hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

dennis28a 發表於 2017-5-4 16:15 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-5-3 10:43
感覺上你有少少誇張咗埋站塞車情況,山谷道如是,灣仔如是
告士打道係塞車,但塞車有塞車好處,就係堆車 ...

都係果句啦,以上塞車時間係唔止一次,信不信由你。
我試過有一次由 APA 行去入境事務處,上埋天橋,同我同步既部 A12 都仲未埋到站,
又有次係分域街天橋行去入境事務處,天橋上面見到部 104,入到去 104 站頭部 104 都落橋。

以上情況係過去 3 年入面試過過百次,最離譜我上過 101X,由政總去到菲林明道要 15-20 分鐘,死未?(過去 1 年內試過 3 次)

下午四點有客時段,同下午六點半塞車時段又點比?
而你比我行車片真係濕濕碎,只係多車切唔到線(而且塞車龍尾只係電信大廈,而唔係金鐘,姐係好少事),
起碼稅務大樓對開唔係排左 10 部巴士等埋站。

都係果句,單係依一年,我係下午六點半試過稅務大樓對開,淨係等上 104,見到部車由巴士站對開中線等入埋站都搞左 5 分鐘,
仲要係試過好多次,仲未計部車係軍器廠街天橋等死。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-5-4 16:35 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-5-2 19:11
今日下繁六點左右又係山谷道搭車,有個別巴士上落用咗幾十秒都只係多咗三四架巴士排隊
冇一架巴士用幾十秒 ...
如果山谷道真係咁塞,一早就類似開源道迴旋處,亞皆老街球場,曲街一樣搵路線飛走
而唔係好似而家條條新線都走去停山谷道

客量問題係唔可以放棄,短短下繁 10 分鐘,山谷道大線可以上 10 幾 20 人,連 219X 每班車都有客上,你話吸唔吸引?

而且落客又點同上客?亞皆老街球場又唔多街客。
215X/224X 每日有幾多人係曲街落客?每班車頂盡係個位數字,巴士公司根本唔在乎。

但問題係,落上路、下路既線有無必要同落機隧既車爭線?依點運輸署同巴士公司係可以做。

世運既塞車前文已提及,東九龍走廊北行上年間唔中都塞到要停車,但近幾個月都唔難用60-70 km/h左右行駛,要慢駛都相當罕見
而且近一兩年進入啟德發展區既車流都未見明顯增長

根據我過往依 3 年既觀察(包括飛的經驗),完全同你結論相反,
單係世運塞車問題已經比沙中線搞到傻(而我真係好急要由九龍東往返九龍西),好多次保鐵時間仲安全過上的士。

好簡單,單係依個 4 月有半個月我試過一日多次來回東九龍走廊,
淨係中山谷道北行問題已經最少中過有 4 單,其中兩次係塞左 8 分鐘同 12 分鐘。
惡意回復是不道德的行為。
tunghang 發表於 2017-5-4 18:36 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-5-4 16:35
客量問題係唔可以放棄,短短下繁 10 分鐘,山谷道大線可以上 10 幾 20 人,連 219X 每班車都有客上,你 ...

隨咗啟隧線,其他線都難上10幾20人,有心飛走的話11,14,28,93K呢類可以唔停,繁時線5P,5X都可以飛走
而且就算係大站又如何?近年新開既九龍灣繁時線都係飛走龍翔道大站

世運既塞車同三年前比可能嚴重咗,但近排既情況已經唔係三年中最嚴重既一段時期
高峰期工聯會去譽港灣要20-30分鐘,但近排30分鐘已經夠由紅磡去九龍灣
個人始終認為山谷道塞車係偶爾發生既情況,巴士正常埋站下造成擠塞可能不大,因巴士cut線造成塞車可能更低