hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K 及98C 重組建議
開啟左側

93K 及98C 重組建議

74queen 發表於 2017-4-13 18:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於現時93K的客量持續偏低, 因此本人建議與98C 重組, 令兩線能有效分流。

93K 改為 93X
來往寶林及美孚
收費與98C相同

寶林至美孚
0. 寶林總站
1. 將軍澳賽馬會診所
2. 景林邨
3. 厚德邨
4. 富寧花園
5. 坑口北
6. 重華路
7. 煜明苑
將軍澳隧道後走回98C 原有路線

美孚至寶林
沿98C 原有路線至將軍澳隧道
20. 煜明苑
21. 明德邨
22. 重華路
23. 南豐廣場
24. 厚德邨
25. 景林邨
26. 欣明苑, 寶林北路
27. 寶林總站

班次
大致跟98C
非繁忙時間 12-15分鐘一班
繁忙時間 5-10 分鐘班

98C 改為98K
來往坑口(北)及旺角東站
收費與93K相同

坑口北至旺角東站
0. 坑口北巴士總站
1. 重華路
2. 南豐廣場
3. 厚德邨
4. 景林邨
5. 欣景路
6. 英明苑
走回93K 沿有路線
創紀之城後於海濱道及宏照道沿途停站
經啟祥道及啟德隧道後走回93K 原有路線

旺角東站至坑口北
沿93K原有路線
11. 九龍灣國際展貿中心
12. 常悅道
13. 臨華街
14. 順業街
15. 勵業街
16. 牛頭角鐵路站
牛頭角站後走回93K 原有路線至英明苑
英明苑後走回98C 原有路線

班次
大致跟93K
非繁忙時間 15分鐘一班
繁忙時間 8-12分鐘一班

好處
1. 93X 為寶林乘客提供較快來往九龍城旺角的方法
2. 98K 為坑口寶林秀茂坪提供來往九龍灣商貿區的通勤服務
3. 98K 為九龍灣商貿區提供來往旺角服務
4. 98K 改走啟德隧道減少因漆咸道北塞車對總車程的影響
5. 寶林坑口乘客前往原目的地均能獲得提速
6. 行車時間縮短能減少用車
7. 兩線使用量將更平均改善資源分配

壞處
1. 寶林路秀茂坪寶達減少了一條將軍澳線
2. 98K 非繁客量未必足夠

影響
1. 寶林路失去旺角西九龍特快服務=> 98K 提供296C, 40 轉乘優恵
2. 寶林至土瓜灣服務取消=> 98K 提供14,15 轉乘優恵
YY487 發表於 2017-4-13 18:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 74queen 發表於 2017-4-13 19:25 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-4-13 18:33
山上冇咗條線之餘,出旺角仲要慢咗我完全睇唔到對寶琳路沿線有咩得益

寶林路沿線可以係寶達或秀暉樓過馬路轉乘213D, 並提供轉乘優恵, 總行車距離比98C 仲短, 即使要一程過新98K 唔計塞車都係慢咗5-10 分鐘左右
而且因為一條寶林路去旺角慢少少而令成個寶林坑口冇得提速都唔合理

YY487 發表於 2017-4-13 20:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2017-4-13 22:12 | 顯示全部樓層
98K定線真係唔多開胃將軍澳區內已經唔算快
仲無啦啦入去九龍灣兜個圈
粒半鐘都唔知出唔出到旺角

EX-TL 發表於 2017-4-14 01:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-4-13 22:12
98K定線真係唔多開胃將軍澳區內已經唔算快
仲無啦啦入去九龍灣兜個圈
粒半鐘都唔知出唔出到旺角

我睇到好處第6點咁寫: 「行車時間縮短能減少用車」, 當刻真係唔知講咩好!

所謂縮短應該係指出入坑口的行車時間, 係乘客所用的時間, 其他地方(包括寶林)都做唔出效果, 根本減少唔到用車, 而另一邊廂的98K行車時間長到嚇死人, 觀塘道+太子道東唔失禮, 九龍灣為兜而兜唔知為乜!
GW4866 發表於 2017-4-14 03:52 | 顯示全部樓層

先唔論山上無咗條直出線

本黎你條93X係幾好幾吸引,但條98K唔知做緊乜,廢到無淪
對坑口寶林黎講差唔多完全無用(油麻地獨市位可能有d用既),去旺角有新93X,
去九龍灣商貿本身又有297,坑口來往觀塘更加仲慢過98A
而本身93K都計劃改行九龍灣商貿區,即係唔改做98K既山上都會有車去
仲有你行舊機隧都係要塞漆咸道北,還掂都係塞比我就行D2路再上返去土瓜灣停下站

除咗叫做沿路多一個選擇睇唔到有咩益處

好啦,講山上,無咗條直出旺角線,去深水埗仲要人轉車點講都唔通,唔嘈你就假
山上都應該留返條98C既走線,有資源剩先諗點做九龍灣商貿區,或者整繁時特班算
打開門,行出去,去遠啲!
expertuser2004 發表於 2017-4-17 12:46 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-4-14 03:52
先唔論山上無咗條直出線

本黎你條93X係幾好幾吸引,但條98K唔知做緊乜,廢到無淪

本身山上 98C 直出線改成 297 兜九龍灣商貿線, 肯定會比現慢得多, 只有坑口出九龍城是特快
出旺角寶林有鐵, 秀茂坪寶達安達臣有秀旺紅小, 不用半粒鐘就到, 足足快 98K 三倍有多

第二寶林北路全線沒左去九龍西的直線車, 必須 BBI
依家秀茂坪寶達安達臣有左條 214 之後, 突顯 98C 貴價同不夠快, 縮短後慢左仲要唔減價, 唔知點形容

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-4-17 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層

98C擺明就係山上搶錢特快 要做都係98S全日同縮短至坑口 98C縮去寶琳 係唔應該同93K重組 因為93K係主做土瓜灣 根本唔應該當佢做將旺線 停完土瓜灣再逆走上去旺角嘅做法根本係反智嘅做法 93K一係同297重組 一係就去做安達安泰獨市 寶琳坑口有鐵 點講都應該比冇鐵嘅山上優先有特快 你呢個建議ban硬