hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組904/905
開啟左側

建議重組904/905

2076 發表於 2017-4-26 23:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議重組904/905
背景:
自西港島線通車以後,904/905的客量下滑,尤其是非繁時間
904礙於西區服務範圍過小,全日疏車,導致客量不高
905港島區載空路段過長而且途經繁忙路段,浪費quota及車隊資源,而且導致班次不穩
故建議西營盤由港島路段營運效率較高的904取代,堅尼地城至西營盤均可享用班次較頻密及穩定的904班次,上環至灣仔段則節省了繞經西營盤的時間

904 來回加經西營盤,並加密班次至非繁10-12分鐘一班,上下繁6-10分鐘一班,加5部車 (+5),新增均益大廈二期開始的9.3分段收費
新增車站:
往九龍: 西區警署,正街
往港島: 德輔道西(東邊街) [設站於介乎干諾道西及德輔道西的一段東邊街路旁],正街,朝光街,石塘咀市政大廈,石塘咀
取消車站:
往港島: 山道
行車路線:
往九龍:  ---德輔道西->正街->干諾道西東行->干諾道西西行->西區海底隧道---
往港島:  ---西區海底隧道->干諾道西西行->東邊街->皇后大道西->堅彌地城海旁---
用車配合正街->干諾道西西行彎位,九巴改為派出ATSE行走,新巴派出11.3米以下之車型
下繁增設3班堅尼地城->旺角弼街之水街直出特車,904X,經西祥街前往堅彌地城海旁及德輔道西,開1740/1800/1820,用車為12米,同時段之904開10分鐘一班
905 來回不經西營盤,班次減至非繁20分鐘一班,上下繁12-15分鐘一班,減5部車 (-5)
新增車站:
往九龍: 皇后街(干諾道西)
往港島: 西消防街
取消車站:
往九龍: 西港城,皇后街(德輔道西),高陞街,正街,水街,山道
往港島: 均益大廈第二期,西區警署,正街,東邊街,修打蘭街

905將視乎客量變化加班(吸引到新的中上環客)或與914合併(中上環無法支持905線)

抗議962B重組
還我962全日服務
kmb71k 發表於 2017-4-27 02:25 | 顯示全部樓層
點解D人成日點極都唔明, 硬係咁鐘意將905飛走德輔道西?
呢度根本佔905八成客源, 飛走西環只會死路一條

而904兜晒成條德輔道西, 亦只會倒走更多堅城客落地鐵

905同914合併更加益智, 兩線根本做緊唔同既九龍客

呢類建議真心唔知有幾多人建議過
基本上作出呢類建議既人根本唔熟悉905真正客源
成日天真到以為靠中環客仍然會做得起905

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 2076 發表於 2017-4-27 05:27 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-4-27 02:25
點解D人成日點極都唔明, 硬係咁鐘意將905飛走德輔道西?
呢度根本佔905八成客源, 飛走西環只會死路一條

咁肯定904去到10-12分鐘一班堅城會執唔到客? 宜家唔少客係比904的20分鐘一班班次嚇走,加埋我建議的904只係做多一個街口,而家904都冇客,點解唔試下改? 18P/101X都係同一個街口出,唔係見到少左客
905現在中環冇客有可能係因為要兜西環太慢,點解唔試下飛西環,加埋皇后街站其實咪又係做番部分西營盤客,而且905效率咁低,西營盤有客都蝕本,用904食絕對係較好的選擇,起碼回車快1/3。改完905中上環冇人理咪cut車甚至cut線,反正改完的905其實潛台詞都係陰乾,要陰條新905點都容易過陰獨市堅尼地城的904。新905的獨市位係0,基本上104可以補哂位唔駛補償,奧運站深水埗亦可以比914補到位,亦都唔認為新905的中環客會有好多去長沙灣同美孚,變相增加可以放車放quota出來的空間,同時保到西營盤客

抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2017-4-27 07:32 | 顯示全部樓層

個人支持904正街入西隧

BUT 新巴有條廢廢地既971

我相信新巴傾向處理完971先再處理904/905/914

不過今時今日交通都變態
因為巴士公司有錢賺,又要睇區議員面色,所以蝕錢線可以運凳
暫時只能透過減班解決
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 2076 發表於 2017-4-27 07:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-4-27 07:32
個人支持904正街入西隧

BUT 新巴有條廢廢地既971

其實971都冇乜得搞,域多利道人唔會放過條971,雖然限時限刻,但係我以前仲住果頭果陣係會就時間搭
石排灣/域多利道/堅尼地城<->佐敦/旺角真係得佢,仲有域多利道去香港仔的獨市位都唔係容易傾掂,中午時分58A/59唔駛旨意上到車
971的載客量又唔係真係差得離譜,904分分鐘仲差過佢,30分鐘一班吊命算數
加上近年都少提左971重組的方案,其實蝕極有限

抗議962B重組
還我962全日服務
alan2011super3 發表於 2017-4-27 19:30 | 顯示全部樓層
咁講法不如開番105好過
難道灣仔去長沙灣飛左西營盤會比直入紅隧好嗎
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
proschebus 發表於 2017-4-29 01:50 | 顯示全部樓層

現在看來當年將105一拆三係錯誤決定,最大問題係905兜西環呢下趕走唔小灣仔中環客,如果係主力做德輔道西,總站放金鐘就夠。
九鐵動力 拓新領域
kmb71k 發表於 2017-4-29 18:00 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-4-29 01:50
現在看來當年將105一拆三係錯誤決定,最大問題係905兜西環呢下趕走唔小灣仔中環客,如果係主力做德輔道西,總站放金鐘就夠。

歷史問題
當年105西環開依104走線到紅隧
所以105變905就要盡量經番原來105服務地區

我同意905可以縮金鐘
灣仔區有104經紅隧落旺角
所以905以灣仔做總站基本上係極少會有灣仔人搭
搭巴士都走晒去搭104

905如我上面所述, 西環起碼佔八成客量
飛走佢同等死無分別

HG6729 發表於 2017-4-30 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層

其實用番以前105 會較好做番 西環 堅城至於104 904 就咁 104 放金鐘或者上環站 904 兩味或者平日好似
268B咁有條件 有限度服務
kmb71k 發表於 2017-4-30 14:55 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2017-4-30 01:48
其實用番以前105 會較好做番 西環 堅城至於104 904 就咁 104 放金鐘或者上環站 904 兩味或者平日好似
268B ...

你覺得西環仲會鐘意同你碌中環灣仔先至入隧道過海?
係既話當初104就唔駛建議縮線