hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大西北龍運巴士線
開啟左側

[經歷分享/報告] 大西北龍運巴士線

JC8385 發表於 2018-4-6 23:46 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-4-6 14:11
如果不是E34A拉線或E33P半全日做得早,現在想有任何E車改善服務都很困難, 開足班次都已經偷笑。
根本現 ...

開足班次之餘仲要求神拜佛唔好被逼害入東涌北
樂仔〞 發表於 2018-4-7 01:59 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-4-6 14:11
如果不是E34A拉線或E33P半全日做得早,現在想有任何E車改善服務都很困難, 開足班次都已經偷笑。
根本現 ...

E34A 都還好,慢嘅地方(即係 E34A 頭站)同盲點位 A37 有明顯優勢
A37 都唔洗死得咁甘

邊似得 E33P 呢邊,A33X 毫無優勢,快又快得 E33P 5 分鐘
又要同 E33 E33P 重疊,又唔夠 E33 密
A33 系仲可以生存到今時今日都算神奇

bennyho1004 發表於 2018-4-8 08:01 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-4-7 01:59
E34A 都還好,慢嘅地方(即係 E34A 頭站)同盲點位 A37 有明顯優勢
A37 都唔洗死得咁甘

當日E34分線分到而家一條B仔就短左,另一條就太長係天水圍行大運。
寧願當日唔上天北行舊走線但唔經元朗好過。
天北就開條兩繁線之後慢慢等條線多人就變條大嶼山版967出來
樂仔〞 發表於 2018-4-8 10:37 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2018-4-8 08:01
當日E34分線分到而家一條B仔就短左,另一條就太長係天水圍行大運。
寧願當日唔上天北行舊走線但唔經元朗 ...

其實當年 E34 淨做天華路以南都爆到七彩嘅時候,我都唔係好明點解 E34A 拆咗出嚟仲要兜天北 ...

其實諗諗下,E34 唔分拆嘅話可能對 A36 A37 兩條線仲有利
A36 就因為元朗客上唔到 E34 而上,A37 就因為 E34 兜到核爆而上
arfung 發表於 2018-4-8 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-4-7 01:59
A37 都唔洗死得咁甘

同意師兄所說。
根本A車無獨市位和快捷位根本很難做得靚。

A33系 應該都係吊住鹽水,等港珠澳大橋一開, 要去果邊的屯門乘客就焗搭, 到時可望有點「返身」。

機場客,有行車時間相約的E33P,和班次頻密的E33,很難想像會特登等A33x。
arfung 發表於 2018-4-8 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-4-8 10:37
其實當年 E34 淨做天華路以南都爆到七彩嘅時候,我都唔係好明點解 E34A 拆咗出嚟仲要兜天北 ...

其實諗 ...

龍運應該最後悔做了以下兩件事:
1/E34系拆線,E34A 加經天水圍北。
2/E33P大半日全日服務。

這兩個舉動,間接令到A36/A37難做,A33x瀕死咁濟。

不過以公路前尾站來比較, 似乎A36較受形點客歡迎, A33x就未能吸引到安友豐景園客。
順利村 發表於 2018-4-8 10:54 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-4-8 12:28 | 顯示全部樓層
同意師兄所說。
根本A車無獨市位和
快捷位根本很難做得靚。

咪係
A線過咗青馬僅到GTC
只有少得可憐嘅班次經
國泰城(最弊係次序問題,
GTC客起碼用多5分鐘)

由於唔准攞走現有
嘅嘢,E線就繼續唔洗
轉車嘅情況下到達東涌
及後勤區,到GTC都係用多
15分鐘,離開GTC仲要係頭站。

屯元天嘅A線一日
未改行屯赤,行車時間都
無明顯優勢,後來加咗S64(X)
轉乘都係用嚟應對北區/馬鞍山
有A無E嘅區域。

既然有計劃做P960,P968,點解
唔諗下少量班次A線價做後勤區?

龍運可以Sell唔經東涌
(機場島上用E22C走線)
又可以收A線價,尤其近期
開嘅A線半小時一班,我肯俾
A線價兼轉車,都係避免唔到
等車兩次甚至三次嘅問題。

開足班次之餘仲要求神拜佛
唔好被逼害入東涌北

至於被迫經東涌北問題
做青馬轉乘E31合共收$17
(因為完全不入機場島)已經可
善用A線剩餘運載力,不過又係
怕有人再轉便宜路線而到GTC,
講遠啲又益咗有A無E嘅地區,收少
一毫都唔得㗎啦……但我係龍運就會
以此方案,而唔洗搵車/車長開E43啦。

其實諗諗下,E34 唔分拆嘅話
可能對 A36 A37 兩條線仲有利
A36 就因為元朗客上唔到 E34 而上
A37 就因為 E34 兜到核爆而上
龍運應該最後悔做了以下兩件事:
1/E34系拆線,E34A 加經天水圍北。

E34分拆主要係行車
時間太長,對車長構成
壓力,龍運後唔後悔就
不得而知……乘客角度
又無咗以往5分鐘一班嘅
車海,仲有就係元朗大馬路返
天水圍嘅短途(雖然我唔太認同)
JC8385 發表於 2018-4-8 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-4-8 12:28
咪係
A線過咗青馬僅到GTC
只有少得可憐嘅班次經

E34個短途就算吧啦
都係曬證同兩蚊客專用嘅姐
bennyho1004 發表於 2018-4-12 06:12 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-4-8 12:28
咪係
A線過咗青馬僅到GTC
只有少得可憐嘅班次經

當年其實應該係開A36/37,
E34照唔分拆甚至最多繁時先分拆。
天北就加BBI,
咁就唔會變左而家分拆後班次少左行車時間又長左既局面