hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

castanopsis 發表於 2017-4-25 04:51 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-4-20 11:24
佐敦道塞車的話,廣東道南行往九龍公園徑/尖沙咀一樣要慢慢塞

我就覺得中九龍幹線通車前,西區觀塘特快 ...

話我傳統都好啦,我仍然係覺得西區觀塘特快應該行東隧
中環灣仔繞道落成之後,堅城碌到上環上繞道直飛東隧肯定塞得最少
至少唔使走入灣北買大細

你話東隧塞車,其實主要都只係早繁南行同個別日子下繁北行
早繁南行行紅隧塞得仲恐怖
而北行其實西區居民只需要搭早繁,而早繁東隧北行係相當暢通

alsonchc 發表於 2017-4-25 09:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-25 03:08
其實又未至於無人
早繁北行個別班次其實穩定地有五六十人
至於值唔值得做就值得相榷

如果302咁既走線我有D保留
觀塘道已有619, 彩虹有111
非繁實在唔駛要佢

641下繁講黎講去, 來回程觀塘+回程菲林明道先係致命
如果要做起佢, 改線係勢在必行
最簡單就係觀塘交俾加灣北一站既101X吧
啟麗+厲鬼城就行紅隧同621合併佢啦....真係睇條下繁621好唔順

至於早繁...而家客量又唔係話完全無 - 坐滿
觀塘客同九龍灣客其實各佔一半
如果整得太慢會失埋哩班客的
一係興發街上
一係好似 S3BL100 兄之前提議行灣仔道上公路
咁樣都可以做埋灣仔內街

理性討論+互相尊重
castanopsis 發表於 2017-4-25 12:21 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2017-4-25 09:41
如果302咁既走線我有D保留
觀塘道已有619, 彩虹有111
非繁實在唔駛要佢

302非繁點會無價值?
慈雲山作為全港其中一個最大既公屋區,要條全日線去中西區其實非常正路
問題係紅隧太塞,西隧又太貴,基本上東隧係唯一合理選擇
而行得東隧,做埋觀塘道沿線無壞處

至於會唔會影響到111/619,我覺得唔使太擔心
111本身客源位喺彩虹道,全日版302如果行富山落山,服務範圍絕對無重疊
至於619,本身行牛頭角道已經有一定分工
而觀塘搭佢其實係貪佢夠快到北角,302個target客源(灣仔打後)619市佔率唔高
尤其回程中環上車塞起上來成粒鐘先入東隧,唔係要上樂華四順真係避得就避

而我自己覺得觀塘/九龍灣去中西區特快係有一定戰略價值
一來來往香港兩個CBD
二來半山其實唔少人住,去九東需求應該係有
問題係個個搭23/12A/12M/56/A落到金鐘見到619條走線都走落地底算
如果同班客講有條線可以金鐘上車,兩個站就過海、四個站到觀塘,應該會有一定吸引力

(如果你問點解班客唔搭641,well,成班客金鐘轉車,641金鐘無站已經夠死,而事實上641知名度咁低早繁都有班客搭佢去觀塘九龍灣)

641下繁講黎講去, 來回程觀塘+回程菲林明道先係致命
如果要做起佢, 改線係勢在必行
最簡單就係觀塘交俾加灣北一站既101X吧
啟麗+厲鬼城就行紅隧同621合併佢啦....真係睇條下繁621好唔順

其實任何中上環過海特快線,港島走線都唔應該跟641,菲林明道支燈太惡頂
而做灣北就唔該認真做,一係港灣道一係入境大樓,走去停用來轉船既灣仔碼頭真係浪費咗條線

至於觀塘,我都同意係問題,下繁北行走去行觀塘道迴旋處真係唔掂
所以我至提出用停北角/銅鑼灣換走觀塘
對啟麗客而言,去中環唔會慢咗,但多咗條線去北角,百利而無一害
但前提係觀市個特快位要有足夠補償
尤其下繁有半車客都係牛頭角之前落,甚至一個藍田已經落唔少,101X加個站完全解決唔到問題
而我一直都希望西區觀塘特快可以飛中環灣仔繞道行東隧,主觀上更加唔覺得應該搵佢解決641留落來既問題

