hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

南韓金仔 發表於 2017-4-21 05:16 來自手機 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2017-4-21 10:11 | 顯示全部樓層
1821 牛頭角
1851 已出紅隧
星期三, 仲要下繁
比我想像中理想好多了, 尤其是九龍灣嗰堆放工客佢地去地鐵站就要十至十五分
加上九龍灣去西區坐地鐵真係好痛苦.....

中環灣仔繞道之後, 有望1900前, 即40分鐘去到西區
點樣同641做個分工就變得重要了

下繁九龍灣+麗晶就送俾101X吧
641就干脆做觀塘地鐵特快西區吧
下繁由啟德麗晶開既作用真係無乜....

理性討論+互相尊重
053h4 發表於 2017-4-21 11:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| S3BL100 發表於 2017-4-21 21:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-4-21 11:10
641無理由做唔起
我覺得641問題係唔提供全日服務, 搞到好多人唔等

其實 641 服務時段,班次間隔係似返一條正常全日線,
而上繁過港島亦唔少人搭,淨計啟麗晴朗可以坐滿;
下繁九龍灣商貿區亦有一班忠實支持者,唔少人坐去灣仔落車

但問題係 641 下繁返九龍行灣北走,撞正最塞車時段,加埋東廊同鯉魚門道塞車,分分鐘搞到仲慢過同時段 619,
先係乘客無誘因專登等的原因

而且條線又唔做埋觀塘山,基本盤本身就唔夠 601 619

如果想做觀塘中西區特快全日,用 601 619 重組會比較理想,順便解決埋山上車程太慢的問題

好似上面 alsonchc 兄的建議,九龍灣商貿區同觀塘去西區分家,都可能係一條出路,
但到時 101X 可能下繁要加停灣仔警署,照顧返 641 班客

fb.com/scientisthk2usa/
prmy3008 發表於 2017-4-21 23:37 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2017-4-21 10:11
1821 牛頭角
1851 已出紅隧
星期三, 仲要下繁

今個星期夜馬跑星期四
所以星期三的行車時間比一般的夜馬星期三快
HY2190
alsonchc 發表於 2017-4-22 01:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-21 21:30
下 ...

641下繁菲林明道彎同會議道真係夠晒攞命....我曾經唔止一次喺灣仔碼頭等左45分鐘, 但嗰個站去藍田只係8分鐘
正正係哩個死位, 變成641班次甩晒>趕客>再疏D既循環
以我所知, 下繁兩間公司都私黎私去, 無心機做

至於601/619
尤其619係線王, 兩線非繁 尤其夜晚係爆硬
而家下繁601/619/601P興發街全部尾一二站回程係唔駛諗
如果加埋潛在既安達安泰, 就供不應求了
加上除非加強, 重組601/619會阻力唔細
計埋早繁619P/619X, 反而諗下點上述3 or 3.5條線(2全1上下2早)變成4 or 4.5條線仲好

初步諗最簡單就係601P全日放安泰
甚至放順利後逆向上安泰再沿線跟601行
加3-4班落新601P + 非繁從601抽車+ 非繁601/新601P港島做聯合班次
咁樣就疏導晒601, 619同601P所有問題

理性討論+互相尊重
Ravenclaw 發表於 2017-4-22 01:16 | 顯示全部樓層

巴士公司對付安達臣既方法就系車海213M叫人港鐵轉車上落山...
abcsamson 發表於 2017-4-22 01:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-21 21:30
下 ...

反正師兄話641係啟麗晴朗可以坐滿回本,倒不如跟302經九展或兜埋MegaBox出入觀繞同東隧可以塞小個觀塘道
觀塘道果堆可以靠619P食番咯
alsonchc 發表於 2017-4-22 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-4-21 11:10
641無理由做唔起
我覺得641問題係唔提供全日服務, 搞到好多人唔等

條定線有基本問題
非繁如果剩係啟德麗晶係支撑唔到
莫講話麗晶可走出去坐密幾倍但去灣仔時間慢唔得幾多既101
仲未計黎緊沙中線

繁時觀塘灣仔大塞係死症

加上繁時 尤其下繁以灣碼尾站只不過坐滿既客量
咁多因由641全日真係唔係好事....
ma212223 發表於 2017-4-23 08:35 | 顯示全部樓層

abcsamson 發表於 2017-4-22 01:34
反正師兄話641係啟麗晴朗可以坐滿回本,倒不如跟302經九展或兜埋MegaBox出入觀繞同東隧可以塞小個觀塘道
...

啟麗晴朗行東隧真係快過紅隧?

不過641淨做啟麗晴朗嘅話
我最擔心下繁過港島同上繁返九龍載空氣
一出RDP   要去鵝頸橋?