hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九龍東環保連接系統詳細可行性研究 - 中期公眾諮詢 ...
開啟左側

九龍東環保連接系統詳細可行性研究 - 中期公眾諮詢

Concordatio 發表於 2017-5-5 04:27 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-5-4 23:07
啟德如起重鐵,可以行地底沿亞皆老街或太子道一線出旺角,再經福全街地底往南昌站下方。東面可考慮接上東 ...

以現時及規劃中嘅發展規模嚟睇,中九龍綫用中型鐵路都未必符合成本效益,更遑論重型鐵路。當然,我好清楚呢個係一個假設性建議。唔知喺你嘅設想入面,中九龍嘅人口分佈係點嘅呢?

另外,請問有冇一個較詳細嘅走線建議呢?就此描述,好難想像南支點樣轉彎橫過承啓道及中九龍幹線,並同時由地底升至高架。(定係我理解錯?)
南昌方面,受制於旺角區已佔用地層(現時下層月臺約爲地下四層)及軌道坡度限制,中九龍綫月臺大約有幾深?會唔會同高鐵隧道衝突?
053h4 發表於 2017-5-5 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-5-5 09:11 | 顯示全部樓層

呢條線實際上係做緊兩個市場:九龍灣商貿區 啟德體育城及郵輪碼頭

前者主要係日間及繁時最多人,後者則可預期會在晚間及周末較旺場。

現在的走線可以將兩個市場各自用最快路線接駁至沙中線/觀塘線,一列車同時孭兩批客的情況應該不常出現。接駁觀塘站有其必要,要郵輪碼頭的人一直搭到啟德站/九龍灣站會過分迂迴,而接駁牛頭角站則未能照顧跑道上所有設施,分流作用亦不明顯。觀塘站我認為經敬業街明渠係較可取的做法。

亦因如此,我同意前面有站友講啟德站應該增設調頭設施,以便兩段可各自因應客量變化開短棍。

至於重鐵,由於預期啟德發展密度不太高(以香港視角而言),似乎暫無需要。我以前FF過,亞皆老街之後,經宋皇臺、啟德體育城、九龍灣南,於牛頭角匯合觀塘線,再沿將軍澳道入寶琳;同時啟德輕軌拉上山做秀安順彩圍個圈。但而家政府計劃將山上市場交予重鐵(的確山上比啟德更需要重鐵),我的idea也可scrap掉。
 樓主| Hongkonger 發表於 2017-5-5 13:02 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-5-5 08:19
觀塘人流迫爆,郵輪乘客有幾多人以此為目的地,一定要洗數十億起跑道盡頭起條大橋過觀塘?

觀塘線已經迫 ...

分流觀塘綫確有需要,尤其是提供平衡線路連接九龍東與其他地區乃至東隧,但區內的接駁呢?
兩條平衡的重鐵路線之間也需要連繫,不然無法發揮分流的作用,迂迴的乘搭路線也無助減少行程時間。
例如按你所提議,重鐵穿越啟德跑道過海,完全繞過觀塘,如何達致緩和觀塘綫飽和的效能?
另外,正如上述,啟德並非只有郵輪碼頭,乘客源不止郵輪客。

Flickr Photos: Hongkonger's Collection
Kaix 發表於 2017-5-5 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-5-3 21:32
郵輪客同區外客會想更快到佢想去的目的地

定係坐一條所謂觀光單軌?

台場條膠輪(唔係單軌)點會少人搭?繁忙時間迫爆哂

仲有台場膠輪同臨海線係服務緊完全唔同市場,你由台場去銀座、東京站、上野同東京北部或東北部地區,唔搭膠輪去新橋站轉車可以搭咩?

臨海線係俾人去大井町、渋谷、新宿、池袋或再轉車去東京西部地區,根本服務唔到山手圈內部同東部。雖然佢直通埼京線到東京北部的大宮,但大宮搭東北線落新橋轉膠輪最快最直接。
 樓主| Hongkonger 發表於 2017-5-5 14:24 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-5-5 13:48
台場條膠輪(唔係單軌)點會少人搭?繁忙時間迫爆哂

仲有台場膠輪同臨海線係服務緊完全唔同市場,你由台場 ...

東京臨海新交通臨海線自啟用以來,屢次加密班次,增購車輛,提升容量。1
新車設計需要改變車廂配置,將載客量最大化,故少人搭必然是錯誤印象。2

1. Iwata, Kazuaki. "Tokyo's New Waterfront Transit System." Japan Railway & Transport Review 16 (1998): 15-19.
2. Masukawa, Masahisa, Yutaka Doi, Kosuke Katahira, Toru Kanemori, Nobuyuki Fujio and Masaomi Yamada. "New Automated Guideway Transit System Yurikamome 7300 Series Carriages." Mitsubishi Heavy Industries Technical Review 52, no. 4 (2015): 65-68.
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
da54 發表於 2017-5-5 17:15 | 顯示全部樓層

區議會諮詢文件:
http://www.districtcouncils.gov. ... 2151/DC_M10_035.pdf

大家可以參考下
至於你們信不信?反正我信了
qazwsaedx 發表於 2017-5-5 18:06 | 顯示全部樓層
Concordatio 發表於 2017-5-5 19:41 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-5-5 08:19
觀塘人流迫爆,郵輪乘客有幾多人以此為目的地,一定要洗數十億起跑道盡頭起條大橋過觀塘?

觀塘線已經迫 ...

我帖文嘅中九龍綫大約係指 238X 及 DIH 兩位所述嘅建議,由南昌/大角嘴至鑽石山/彩虹,除 238X 提出嘅南支以外其實同 EFLS 冇直接關係。帖文中主要係提出對 238X 之建議有關中九龍綫主段嘅疑問,與 EFLS 服務範圍嘅客流關係不大,亦無觸及於跑道末端興建橋樑等議題。

因此,我唔係太理解閣下嘅回覆同我嘅帖文之間嘅關係,希望閣下可以有所澄清,以方便大家交流討論。

053h4 發表於 2017-5-5 20:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