最後621/641下繁合併行紅隧,我唔覺得可取
啟麗啟德無一個方法可以用合理時間兜完,你行紅隧麗港城一定同你反臺
而就算兜啟麗未趕走曬班客,下繁觀繞落麗港城塞到上橋足以趕埋最後既巴士死忠
下繁641要同621合併,一定要行東隧,641/621議題上,紅隧只做啟德啟麗邨巴
你問我,下繁621現階段要做既,係跟上繁走線,跟88R行灣北走
再唔掂先嘗試打安達/641主意

至於早繁...而家客量又唔係話完全無 - 坐滿
觀塘客同九龍灣客其實各佔一半0 _- T$ @7 D* }" P) [; s
如果整得太慢會失埋哩班客的& z% a+ Q" H! T) o( c# t
一係興發街上. l9 ~: h8 c( E4 T) w" q$ U' W/ K
一係好似 S3BL100 兄之前提議行灣仔道上公路" P4 C% L. |2 l& n5 ?, ^
咁樣都可以做埋灣仔內街

我聽聞早繁南行641基本上係靠啟麗啟德,下繁北行先係觀市啟麗各佔一半(有錯請指正)
上面都講咗,行北角但飛走觀塘其實唔會慢咗,朝早南行分分鐘仲快咗
我唔認為會趕啟麗啟德客
而北角砲台山銅鑼灣無101喺出面爭食,641個市佔率只會更高
(同樣道理,有條車海101喺灣仔道,641走入去搶無著數)

樓主| S3BL100 發表於 2017-4-25 20:43 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-4-25 00:12
如果你坐多d 213X既話,你會發現繁時啟祥道東行唔系好野黎...

其實好似通常只係慢線往偉業街天橋去龍翔道/太子道東塞到傻,但快線上橋去牛頭角無事?(有錯請指)

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-4-25 20:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-25 04:51
話我傳統都好啦,我仍然係覺得西區觀塘特快應該行東隧
中環灣仔繞道落成之後,堅城碌到上環上繞道直飛東 ...
你話東隧塞車,其實主要都只係早繁南行同個別日子下繁北行
早繁南行行紅隧塞得仲恐怖
而北行其實西區居民只需要搭早繁,而早繁東隧北行係相當暢通

但偏偏 101X 最大舊客係九龍灣,無論任何時間,行紅隧去九龍灣都快過東隧

如果係去觀塘巿中心,101X 慢過行東隧唯一原因係九龍灣段兜入宏照道同啟祥道天橋。
假使改行東隧,去觀塘巿中心都只係快少少,好難即時吸返堆客返來,但九龍灣客分分鐘倒走唔少,
尤其會對你認為對西區居民最重要的上繁有好大影響

樓主| S3BL100 發表於 2017-4-25 21:20 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-25 12:21
302非繁點會無價值?
慈雲山作為全港其中一個最大既公屋區,要條全日線去中西區其實非常正路
問題係紅隧太 ...

問題係慈雲山行東隧去中環,本身係兜遠左好多好多路,
就算唔塞車都唔見得快幾多,觀塘同東隧東廊都塞的繁忙時間段更加唔使講

另一個問題係,如果直接將 302 全日,要揼重本,用多唔少額外資源。
呢條線應該至少要每單 50 個客先可以回本,非繁要做到呢個成績未必咁易,
何況觀塘道加站,意味會分走 619 乘客

我就覺得觀塘中上環特快同慈雲山問題應該分開處理

至於你話用觀塘特快做埋半山客,何不直接先將兩班 103P 變成收 $11 的 103X,
過海後跟 101X 行法去觀塘?咁應該做到最多返工客

castanopsis 發表於 2017-4-26 00:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-4-25 20:55
但偏偏 101X 最大舊客係九龍灣,無論任何時間,行紅隧去九龍灣都快過東隧

如果係去觀塘巿中心,101X 慢 ...

