以話係我唯一一款鍾意嘅:

Reading Buses嘅Irazar i3車身世冠K250UB:

過咗輪椅位就開始斜上去,個後山高到呢...

Go-Ahead London試用完之後,部倫敦版Optare MetroDecker而家去咗Autocar手上:

E400矮車身N230UD:

EN1504-201 發表於 2017-4-17 01:16 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2017-4-17 01:04
4波Dominator個段片見到,兩軸之間走廊偏左有塊蓋,同香港6x2一樣,唔知下面係放咩呢
...

應該係電池
051039 發表於 2017-4-17 14:10 | 顯示全部樓層

EN1504-201 發表於 2017-4-17 01:08
參展巴士名單:https://www.arrivabus.co.uk/glob ... 7vehicleentries.pdf

跟相:

架工程車換左ZF波箱唔知換左咩引擎呢
EN1504-201 發表於 2017-4-17 18:43 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2017-4-17 14:10
架工程車換左ZF波箱唔知換左咩引擎呢

如果有版友認得出部引擎就好啦: