hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 4月17日南區巴士大減班
開啟左側

[路線消息] 4月17日南區巴士大減班

3asv6 發表於 2017-4-14 19:08 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-4-14 08:07
來源:陳家佩FB

590再出現翻5個字時段,好記得有段時間南港島線
未通車前有5個字時段的.真係可以仲疏過91,不過已
經有鐵疏車係應份.真係睇下590A捱唔捱到去2018年底
...

你話養蝕錢線博加價比我都反對吧...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
3asv6 發表於 2017-4-14 19:14 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2017-4-14 18:07
91客量無咩點變先讓人覺得古怪
反而90B大跌,71又係大減班到仲衰過坐有頻密班次的48去轉車
...

海怡0個邊有綠小63去瑪麗,瑪麗落到去港大站前0個段無乜客的.
63唔上利東米對91無乜影響囉.宜家90B 0的班次越黎越似91,有
得避都避啦.宜家可能有人搭63再用利東站上翻利東都唔搭90B/91
,0甘班次點等隨時91唔密又有收車...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
KP3805 發表於 2017-4-14 19:37 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-4-14 17:49
根本就係博你唔搭

好似592咁,未減班客量已經跌左3成

其實觀乎你o個堆留言, 通常都係o甘報 4M 幾多人, 48/78點樣點樣,
我唔會 challenge 你o個堆黃竹坑站觀察「數據」,因為我認同你係報導緊實況
因為你近乎經常搭 SIL, 但係鴨島堆線, 你問心通車後搭過幾多次

但係鴨島堆線係咪你口中o甘少人搭, 我可以話一定唔係, 尤其係你話o個條似 5X o既 592
我通車後已經搭過不下三四次回程頂閘
592 通車後跌幾多竟然可以同 5X 當時跌幾多相提並論, 我唔信你o個堆鴨島線觀察有幾公允

作為一個普通人, 我覺得你對o個班真係有為社區做o野o既人對論述誤讀
人o地無錯開頭話要轍回方案, 但原因係近乎無諮詢 (上次公開論壇好似已經係2013年)
人o地關注組由頭到尾無話唔比重組, 唔比減班
呢個係你塑造關注組o既潛台詞. 話人垃圾之前唔該考慮下你自己做o左幾多o野
你夠薑咪就走入西村海怡話 : 你o地唔應該有o甘多班次, 結果就你自求多福

你話o個班垃圾 KOL, 但起碼人o地真係去齊所有地方睇過, 唔係好似你侷限係黃竹坑站條 4M 人龍

利申 : 每日搭 90, 90B 或者 592, 你可以話我係慣客所以撐佢o地, 但係你對鴨島線論述恕我不認同

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +35 收起 理由
kennethtsoi0715 + 1 + 10 話人垃圾之前唔該考慮下你自己做o左幾多o野.
HY1012 + 1 + 10 英雄所見略同
wingho_cwh + 1 + 5 5X 慘好多,畢竟城巴未能將條線提升至極致.
StanleyVillage + 10 有人 #吃不到葡萄是酸的 lollll

查看全部評分

KP3805 發表於 2017-4-14 19:42 | 顯示全部樓層

3asv6 發表於 2017-4-14 19:14
海怡0個邊有綠小63去瑪麗,瑪麗落到去港大站前0個段無乜客的.
63唔上利東米對91無乜影響囉.宜家90B 0的 ...

你真心覺得 63 係有班次......
從 63 cut 去華富邨雙向分段開始已經少o左好多人搭
跟住就係o甘疏落去

去華富好多人已經 595 > 48/94A 甚至 90B/95C 係邨口落
63 瑪麗個位係方便, 但係海怡站位對一二期唔方便,
其實點搭車一直係瑪麗行定係鴨島行個問題
Boeing787 發表於 2017-4-14 20:49 | 顯示全部樓層

592好像只是減了平日早繁(3~9變5~10分鐘一班)和假日班次(7~10變10~15分鐘一班),假日沒了單位數字班次。
FBI2 發表於 2017-4-14 21:38 | 顯示全部樓層
99,671將於5月1日起減班

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
RobynnNKendyFan 發表於 2017-4-14 21:56 | 顯示全部樓層

YoungMan 發表於 2017-4-14 17:09
590A轉做循環,回程更難等車。姐係想慢性送上路。個人主張590只做兩味,590A取消,90拉入海怡來回走黃竹 ...

我會諗其實 590A 都搞到咁樣
90 其實有冇必要拉入海怡呢
定係叫海怡班客上 592 然後行多幾步咁呢
反青沙撐獅隧
penso 發表於 2017-4-15 09:05 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-4-14 21:56
我會諗其實 590A 都搞到咁樣
90 其實有冇必要拉入海怡呢
定係叫海怡班客上 592 然後行多幾步咁呢

590A 其實之後可以再進一步只做早繁算數 (如果海怡班人企得好硬唔准取消)
你睇其他海怡人多數支持592,90B 就知   
penso 發表於 2017-4-15 09:17 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2017-4-14 19:37
其實觀乎你o個堆留言, 通常都係o甘報 4M 幾多人, 48/78點樣點樣,
我唔會 challenge 你o個堆黃竹坑站觀察 ...

不過自己覺得鴨島點都要部分路線犧牲 因為海怡人多左鐵好方便出市區
如果唔係南區其他人實覺得唔公平 (例如CUT 71 班次變左香港仔 田灣少左車搭)
比我就會死保90,90B, 592   交出590,590A作為交換條件等大家好落台
053h4 發表於 2017-4-15 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層