hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

paul2357paul 發表於 2017-4-23 09:27 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2017-4-22 01:02
641下繁菲林明道彎同會議道真係夠晒攞命....我曾經唔止一次喺灣仔碼頭等左45分鐘, 但嗰個站去藍田只係8分鐘
正正係哩個死位, 變成641班次甩晒>趕客>再疏D既循環
以我所知, 下繁兩間公司都私黎私去, 無心機做

至於601/619
尤其619係線王, 兩線非繁 尤其夜晚係爆硬
而家下繁601/619/601P興發街全部尾一二站回程係唔駛諗
如果加埋潛在既安達安泰, 就供不應求了
加上除非加強, 重組601/619會阻力唔細
計埋早繁619P/619X, 反而諗下點上述3 or 3.5條線(2全1上下2早)變成4 or 4.5條線仲好

初步諗最簡單就係601P全日放安泰
甚至放順利後逆向上安泰再沿線跟601行
加3-4班落新601P + 非繁從601抽車+ 非繁601/新601P港島做聯合班次
咁樣就疏導晒601, 619同601P所有問題

但641跟603P行又唔得,搞到灣北冇站既話灣北來往觀塘區班客實會反枱。
鬼叫巴士公司乞人僧地刻意打造641係灣北來往觀塘區唯一就腳直車,
例如行去內街果邊搭101/619/601、104轉215X等等又係侷搭蝸牛線/硬食冇BBI轉乘之選。

其實根本上變做番141先至係正路,有番灣北九龍灣優先出入先至係正常。
而唔係搞到就連九龍灣客唔知搭唔搭佢好,在觀市當佢係另一條28B搭就冇問題,情況仲差過108(雖然108都嫌佢飛唔到東九龍走廊)。

alsonchc 發表於 2017-4-23 12:12 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-4-23 09:27
但641跟603P行又唔得,搞到灣北冇站既話灣北來往觀塘區班客實會反枱。
鬼叫巴士公司乞人僧地刻意打造641 ...

....641真係要花功夫
幾個建議可討論下,

最折衷就係
往啟晴方向, 金鐘後改行添馬: 添美道, 龍匯道, 會議道停灣仔碼頭上公路
觀塘區我諗得爆D, 寧願兜個圈右轉翠屏道經協和街落裕民坊
咁就避晒所有最塞既區域, 翠屏又有直車開拓新客源, 唔影響成條線既命脈-裕民坊, 又舒緩601P協和街和樂邨

長遠黎講
641就剩係做上繁往港島同下繁返啟晴就算啦
根本641上繁回程就無人
下繁有101X, 加稅務大樓同環球就唔駛要641啦
非繁就交俾101X+兜麗晶/啟晴就算啦...
沙中線後又會再執了

almiralty

almiralty

kwuntong

kwuntong
理性討論+互相尊重
JX9097 發表於 2017-4-23 17:25 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2017-4-23 12:12
幾個建議可討論下,

觀塘道右轉翠屏道只限七米以下車輛
再者,協和街有時都塞塞地

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 多謝提醒....

查看全部評分

EX-TL 發表於 2017-4-23 22:36 | 顯示全部樓層

只講641...

既然菲林明道入灣仔北咁塞車, 而家個站要行到舊灣碼(海皮), 同大部份過海人潮相反, 而部車可能已經在灣仔北入面, 就因為太塞令到班客唔知等幾耐先等到佢轉出嚟海皮上客, 不如就好似現時流行的建議咁, 畫定一個目標服務範圍, 令去程同回程都唔需要班客行咁遠, 扣緊一班客好過同其他線互share, 令到幾條線客量不平均.

641可以在去中環時跟621上杜老誌道天橋入港灣道, 做灣北中軸, 行得港灣道唔爭在繼續入埋添馬, 經龍和道服務埋大會堂 交易廣場一邊, 最後經恆生返港碼, 反正朝早大量路線經電車路入中環, 東隧抽一條路線入新路不為過, 回程由畢打街駛出國金二期 天星碼頭調頭入龍和道, 再經政總出告士打道停入境事務大樓, 直上東廊.

新走線圈定港碼至環球 交易廣場 國金 添馬/政總 灣仔北, 主要將呢部份區域可以用619的乘客分割俾641, 全唔全日到就睇班客同將來新發展造化, 帶得起個勢繼續做兩繁冇壞.
 樓主| S3BL100 發表於 2017-4-24 21:58 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-4-23 09:27
鬼叫巴士公司乞人僧地刻意打造641 ...

不過反正 101X 九龍方向點都要路過會議道,其實灣仔碼頭加返個站,下繁再加返合理數目班次,已經取代到 641

問題反而係邊度搵資源去幫 101X 下繁加班,部車做 101 多數可以塞滿但 101X 唔係…

即係又要牽涉東九過海線大重組

fb.com/scientisthk2usa/
alsonchc 發表於 2017-4-24 22:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-24 21:58
不過反正 101X 九龍方向點都要路過會議道,其實灣仔碼頭加返個站,下繁再加返合理數目班次,已經取代到 6 ...

