hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線930、930X 服務改動
開啟左側

[路線消息] 路線930、930X 服務改動

JC2048 發表於 2017-4-8 18:46 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-4-8 12:31
紅日開15/20分鐘1班
開到下午1點,比平時仲要開得耐

咁你都識講平日同紅日既分別啦
紅日車源鬆動好多
kay 發表於 2017-4-8 19:22 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2017-4-8 18:46
咁你都識講平日同紅日既分別啦
紅日車源鬆動好多

咁Day 1開30分又咩意思?

如果係佢自己計錯數

原來平日9點到10點有人搭
要加班應酬班客要搵930開刀

咁成件事咪更無稽

如果唔急住加班

南港島線做幾個重組,個別路線減班,已經甩到好多車出黎

今時今日又唔係鬧車荒

930X開得成都係西港島線通左車有車多

南港島線通埋就比930X做條正式全日線
咁點睇都似係城巴問題吧?

如果930無客要減班,無930X係度根本都可以減
有930X係度而要930讓步就好有問題

而且睇死城巴將來比930X正式行全日後,都唔會還返個班車比930

反對,絕對有理

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
gu9434@24 + 1 + 10 搞咁多野都係慢慢陰930..

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
kmb71k 發表於 2017-4-8 20:00 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2017-4-8 09:22
要靠減930去加930x,即係倒走葵涌客去搵荃灣客。難怪樓主咁嬲嘅。。但講真,荃灣客有咁多?定係為左遲啲延 ...

本身930系好少荃灣人搭, 今次調動應該係想盡量吸番多D荃灣客搭, 但就搵咗葵涌做代價

以上回應,是否可行?是否合適?
HY1012 發表於 2017-4-8 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層

本身930 嘅荃灣客都去咗930X 啦
即係成條線少咗客咁開疏啲有咩問題
YY487 發表於 2017-4-8 21:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
andy92 發表於 2017-4-8 21:51 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-4-8 21:47
930 本身有好多荃灣客?

朝早黎講得寶石個站比較多過海客
JC2048 發表於 2017-4-8 22:01 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-4-8 19:22
咁Day 1開30分又咩意思?

如果係佢自己計錯數

好多線都係開咗線一排, 慢慢儲落咗批客先加班
冇話咩計唔計錯數.

930X 批客 點都有部分係由 930 過檔,
930 的確係少咗批荃灣客,
再加上9點至10點呢段時間 12 分變 15 分 唔見得會令人由上到變上唔到車,
我唔覺得要 930 拉疏 3 分鐘去換 930X 加密 10 分鐘有幾咁十惡不赦.

當然, 最理想緊係 930 唔郁之餘又搵到車俾 930X 啦, 皆大歡喜

用南區線找數就得, 用 930 找數就唔得
都幾大開眼界

HY1012 發表於 2017-4-8 22:16 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-4-8 21:47
930 本身有好多荃灣客?

930 本身沒有荃灣客?
kay 發表於 2017-4-8 22:42 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2017-4-8 22:01
好多線都係開咗線一排, 慢慢儲落咗批客先加班
冇話咩計唔計錯數.

930X由開一至五到開七天兩味個陣930一條頭髮都無郁過

反而個幾班930A就真係拉疏左930班次

荃灣無左930但有930X補數,葵涌葵芳就直接蝕左班車

又係咩邏輯?

當日930X開線大家拍手掌,好大程度係因為唔駛930貢獻僅餘車輛

依家咪又搵930找數

新創建近年處理加班減班手法有問題都係事實

個D咩5X、18X,咪又係舊線瘋狂減班/重組抽車出黎...'載空氣'
大家都睇得多,不重覆

不過今時唔同往日,多左三條鐵路,無理由free唔到資源
世界很簡單 人類很複雜
gu9434@24 發表於 2017-4-8 22:54 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-4-8 22:42
930X由開一至五到開七天兩味個陣930一條頭髮都無郁過

反而個幾班930A就真係拉疏左930班次

利申:支持930X有合理班次..

奇怪..乜城巴原來一架車都空唔到出來俾930X加班
以城巴既車務運作(過左早繁高峰) 搵架車做一單絕對唔係難事

而要搵930找數 咁得意??