hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 秀茂坪大圍巴士線幾時有消息
開啟左側

[問題] 秀茂坪大圍巴士線幾時有消息

FBI2 發表於 2017-4-24 22:32 | 顯示全部樓層

講左咁多板,其實最合理既路線編號都係289.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ccchhhuuunnn 發表於 2017-4-24 22:41 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-4-24 21:01
其實M同K係另一個系統
電氣化之後除左82B,82C之外,分類其實算清楚

80明明係大圍,又入埋河西數
83A水泉澳山上直落大老山又當埋河東 (雖然地理上正確)
281B走線明明又似返河東啲A線, 但又入埋大圍啲B線數
X線其實有啲廢話,只係九十年代改行新開嘅大老山都叫X線,最多而家計埋青沙線,但其實無乜特快到,嚴重黎講唔算一個獨立分類

HT408 發表於 2017-4-24 23:15 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2017-4-24 22:41
80明明係大圍,又入埋河西數
83A水泉澳山上直落大老山又當埋河東 (雖然地理上正確)
281B走線明明又似返河 ...

美林勉強都叫河西嘅,所以我咁分類

80其實應該叫80B

281B我估係因為有281A
ccchhhuuunnn 發表於 2017-4-24 23:34 | 顯示全部樓層

28_係區內線只係巧合

其實源自八十年代尾九十年代初推行單層豪華巴士,主要係AM,有冷氣,(相對)高背椅,座位相對較少,班次密,收費略高,甚至可計埋加減速高及上落快(雖然單門但本身座位少), 接近小巴體驗
同類路線有270/273/276/281/282/283/284/285/第一代290/299等
大部份係區內線,但少部份如276,290同299係跨區線,因為區內線較切合呢種模式
到單層豪華巴士或豪華巴士概念弱化後先比較多2_ _路線
只不過由一開始到現在28_跨區線巧合地不存在
289 之前勉強可計埋胎死腹中嘅286

kiwai 發表於 2017-4-24 23:41 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2017-4-24 23:34
只不過由一開始到現在28_跨區線巧合地不存在

是巧合, 還是約定俗成?
GK3258 發表於 2017-4-25 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-4-24 14:58
其實沙田0既89系差不多爆棚, 但我覺得填埋89A佢啦....(雖然89A係80X0既始祖,但都過左身咁耐,用埋佢啦最好)
...

雖然撞小巴號碼唔係第一次,但今次都差得真係太遠。。。容乜易安達有居民叫親友落樓下坐89A佢坐左小巴
GK3258 發表於 2017-4-25 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-4-24 22:32
講左咁多板,其實最合理既路線編號都係289.

我反而覺得呢幾板都顯出289唔係一個普遍接受嘅code
雖然用黎之後開分枝會易左,但咁嘅number實在唔討好。
EX-TL 發表於 2017-4-25 00:37 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-4-25 00:23
雖然用黎之後開分枝會易左,但咁嘅number實在唔討好。 ...

唔討好原因係沙田友覺得無字母係區內線專用, 唔想安達叉隻腳埋嚟搞禍檔攤, 仲有冇其他唔討好的原因?
Gary_B 發表於 2017-4-25 00:45 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-4-24 17:22
我想講88X叫88X應該係因為89X已經用咗, 而九巴又想用番個X嚟突顯平田特快, 既然沙田往返觀塘係用89, 所以就 ...

似乎係 8_X 代表晒大老山隧道出九龍特快系列  

80X 82X 83X 89X 用緊

85X 86X 唔得
84X 當年死得慘烈
81X 87X 似出油尖旺
剩番 88X
pcckw 發表於 2017-4-25 01:00 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-4-25 00:23
雖然用黎之後開分枝會易左,但咁嘅number實在唔討好。 ...

路線號碼是需要,但是取一個號碼又是否要遵從某些規則?

秀安沙的主位是沙田,取號289確是合理,但上文有些説28_是區内線,出這些文章的人其實可否跳出固有想法呢?

針無兩頭利,世事無完美,如果需要作出取捨,289確是唯—的選擇;如在後面加上(289)X,算是可以較為接受得到的號碼。