hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務

Denso183 發表於 2017-5-2 11:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內E線

提案:要求調整機場線 E43 走線

事由:早前,九巴及龍運建議加設機場線 E43,惟路線及班次建議令北區居民十分失望。

建議:(一) 北區走線:祥華>聯和墟>天平邨>上水站>大欖隧道

(二) 非北區走線:不停青衣,經貨運站至機場

(三) 改為全日服務

(四) 城巴積極考慮增設北區機場巴士服務(如 E 線)

(五) 更改路線後不加車費

提案人:劉其烽 林卓廷 陳旭明

龍運開E43開得咁少車據講就話唔想A43蝕咁多
唔知城巴會唔會覺得北區有肉食呢?不過就算有得食都可能要睇車源點調配

GD1570 發表於 2017-5-2 11:39 | 顯示全部樓層
城巴開北區E線嘅希望絕對唔大囉⋯⋯
你有你可愛,我有我好笑。
m_rd08 發表於 2017-5-2 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層

E43幾時變左係機場線?
城巴做既話E線經東涌北、東涌市中心、後勤區入埋機場收到$27.5可能搶得過掛?
AVW28 發表於 2017-5-2 11:51 | 顯示全部樓層

龍運會唔會試下做d無A線既位?咁反而好d。當然,華明或者上水站最好點都要經。

區議員既建議其實有少少倒A線米,例如A線係上水站一帶做尾站,E線一樣係上水站後走。
如果去機場既唔介意兜東涌同後勤區,有E線點解唔搭E線呢?

LL3850
HR1377 發表於 2017-5-2 12:22 | 顯示全部樓層

當年政府批左新界區往返機場路線(將軍澳除外)專營權予龍運巴士,城巴冇可能在北區開機場路線
仲有,龍運不希望E線全日以影響A43收入為由同意,如果E線和A線北區走線相若,乘客寧願坐E線唔坐A線。

E33 VS A33X/A33和E34B VS A36情況已經證明,A33系和A36客量慘淡,E33和E34B供不應求。
阿偉 發表於 2017-5-2 12:36 | 顯示全部樓層
做得E線就預左兜路,
如果唔係駛鬼分A線同E線咩。
HR1377 發表於 2017-5-2 13:11 | 顯示全部樓層

阿偉 發表於 2017-5-2 12:36
做得E線就預左兜路,

但是龍運不希望E線全日去影響A線生意,況且A線在青馬收費廣場轉E線係免費

如果E43全日服務,將來馬鞍山、荃灣等沒有E線來往赤臘角的地區DC要求龍運開辦E線。
dogdog002 發表於 2017-5-2 13:43 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2017-5-2 12:36
做得E線就預左兜路,

其實你知唔知E43而家走綫係點

佢係先去青衣,東涌北就終點站

先唔講青衣為左拉長行車時間而停

大佬E綫係俾人番工用

你去東涌北做乜,去東涌做保安?

你士但搵後勤區做總站咪好囉

阿偉 發表於 2017-5-2 14:09 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-5-2 13:43
其實你知唔知E43而家走綫係點

佢係先去青衣,東涌北就終點站

照你咁講所有E緞都應該搬去機場果邊,
東涌冇人做野嗎?
jocosben 發表於 2017-5-2 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層

阿偉 發表於 2017-5-2 14:09
照你咁講所有E緞都應該搬去機場果邊,
東涌冇人做野嗎?

弊在佢連東涌市中心都唔入,東涌北住宅區止步...