I beg to differ
中環灣仔繞道落成後,西區行東隧去九龍灣唔再需要塞中環/灣仔
到時九龍灣經觀市來往西區頭站,30分鐘內行完唔係夢
絕對唔會差過行紅隧

另外,101X如果要全日真係拜託唔好靠九龍灣工業區
非繁喺觀塘道沿線執客其實客源仲穩陣過九工
你見隔離條606,繁時係頂曬閘,但一到非繁拍曬蚊
101X繁時靠九龍灣都未爆,非繁只會更樣衰

最後,101X如果改行東隧,東隧轉乘其實值得做
如果個轉乘優惠夠誠意,大埔馬鞍山油塘等地既乘客其實可以納入條線既客源入面
Ravenclaw 發表於 2017-4-26 01:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-26 00:50
I beg to differ
中環灣仔繞道落成後,西區行東隧去九龍灣唔再需要塞中環/灣仔
到時九龍灣經觀市來往西區 ...

606下繁系靠九工,有一兩班什至系靠九工打爆,觀市其實下繁南行可以成個飛起唔洗做...
castanopsis 發表於 2017-4-26 01:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-25 21:20
問題係慈雲山行東隧去中環,本身係兜遠左好多好多路,
就算唔塞車都唔見得快幾多,觀塘同東隧東廊都塞的 ...
問題係慈雲山行東隧去中環,本身係兜遠左好多好多路,, r3 V, s( @0 Y  g- p' K. c
就算唔塞車都唔見得快幾多,觀塘同東隧東廊都塞的繁忙時間段更加唔使講6 a+ k( }. F. m* x* j5 C

另一個問題係,如果直接將 302 全日,要揼重本,用多唔少額外資源。
呢條線應該至少要每單 50 個客先可以回本,非繁要做到呢個成績未必咁易,3 V# [, D, ?/ l9 p; }, f
何況觀塘道加站,意味會分走 619 乘客
0 ^2 N2 s" H# r5 b, u9 L
我就覺得觀塘中上環特快同慈雲山問題應該分開處理

至於你話用觀塘特快做埋半山客,何不直接先將兩班 103P 變成收 $11 的 103X,
過海後跟 101X 行法去觀塘?咁應該做到最多返工客7 Q# U: D* h$ |8 c8 o0 f
9 ?' w. e  u9 N9 e. s  B* ^( B
[/quote

我知你一直都提倡慈雲山過海線行西隧(913),話夠直接同夠短
但事實上行東隧係唔係如你所講差好遠?
實際上,富山起計,行東隧飛東廊去中環係16km,行西隧係12km,實際上並無想象中差咁遠
而去到灣仔,行西隧已經遠過行東隧
行西隧根本就無想象中咁著數

計埋成本,當一單70分鐘,當一個鐘成本$300計,行東隧40人就回本,反而行西隧就如你所講要50個
慈雲山過海線線,基本上一定要行東隧先有條件開

而40人既回本門檻係唔係高?其實唔係,仲好做過619
慈雲山上20個,觀塘道每個站執3個已經達標

至於車從何來,我自己一直都唔係太重視,太多例子證明巴士公司想做就點都嘔到車
但你問我,我覺得可以從101縮短著手

至於你話開半山版101X,我覺得可行
但講真搭車海落金鐘轉東隧版全日302,其實都唔影響吸引力
castanopsis 發表於 2017-4-26 01:20 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-4-26 01:04
606下繁系靠九工,有一兩班什至系靠九工打爆,觀市其實下繁南行可以成個飛起唔洗做...
...

繁時九工有客我唔否認
連港島唔覆蓋住宅區既641,下繁南行都有個別班次可以靠九工打爆
但非繁真係另一個世界