hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴應添食12.8米巴士?
開啟左側

[問題] 九巴應添食12.8米巴士?

proschebus 發表於 2017-4-21 10:11 | 顯示全部樓層

最需要用12.8清客的城隧線都用唔到,好難說服再買
九鐵動力 拓新領域
lpc 發表於 2017-4-21 10:17 | 顯示全部樓層
何老闆 發表於 2017-4-21 07:15
其實愈來愈多12.8米車,只會加重道路擠塞的情況... 這是政府需要考慮的事

你啲逆向思維真係好勁, 我真係恭喜你呀.
其實一架載到成百幾人嘅巴士,
定還是百幾部只有司機一個人揸嘅私家車至會加重道路擠塞呀,
再用你咁獨特嘅思維諗下添啦

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +25 收起 理由
HV7967 + 10 精闢見解
051039 + 10 英雄所見略同
bb74c88 + 1 + 5 算了,佢要補補腦

查看全部評分

kei_hk 發表於 2017-4-21 10:37 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-4-21 10:11

73X ?

其他線基於什麼問題又用唔到?

傳聞話九龍灣車廠基於拖12.8米車回廠會有問題﹐所以九廠地區無得使用12.8米車﹐真係好難說服再買。

proschebus 發表於 2017-4-21 11:40 | 顯示全部樓層

lpc 發表於 2017-4-21 10:17
你啲逆向思維真係好勁, 我真係恭喜你呀.
其實一架載到成百幾人嘅巴士,
定還是百幾部只有司機一個人揸嘅私 ...

無錯一架巴士係載百幾人,但不能否定12.8巴士係佔用更多路面空間
一些地方巴士灣/站長度不足以停泊兩部12.8巴士時候,又或者多部巴士等埋站,就會對交通造成阻塞
一部巴士長多0.8米,5部巴士就多4米,所以更多12.8巴士,路面空間就減少,繁忙路段只會造成更大阻塞

政府一直想辦法亦有措施去限制私家車數量,但經濟好私家車數量必然會直線上升,你亦不能限制人們駕車權利

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
YY487 + 1 $0.5

查看全部評分

九鐵動力 拓新領域
kingprowm 發表於 2017-4-21 16:11 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-21 09:09
但樓主咁講又冇錯
略略分一分而家上左12.8米既路線
Core用12.8米既俾中長途高客量路線

60X 出名班次過密但客量又不算特別標青,都要用咁多 12.8 ?
carson911 發表於 2017-4-21 16:23 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-4-21 10:11

隧道條例快將上立會修改(連19座一併處理)
88開線啦
kei_hk 發表於 2017-4-21 16:30 | 顯示全部樓層

carson911 發表於 2017-4-21 16:23
隧道條例快將上立會修改(連19座一併處理)

你估真係隧道條例問題﹐令到12.8米車唔可以行隧道咩。

真係條例問題﹐便不會 73X 係九巴首條(批)用12.8米的巴士線啦。
真係條例問題﹐城巴便無12.8米車行大嶼山的巴士線啦。

如果真係跟隧道條例﹐所有「直梯」車款 及 打後的車款﹐一律都唔可以行隧道﹐因為全部超闊。

何老闆 發表於 2017-4-21 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
homanho 發表於 2017-4-21 09:30
其實愈來愈多這類貼文,只會加重垃圾文章的情況... 這是本站需要考慮的事

回正題:

你都真的幾有趣

我不是為反對12.8米而反對,問題是香港有很多道路根本是不適合,只是政府沒有改善道路的情況下必須要嚴格審視...
擴闊道路/減少路面車輛/加長巴士站都是必須要做的...政府必須從多方面去考慮,凡事不可只看單一層面
carson911 發表於 2017-4-21 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-4-21 16:30
你估真係隧道條例問題﹐令到12.8米車唔可以行隧道咩。

真係條例問題﹐便不會 73X 係九巴首條(批)用12.8 ...

的確係條例問題
因為批73x冇人講
係後尾有人發現之後就暫時唔比批隧道線
但批咗出去嘅線冇理由收返

至於城巴專營權二及龍運獲豁免
在修例前批再隧道線
係為避免12米或以下車輛不足
以免影響正常車隊運作
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-21 18:31 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2017-4-21 16:11
60X 出名班次過密但客量又不算特別標青,都要用咁多 12.8 ?

咁更加可以借機上大車減班老九又唔係未試過
條線客量本身都唔低
又係長途線咁用大車都好正常
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過