hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798/B客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 798/B客量報告

三巴合一 發表於 2017-4-5 00:04 | 顯示全部樓層

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 00:06 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-4-5 00:04
咩叫絕對唔標青?
人地290/A入將軍澳搭埋10分鐘1班,
798幾多分鐘1班?

先生,我講緊載客率唔係載客量
你有載客率資料歡迎補充

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 00:12 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2017-4-4 12:15
Rpp不是說今年會加車嗎?不如再觀察一下。其實上下繁798加到10分鐘一班也不過份,同埋798B好心專做將南,博 ...

上繁798其實好耐之前已經加到落10分鐘一班
但個時段太短,一到15分鐘時段又故態復萌頂閘留後

至於下繁,其實問題主要係班次間距唔平均
而同時798A/B又起唔到清客作用
結果成日一班坐唔滿一班頂曬閘咁
講真,798已經唔係經過好多繁忙路段,沙田又只係得5個站,搞成咁其實新巴絕對有責任
最後熱狗 發表於 2017-4-5 00:31 | 顯示全部樓層

早繁798入TKO真係好多人坐,真係估唔到半粒鐘一班都有人捧場
我搭過725火炭開個班,聽到人講係喺馬鞍山嗰邊轉過嚟,而我識人都係要馬鞍山入TKO返工/學,相信樓上建議既798C絕對有得做

我都有時會搭290/A(區內),朝早750同810到TKO既我都搭過,其實客量就同725班798差唔多,有時290A仲要企添
唯獨就係290/A將南會落多啲人,同埋有時客量比較飄弗
 樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 00:41 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2017-4-5 00:31
早繁798入TKO真係好多人坐,真係估唔到半粒鐘一班都有人捧場
我搭過725火炭開個班,聽到人講係喺馬鞍山嗰邊 ...

係特別班次年代定正常班次年代?
感覺上特別班次改返經寶林同尚德之後,客量係有進一步增加
但該時段寶林客比重好似唔係咁高,可能大部分學校/工業邨駁腳都喺坑口將南(亦因為咁我建議既798C係先落將南再返寶林)

其實最令我覺得驚訝既係,朝早入將軍澳,田園閣可以排成30人
本身田園閣覆蓋既人口其實唔係真係咁多
如果馬鞍山本身都有同樣比例既人入將軍澳,798C真係做得過

朝早入將軍澳,290/A將南落多少少人唔奇,觀塘山/將軍澳山去將南佢近乎獨市
反而想知將軍澳客入面有幾多真係荃葵搭過來
3ASV174 發表於 2017-4-5 00:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-4 23:52
我龍翔道見朝早入將軍澳既290/A載客率絕對唔標青,不過可能撞唔正高峰
印象中呢度有版友日日搭290/A返將軍 ...

290A 朝早主打係秀順入將軍澳,龍翔道見少客又係正常,
基本上朝早 290A 入將軍澳一般都有六七成客,通常走廊都坐到一半以上,我有時八點幾搭落山轉地鐵直情要企。

290 既話翠林有大量中大進修學院學生捧場,
所以八點幾既班次去到翠林已經落二三十人,落到寶林見到少客都正常,朝早計通常深入將軍澳既客都係搭 290A。

講返 798,本身 798A 798B 應該係當 798 加班做,
但呢兩班車朝早開車時間,根本 798 都未到 peak,又唔到火炭,對兩邊獨市客黎講又太早到沙田,所以晒左 2 班車,
老老實實我都唔知新巴想點,又要開線又唔想佢有客咁款。

上年年尾搭過一次 798A 返將軍澳,
架車沙田區內上左 40 個客,不過比較 surprise 係我以為開呢個鐘數都係執寶林雞為主,但結果 40 個人入面有 17 個真係搭上翠林 / 康盛落車。

如要討論,請先自貼差餉單一次
三巴合一 發表於 2017-4-5 01:09 | 顯示全部樓層

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 01:12 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-4-5 00:44
基本上朝早 290A 入將軍澳一般都有六七成客,通常 ...

290/A其實又係幾好嘢,將南康翠秀順雞肋位都俾佢執到唔少客
不過可能290/A荃葵個走線唔係好涵蓋到荃葵幾個大住宅區,聯合班次又密,以致上龍翔道個載客率麻麻

798A/B可能新巴想沙市班客回程預到時間等車?
問題係放工時段火炭客量拍得住沙市,你唔做火炭仲要無拉疏798班次谷客,兩條支線真係廢咗一半武功
而火炭去沙市咁鬼近,你火炭開車我沙市其實都大概計到你幾點到
真係唔知新巴有何打算

講真,沙田區咁大,798其實有好多支線都值得玩下
大圍/一城/石門/中大/科學園 各自有一堆通勤位值得開拓,後面四個位串埋佢效果應該都唔差
而逆向亦有我上面講既馬鞍山
798A/B分流798又分流唔到,又唔能夠有效開拓新客源
開支線開成咁,其實又真係幾失敗

不過問心,支線定位差唔只新記,最近九巴條271X都係唔知佢想點,結果唔少班次又係得半車上公路

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 不過問心,支線定位差唔只新記.

查看全部評分

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 01:16 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-4-5 01:09
多人坐就唔會30分鐘1班啦,
798開左近7年,要做晨早做左啦,

30分鐘一班頂閘,20分鐘一班點都唔會吉車遊街掛.........
而班次真係同客量唔係咁大關係,尤其獨市/半獨市既線
307咁多年來非繁有部分班次爆到瀉都係加唔到班,有時係巴士公司反應慢多過唔值得做
10598C 發表於 2017-4-5 01:40 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-4-5 00:44
基本上朝早 290A 入將軍澳一般都有六七成客,通常 ...

290/A朝早主要係流水入將軍澳學校客多 基本上荃將客唔算好多 我個人比較少留意上繁入將軍澳客量 但係我經常見班景嶺放學(非繁忙時間)幾百個人湧落去康盛落山站搭290/A(通常290A) 有啲都會搭A29P落將南
而798A/B朝上班次就肯定係插旗線嚟 7點1開車去唔知做咩 康盛大部分時間得一兩個 翠林客叫做好啲 有十幾個 其他都當執798客 效果都唔係差嘅
至於798A下繁上山客多除左因為沙田開嘅時間合理啲之外 仲有一定數量嘅寶琳山上客 798A係執到一啲等15小巴/E22A上康盛嘅乘客