hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務

kitarolo 發表於 2017-5-2 14:33 | 顯示全部樓層

由於影響A線利益
尤其龍運已經唔太願
開E線,因為同一里數下
可收的最高車資遠低於
城二,最快實際由機管局
支付差價(青馬A轉E有回值,
S1去GTC搭A線有折扣)E43
行吐公同青衣停站,在東涌北
止步還是可搭S56到GTC。

A43整返繁時一至兩班
北區>GTC>飛機維修區,
回程相反,可以由機管局補貼
到乘客支付20蚊左右,唔洗俾
E線17蚊上限管死,又可以輔助
一下S52,對旅客影響也不大。
da54 發表於 2017-5-2 15:09 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-5-2 12:22
當年政府批左新界區往返機場路線(將軍澳除外)專營權予龍運巴士,城巴冇可能在北區開機場路線
仲有,龍運 ...

而家已經無地區專營權呢樣野,只有路線專營權。

不過運輸署開線時係會考慮對現有相似路線經營者嘅影響。
至於你們信不信?反正我信了
053h4 發表於 2017-5-2 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-5-2 16:59 | 顯示全部樓層

阿偉 發表於 2017-5-2 14:09
照你咁講所有E緞都應該搬去機場果邊,
東涌冇人做野嗎?

係東涌北

知唔知咩係東涌北?
阿偉 發表於 2017-5-2 17:16 | 顯示全部樓層
咁不如取消建議開辦E43
加強A43好過
kmb71k 發表於 2017-5-2 17:25 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2017-5-2 17:16
加強A43好過

開E線係北區居民要求來的
因為A線去不到後勤區及東涌

以上回應,是否可行?是否合適?
PF2802 發表於 2017-5-2 18:22 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2017-5-2 16:59
係東涌北

知唔知咩係東涌北?

咁莫非東涌北無人返工?
而家E34P, E34X都係主打東涌北

雖然都係地盤工主導, 不過東涌北一帶都仲有排發展
再牽強D講 如果全部地盤都完哂工
係藍天海岸落車行返去東薈城都大有人在
TR5774
kitarolo 發表於 2017-5-2 18:24 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2017-5-2 17:16
加強A43好過

而家咪有條A43P
幫手拉低盤數囉……
班次可以相差不足5分鐘

不如諗下點解個
車費等級表咁樣對
龍運,如果可收$27.5
我諗龍運好樂意開「正常」
走線嘅E43,而唔係整到條線
無實用價值兼搵司機笨。
kitarolo 發表於 2017-5-2 18:29 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2017-5-2 18:22
咁莫非東涌北無人返工?
而家E34P, E34X都係主打東涌北

東涌北係有就業機會
但為咗剛夠60公里就
止步唔入後勤區樣衰呢

唔去GTC都會驚啲人
國泰城轉S64/大量E線
損害A43收益。
bennyho1004 發表於 2017-5-2 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層

不如學e31行總站放逸東,繁時開特班係後勤區開,但照經青沙始終大欖貴。只要唔入gtc就唔會點影響收入!!