hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 鑽石山沙中線月台曝光
開啟左側

鑽石山沙中線月台曝光

bobbycheng 發表於 2017-5-1 16:33 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2017-4-17 18:35
無左同台轉乘

真係咩鑽石都無用

其實跨月台轉乘既年代已經過左

係可見將來新加既跨月台轉乘車站
比較肯定會有既應該只係得會展
(何文田, 鑽石山, 金鐘肯定冇
香港大學, 黃竹坑好大機會冇
添馬唔肯定有冇
餘下會展比較大機會有)

即係話由2009年西鐵延長到紅磡
令紅磡變成跨月台轉乘車站之後
應該要相隔17年到2026年北港島線通車
先至會有會展呢個新既跨月台轉乘車站

但未有會展站之前
紅磡站已經會係2019年失去跨月台轉乘功能
即係話09年之後果~20年既跨月台轉乘月台數目應該唔會有增長
(除非添馬都係跨月台轉乘車站)

當年為左令荔景有跨月台轉乘
而刻意重新鋪條新路軌起個新月台
係而家呢個年代睇番都覺得有d匪夷所思
呢種改動原有路軌咁麻煩但又可以避免既大工程
以後可能都唔會再出現

DIH 發表於 2017-5-1 18:18 | 顯示全部樓層
bobbycheng 發表於 2017-5-1 16:33
其實跨月台轉乘既年代已經過左

係可見將來新加既跨月台轉乘車站

最主要原因在於沙中線唔係港鐵親生仔-
我意思係,用了九鐵限界已經幾可肯定整唔到跨月台轉乘所需的扭紋柴。

近年新線中:
西港島線無轉車站;
觀塘線延線地理環境所限,何文田只能做到十字型;
南港島線想縮短隧道慳皮,所以無同灣仔金鐘做跨月台,
將來同沙中線上下層轉乘都算方便,但過渡期間就比較隔涉。
peterson 發表於 2017-5-1 19:24 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-5-1 18:18
我意思係,用了九鐵限界已經幾可肯定整唔到跨月台轉乘所需的扭紋 ...

咁講真,當年鑽石山個設計太理想,中間返車廠,兩邊搞轉線,
點知時隔數十年後殺出左九鐵出黎
就算唔計限界,當初打算中線返車廠個概念都唔再Work,
不如用一個起得平又起得快嘅方案仲好
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
hokachung 發表於 2017-5-2 01:46 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-5-1 18:18
我意思係,用了九鐵限界已經幾可肯定整唔到跨月台轉乘所需的扭紋 ...

西港島綫點會無轉車站,明明香港大學站一直都係規劃做南港島綫西段轉車站
JH_LE4612 發表於 2017-5-2 05:01 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-5-2 01:46
西港島綫點會無轉車站,明明香港大學站一直都係規劃做南港島綫西段轉車站
...

HKU would not have 跨月台 transfer though, SIL(W) platforms being the terminus would very likely be underneath existing ISL platforms level.
waterboy1984 發表於 2017-5-2 10:26 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2017-5-2 05:01
HKU would not have 跨月台 transfer though, SIL(W) platforms being the terminus would very likely b ...

唔同長度,8卡同3卡,跨月台轉線會有唔少問題
timewater 發表於 2017-5-2 11:44 | 顯示全部樓層

點解年代越新, 乘客轉車要行遠路, 唔舒適

舊年代地鐵而更貼心。好似荔景車站都改造到, 我唔信何文田站、金鐘站、鑽石山站有咩技術困難
一個車站可以用幾十年以上, 點解港鐵為咗建築時慳錢而犧牲往後幾十年既方便?
eternalflame 發表於 2017-5-2 12:50 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-5-2 11:44
點解年代越新, 乘客轉車要行遠路, 唔舒適

舊年代地鐵而更貼心。好似荔景車站都改造到, 我唔信何文田站、金 ...

因為做到方便轉車的車站, 大多都係同一時期進行規劃同做好預留。
仲有好多因素會影響到轉車站設計, 例如現有車站的設計、新舊路線的定線、用車、周圍建築物或道路的制約等, 當然係成本相約的情況下, 大前題係應該設置方便的轉車動線。
如果以你舉例個3個車站說明:
1) 何文田站
十字相交的車站通常都比較難設置方便的轉車動線, 以中國其他城市的地鐵為例, 可以兩條路線月台都用側式, 就可以設置4條轉乘通道俾晒4個方向轉車, 但通道就只有一條, 轉錯方向就要再行過, 動線上係唔係方便呢?
所以另外一種設計就同現時何文田站一樣, 中間另建轉乘層, 動線上就可以先去轉乘層, 再選擇轉乘方向。轉乘層會有較大空間可以容納更多的轉車人流, 避免得一條通道做成擠塞。
2) 金鐘站
金鐘站沙中線同南港島線係可以考慮做跨月台轉乘, 但因為兩線列車卡數不對稱(9卡對3卡), 轉車人流會擠向少卡數的一邊做成危險, 所以用現時的上下層設置。
3) 鑽石山站
鑽石山站係沙中線規劃時最有可能沿用Mass Transport Study時建議的跨月台轉乘設計, 但礙於會影響龍翔道交通(當時話係一年)而作罷。不過當時並未預料到宋王臺一帶的古蹟問題造成延誤, 「有早知無乞兒」吧。

hokachung 發表於 2017-5-3 00:32 | 顯示全部樓層
waterboy1984 發表於 2017-5-2 10:26
唔同長度,8卡同3卡,跨月台轉線會有唔少問題

南港島綫(西段)只係中運量系統,根本客流量多極有限欣澳站8卡轉4卡、紅磡站12卡轉7卡都係咁,有咩問題?
bennq 發表於 2017-5-3 23:56 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-5-3 00:32
南港島綫(西段)只係中運量系統,根本客流量多極有限欣澳站8卡轉4卡、紅磡站12卡轉7卡都係咁,有咩問題 ...

紅磡好快就係12->8 同埋講緊EAL好快轉9卡 姐係8->9
你話DRL 其實2個月台一早預留左位俾佢加到8卡只係客量上唔容許加到8卡