hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 因應港鐵多個車站故障九巴加強服務,配合乘客需求 ...
開啟左側

[突發!] 因應港鐵多個車站故障九巴加強服務,配合乘客需求

szeto993 發表於 2017-4-11 23:11 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2017-4-11 00:34
成個東九龍死哂點變通?
埋站都有排埋

不如問下每一次港鐵出事有幾多乘客唔鬧巴士公司點解唔識派多啲車
gu9434@24 發表於 2017-4-12 00:14 | 顯示全部樓層
昨晚同事A..7點九龍灣收工 9點半先返到沙田
同事B.. 6點2收工係油塘站被卡著.. 用左半個鐘出閘 諗著食埋野先上順天
結果9點半仲係物華街 等唔到車上山(同時塞到PK)
EX-TL 發表於 2017-4-12 01:47 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2017-4-11 12:54
咁救唔救到剩低嗰幾百甚至接近一千上唔到車嘅乘客嘅命呀?用杯水車薪去形容就差唔多
...

你睇番前少少有板友友人返馬鞍山, 要走入將軍澳同西貢轉車, 亦有人指出26返順天搭左2.5小時, 你叻到一時間出到十部facelift清到1300人又點, 當一個觀塘站受影響人數肯定過萬的時候, 我想問, 呢次事件全港各區有數以十萬計人受影響, 連你諗唔到有關係嘅99, 都成為左選擇, 黃大仙 九龍灣 太子呢啲中間位積住嘅人數係你響屋企冇可能估到, 咁又要派幾多車落去行?

前面有指112特都要轉行796C, 你就知情況有幾誇張, 呢個情況下,
就算派100架吉車中途起載, 載得嗰13000人, 其實一樣係你所講嘅杯水車薪, 最後都係得出一個結論: 聊勝於無.

評分

參與人數 2HugeC +6 收起 理由
ATH1 + 5 精闢見解
DIH + 1 精闢見解

查看全部評分

hkbw 發表於 2017-4-12 09:46 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-4-12 01:47
你睇番前少少有板友友人返馬鞍山, 要走入將軍澳同西貢轉車, 亦有人指出26返順天搭左2.5小時, 你叻到一時 ...

遇上呢D情況, 一係你有條絕世好橋而其他人唔知咁你就走得甩..

唔係又情況許可既話...食餐飯, 睇場戲, 打下機, 等件事攪掂先再繼續行程啦
殺雞焉用牛刀?!
DIH 發表於 2017-4-12 11:20 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-4-12 01:47
你睇番前少少有板友友人返馬鞍山, 要走入將軍澳同西貢轉車, 亦有人指出26返順天搭左2.5小時, 你叻到一時 ...

純粹補充:
這次事件嚴重影響觀塘區及黃大仙區,
受影響市民(包括坐開巴士但因塞車或迫爆而受阻)隨時數以十萬計。

按港鐵提供荃灣線最繁忙每小時單向載客量7.5萬人次,觀塘線理應亦相若,
雙向停駛兩個半鐘,失去的載客能力(非指實際乘客量)高達37.5萬人次。
https://www.mtr.com.hk/ch/corpor ... ail_worldclass.html
penso 發表於 2017-4-12 19:07 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-4-12 09:46
遇上呢D情況, 一係你有條絕世好橋而其他人唔知咁你就走得甩..

唔係又情況許可既話...食餐飯, 睇場戲, 打 ...

認同你的說法
當天同時有FD 問我觀塘如何去太古/南區
太古個位就叫佢先食個飯,等到大約9 點行去藍田上地鐵 (少DD人同時有人落車容易少少上車.......,佢大約7點2 係觀塘MTR迫在大堂中間入唔到閘....)
南區個位就大約放6 點 4 左右, 叫佢立即去碼頭搭去北角,之後上左NWFB 38走人

penso 發表於 2017-4-12 19:15 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-4-12 00:14
昨晚同事A..7點九龍灣收工 9點半先返到沙田
同事B.. 6點2收工係油塘站被卡著.. 用左半個鐘出閘 諗著食埋野 ...

同事B 食完野應該搭入調景嶺行去彩明總站上290A
叫做大機會上到車 (雖然秀順都一定塞到暈)
transbus 發表於 2017-4-12 23:44 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2017-4-12 19:15
同事B 食完野應該搭入調景嶺行去彩明總站上290A
叫做大機會上到車 (雖然秀順都一定塞到暈)
...

非也,秀茂坪未有點塞,
啲車幾乎山都上唔到。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
EX-TL 發表於 2017-4-13 00:09 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2017-4-12 19:07
認同你的說法
太古個位就叫佢先食個飯,等到大約9 點行去藍 ...

觀塘去北角平時1815班船都full到上唔晒, 當日爆鑊都俾佢搭到1845或之後班次算佢執到喎!

尋日睇某免費報專欄, 筆者在觀塘寫字樓收工入唔到地鐵站之後, 直奔到公眾碼頭, 西灣河船條人龍長到見唔到隊尾, 往北角尾班船都爆滿開出, 要打道回寫字樓寫稿, 順道睇港鐵股價, 竟然當日創出上市新高.
paul2357paul 發表於 2017-4-13 07:51 | 顯示全部樓層

penso 發表於 2017-4-12 19:07
認同你的說法
太古個位就叫佢先食個飯,等到大約9 點行去藍田上地鐵 (少DD人同時有人落車容易少少上車.......,佢大約7點2 係觀塘MTR迫在大堂中間入唔到閘....)
南區個位就大約放6 點 4 左右, 叫佢立即去碼頭搭去北角,之後上左NWFB 38走人

你咁偏心既,竟然叫去南區果個立即搭船過海但去港島北岸果個晏D先至搭鐵過海?
當然搭船既仲有鯉魚門西灣河渡輪選擇。