hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 6320 元朗炒車最少超過 70 人傷
返回列表 發新帖
開啟左側

[突發!] 城巴 6320 元朗炒車最少超過 70 人傷

JH_LE4612 發表於 2017-4-15 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層

輝(1110) 發表於 2017-4-14 11:27
6320係咪全港首架 "大炒" 嘅Facelift?

過少少去度新田公路,龍運架A43都幾嚴重。
AP149 發表於 2017-4-15 08:14 | 顯示全部樓層
輝(1110) 發表於 2017-4-14 11:27
6320係咪全港首架 "大炒" 嘅Facelift?

上個月6543都撞到下層冇左半個車頭
低級趣味扮高級:369
exspeed 發表於 2017-4-19 14:24 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2017-4-13 01:08
雖然錦田都係果一條路同一個方向行
但未必個個行過 唔係必要都唔會趕車落去行

一條大直路有幾難行呀?

況且以前 264M又係咁行,而家 68E都係咁行啦
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
andrewyl 發表於 2017-4-19 15:07 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2017-4-19 14:24
一條大直路有幾難行呀?

況且以前 264M又係咁行,而家 68E都係咁行啦

個 日 我 都 係 坐 969 番 去 ,
我 過 佐 西 隧 後 收 到 撞 車 訊 息 後 ,
過 多 陣 睇 多 D 情 況 確 實 係 咁 大 鑊 之 後 ,
我 過 去 同 司 機 講 睇 下 會 唔 會 改 路 行 屯 公 ,
佢 第 一 句 就 話 公 司 無 指 示 就 唔 行 得 .
再 問 第 二 句 我 話 過 完 大 欖 落 錦 田 行 , 就 話 未 行 過 唔 敢 改 , 等 稽 查 指 示 先 得 .
如 是 者 架 車 去 到 大 欖 轉 車 站 都 無 稽 查 係 度 ,
唯 有 架 車 照 行 , 去 到 錦 田 分 叉 位 都 無 稽 查 ,
架 車 照 行 落 元 公 , 呢 段 路 開 始 塞 ,
塞 到 去 博 愛 時 , 有 白 炸 係 度 指 D 車 落 迴 旋 處 ,
我 地 架 車 唯 有 焗 行 迴 旋 處 上 18 鄉 再 落 元 公 .
而 係 我 地 前 面 既 幾 架 老 九 天 水 圍 , 元 朗 車 , 都 無 一 架 車 落 錦 田 ,
都 照 直 行 落 元 公 , 去 到 博 愛 , 都 係 要 焗 落 迴 旋 處 再 去 .
所 以 架 架 車 無 公 司 指 示 下 , 都 唯 有 跟 原 路 行 .

拾顓豭 發表於 2017-4-19 15:20 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-4-19 15:07
過 多 陣 睇 多 D 情 況  ...

朋友, 車長擅改路綫有可能導致保險唔包, 有起事上嚟累到人就唔好
巴士唔同私家車, 想點行就點改,
車長執生改路綫, 在情冇事就冇事, 在理其實唔得
點解你明知有可能塞, 唔喺西隧口或者欖隧口落車轉車?

exspeed 發表於 2017-4-19 15:49 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-4-19 15:07
過 多 陣 睇 多 D 情 況  ...

試過舊年青葵公路近美孚有單撞車封左一個早上

城巴就架架改行昂船洲大橋, 相反九巴就架架直行中個頭埋去慢慢塞

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... read&tid=976455
andrewyl 發表於 2017-4-19 16:06 | 顯示全部樓層

拾顓豭 發表於 2017-4-19 15:20
朋友, 車長擅改路綫有可能導致保險唔包, 有起事上嚟累到人就唔好
車長執 ...

呢 層 我 知 , 所 以 先 問 下 司 機 得 唔 得 改 路 ,  唔 得 我 都 無 強 求 ,
我 只 係 講 番 我 親 身 經 歷 兼 回 應 上 面 點 解 話 無 車 落 錦 田 行 .
你 問 點 解 我 唔 係 西 隧 轉 車 ? 我 知 道 時 已 過 佐 西 隧 , 點 落 車 呢 ?
係 大 欖 轉 車 ? 去 天 水 圍 , 元 朗 車 都 要 經 博 愛 行 , 會 有 分 別 咩 ?
天 水 圍 車 過 佐 迴 旋 處 都 已 經 唔 塞 , 坐 元 朗 車 我 又 要 轉 車 ,
除 非 撞 車 位 係 元 公 過 佐 18 鄉 個 度 , 咁 就 真 係 要 坐 元 朗 車 .

exspeed 發表於 2017-4-19 16:16 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2017-4-19 15:20
車長執 ...

又講保險呀朋友

講下故仔先....
原來欖隧係 1998 年5月通車無耐, 就已經攪到博愛交通大混亂,
於是係6月24日, 68M 由葵盛縮返去荃灣個日, 仍然係迴旋處年代既博愛整左段朝7晚8巴士專線, 只准由欖隧返元朗既巴士
由元朗公路經博愛落右轉新元朗中心

其他車一律要係博愛左轉落青公, 經坳頭轉個圈返黎,
或者經博愛落返元朗公路南行經十八鄉出

http://www.info.gov.hk/gia/general/199806/22/0622090.htm

最尾個段運吉話....

「運輸署亦計劃修改錦田公路和三號幹線連接路交界的路口設計,
以便來自市區的專利巴士在該路口左轉往元朗市中心方向。」

2018 年都黎緊啦喎,欖隧通車就黎廿年囉喎,
唔會保險問題到今日都仲未攪掂下化

Chiujiff 發表於 2017-4-19 16:16 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-4-19 16:30 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2017-4-19 15:49
試過舊年青葵公路近美孚有單撞車封左一個早上

呢 單 野 我 都 係 座 上 客 ,
不 過 我 就 唔 好 彩 坐 架 969P 無 改 行 昂 船 州 , 照 行 青 葵 焗 塞 係 度 ,
差 唔 多 成 10 點 先 返 到 金 鐘 .
所 以 老 城 D 車 都 未 必 敢 自 己 改 , 都 好 睇 個 別 師 父 進 取 程 度 .