唔駛咁複雜, 641全部車俾晒101X, 加現有兩班, 已經做到15分鐘一班

但要諗下啟晴點行
而家641有部分客係去啟晴
可能要土瓜灣上經啟晴返觀塘
但咁樣有機會得不償失, 無埋觀塘客

下繁回程反而留返641都無壞, 只係灣仔段要執下條線
理性討論+互相尊重
 樓主| S3BL100 發表於 2017-4-24 22:19 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2017-4-24 22:08
唔駛咁複雜, 641全部車俾晒101X, 加現有兩班, 已經做到15分鐘一班

但要諗下啟晴點行

不過啟麗晴朗要既係下繁中上環灣仔放工車,而 101X 就算係下繁,北行應該最多都只能加停灣仔北,抽晒 641 車可能有難度

同埋下繁入東隧塞得太過份,去觀塘巿中心應該都係行紅隧快。
呢個前提下,我反而會想打 601P 主意,回程變 101P 南洋酒店後不停站直達九展,
再經常怡道、牛頭角道、物華街返秀茂坪,做埋觀巿特快,點睇返到上山都快過而家 601P 回程

咁就解決左半條 641 回程

啟麗晴朗就點都係行紅隧快,641 回程到時可以直接變 141 改行紅隧,但調整班次,
並改跟 101 111 115 入隧道,做埋灣仔內街客倉,做完啟業後經啟祥道天橋直上彩福

藍田就交俾條仲有位既 621 算啦,不過係回程港島走線可能要調整

應該都放到資源俾 101X 加班,食埋為數相對唔多的灣北客

至於搞埋安達果邊,我諗最大問題反而係九巴同新城之間的利益點處理

fb.com/scientisthk2usa/
alsonchc 發表於 2017-4-25 00:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-24 22:19
不過啟麗晴朗要既係下繁中上環灣仔放工車,而 101X 就算係下繁,北行應該最多都只能加停灣仔北,抽晒 641 ...

嗯...641下繁東隧唔算塞了, 我搭過幾次通常去到二三百米入口位先慢車去藍田真係10分鐘搞掂

有一部分客都去法院的, 灣仔北20分鐘去到法院其實101X一定做唔到
仲有如果內街, 要塞堅拿道上紅隧先去到觀塘
其實坐地鐵仲好 - 灣仔去觀塘只不過半個鐘

所以總括黎講, 641係中西區+灣仔北先有得做, 要諗諗既只不過係菲林明道個PK位就差好遠了

至於601P, 如果你有留意佢回程喺興發街係剛剛上滿頂閘走
計到好盡的
我係九新都唔想搞佢
而你提議既141觀塘區走線其實同101X既走線無咩分別
我將佢發大, 將101X伸埋上安泰
咁樣就最少改動搞掂埋安達臣

我唯一諗到既, 如果我係九記, 我會盡力阻止新記喺安達插旗者

理性討論+互相尊重
Ravenclaw 發表於 2017-4-25 00:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-24 22:19
不過啟麗晴朗要既係下繁中上環灣仔放工車,而 101X 就算係下繁,北行應該最多都只能加停灣仔北,抽晒 641 ...

如果你坐多d 213X既話,你會發現繁時啟祥道東行唔系好野黎...
castanopsis 發表於 2017-4-25 03:08 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2017-4-23 12:12
幾個建議可討論下,
641就剩係做上繁往港島同下繁返啟晴就算啦
根本641上繁回程就無人

其實又未至於無人
早繁北行個別班次其實穩定地有五六十人
至於值唔值得做就值得相榷

Thinking outside the box
慈雲山去中西區其實潛力唔細
觀塘—中環 特快其實可以搵302全日去做
改行富山落山,然後觀塘道跟296C停站,至少非繁其實唔太慢
至於觀塘道塞車既時段,可以另開觀繞(早繁)、紅隧(下繁)特車去避

重點係,慈雲山去中西區其實無第二條路會明顯快得過咁行
而只要解決咗觀市中環特快既問題,641個改動空間就大好多

其中一個idea,係 [啟德/啟麗/九龍灣工業區] 開一條飛觀繞既過海線,港島走線跟619
啟德啟麗去中西區雖然要兜北角,但同時飛走觀塘,時間應該唔差得遠
同時,北角/砲台山/軒尼詩道 特快去 九龍灣工業區 相信有得做
唔似中環,北角同砲台山其實人口相當龐大
隔離條606早繁北行、下繁南行客量都相當唔錯
有理由相信條線至少繁時可以兩個方向都多客