hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798/B客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 798/B客量報告

castanopsis 發表於 2017-4-3 19:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

798A/B開咗近年半,今日有機會搭咗次下繁班次
順便做個簡短既乘車報告

開車順序:
1815沙市開798A返寶林康翠,1820有班火炭開過來既798,1830沙市開798B返坑口將南

客量:
798上咗20-30人,坐滿離開沙市,有約10人留後等798B
798B坐滿窗口位出沙市,田園閣大隧各上六七個,最後坐7成座位入大隧

行車時間:
798B開車25分鐘到厚德

短評

1.
有798A清走曬沙市寶林客、有客留後等798B既情況底下,798仍然坐滿出沙市
可見該時段內火炭客唔少,粗略估計每班都有五六十個

2.
798B開線初期單層夠載,宜家客量仍然唔係好,但至少係合理水平
講真,以798火炭客既數目,其實798A/B如果拉去火炭係至少可以坐滿
個人覺得比較理想既做法,係將798A/B一齊拉去火炭並同時間開車,直接取代一班798
當然咁做會有調景嶺問題需要解決,但數目唔多既時候叫佢地等下一班798唔算過分

另外,雖然開車時間好早,但朝早班798B客量亦有改善
印象中都做到七八成滿入沙田,同時又係有班火炭客留後等798

順帶一提
今日朝早0820調景嶺開既798,坑口已經坐滿要企,新都城頂閘留後,打後全部飛站
幾個站加埋有二十幾三十個上唔到,唔少人見飛站就流向其他交通工具
而驟眼望到,對面往將軍澳方向、約0840到寶林既798亦頂閘,再之後班車亦坐到七成
感覺上正線仲有加密空間.........

THomas20010808 發表於 2017-4-3 21:46 | 顯示全部樓層
我絕對支持798A/B拉去火炭,但是注意其中一個798/a/b作用是運車給680/682用,你拉去火炭又要提早開車時間去做order,可能要大執order

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 原來班次係配合車輛調動而唔係乘客實際需求.

查看全部評分

alan2011super3 發表於 2017-4-3 21:52 | 顯示全部樓層
0840的798
多數用16xx
唔頂閘就假
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2017-4-3 23:18 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2017-4-3 12:46
我絕對支持798A/B拉去火炭,但是注意其中一個798/a/b作用是運車給680/682用,你拉去火炭又要提早開車時間去 ...

一至五
798得一架680

682有四架798+一架798B去
798A架車係796X嘅

所以其實798A/B去火炭唔大影響
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
 樓主| castanopsis 發表於 2017-4-3 23:51 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-4-3 21:52
0840的798
多數用16xx
唔頂閘就假

你咁講,好似0840往將軍澳架車又確實係用緊16XX
但無論如何,798朝早入將軍澳絕對有條件由30加密到20
明明條線逆向客量高過同類路線一大截,無理由班次唔至少同796C/X看齊
另外本版有唔少版友講過,798入將軍澳頭車太遲,先唔好講工業區返得早班客,連普通學生/老師搭頭車都有少少勉強
HR2174 發表於 2017-4-4 00:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-3 23:51
明 ...

唔係
佢係講緊 0840 調景嶺開係 16XX

呢班車用 16XX 至少超過 2 年
聽講係柴廠廠出做 25 天后特車
之後私番黎 798

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-4 00:07 | 顯示全部樓層

HR2174 發表於 2017-4-4 00:01
唔係

唔熟車型,請見諒
我上面往火炭既班次係0820調景嶺開,車型依稀記得係E500
當時無脫班無碌車(將隧塞車下0905到大隧轉車站),仍然係留後好多人
Quanta 發表於 2017-4-4 00:49 | 顯示全部樓層
HR2174 發表於 2017-4-4 00:01
唔係

25 可以用 11.3m 車
將架車由 10.6m 換做 11.3m 會唔會好少少?

av335 發表於 2017-4-4 01:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-3 23:51
明 ...

上次沙田區議會開交運會
班議員已經狂鬧798,朝早入將軍澳頭車太遲及早繁太疏車
睇下新巴果邊點處理

alan2011super3 發表於 2017-4-4 03:13 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2017-4-3 15:49
25 可以用 11.3m 車
將架車由 10.6m 換做 11.3m 會唔會好少少?

呢班車都有見過佢用14xx/40xx/45xx嘅

仲有見過佢非學校假期出12米

當然,學校假期佢直接CFD私來就多數用12米
FORZA I