hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [復古] 九巴重設紙價錢牌
開啟左側

[其他] [復古] 九巴重設紙價錢牌

nwfb23 發表於 2017-5-5 19:14 | 顯示全部樓層

九巴IT部門唔係已經無0左? 連大佬都雞咩
nwfb23
kei_hk 發表於 2017-5-5 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2017-5-5 18:16
其實用乜方法顯示都冇用 因為...1.而家果批好快被過膠改良版取締(一早過哂膠先派唔得既....)
2.價錢牌夜更 ...

溫馨提示:早排第二程8 折都可以做到拍卡之後顯示折扣價...而家全部95 折就改唔到...是不為也非不能也...

因為第2程8折有一項交易去檢查,你當係同一條線不限時反方向的轉乘便可。

所以,便做到正常顯示收價,又做到8折(其實係轉乘優惠)扣費。

而家係無先決條件,所以咪做唔到出原價收折扣價。
kei_hk 發表於 2017-5-5 20:13 | 顯示全部樓層
vitus 發表於 2017-5-5 18:57
唔好玩啦, 佢哋點會唔知有問題
似係唔夠時間改唔切code先夾硬出街

所以咪話班友白痴左囉。

內容溝通不足,又唔試清楚效果便急急推出。

都唔知係唔係會改code 等方式處理,但肯定係已經出左醜。

hk20020062 發表於 2017-5-5 20:24 | 顯示全部樓層

果然係恰現金客
brianlhm 發表於 2017-5-5 20:39 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-5 20:09
因為第2程8折有一項交易去檢查,你當係同一條線不限時反方向的轉乘便可。

所以,便做到正常顯示收價,又 ...

if (true) 唔可以係先決條件?
Eddie 發表於 2017-5-5 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2017-5-5 20:24
果然係恰現金客

因為班現金客
要請解款公司處理現金
我覺得長久都應該效法港鐵分開八達通同現金價
kei_hk 發表於 2017-5-5 22:33 | 顯示全部樓層

brianlhm 發表於 2017-5-5 20:39
if (true) 唔可以係先決條件?

if 有某一件事發生 (例如之前坐某一條路線) then 有折扣提供 (即係 Less $X.XX)

究竟今次優惠﹐「有什麼事件發生」 去介定提供折扣?

你去設定 "無事發生" 便提供折扣﹐好似係無問題。

但最重點的係﹐究竟成套八達通機的軟件﹐可唔可以做到 "無事發生" 為一個條件?

之後﹐又會唔會影響到一直以有的轉乘﹐令到有bug﹐唔識去計算第2次的優惠折扣?

即係明明我A線轉B線﹐明明只扣 $1.00。
但係我一拍卡﹐會唔會基於 "無事發生" 便提供95折﹐用了正價的95折扣我車費。
那麼﹐我的轉乘又點算?

如果IT一邊有足夠時間去處理 + testing﹐都可以處理到的。
簡單的便是在data 新增2個field﹐分別係成人 及 小童收費﹐這2個唔係用作扣錢之用﹐只係做八達通的display。
現時大家看到的價錢﹐便是真正交易時的扣費金額﹐係系統入面內部使用﹐巴士上的八達通機無地方顯示。

平時﹐新增的2個field及實際交易扣費金額係相同的。但係在今次優惠的模式﹐便會2組有不同價錢。

brianlhm 發表於 2017-5-5 23:42 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-5 22:33
if 有某一件事發生 (例如之前坐某一條路線) then 有折扣提供 (即係 Less $X.XX)

究竟今次優惠﹐「有什麼 ...

先決條件只係你嘅假設
要如何符合條件一定有好多辦法
要設定一定係true嘅條件比設定可唔可以享有轉乘優惠嘅條件一定簡單好多

再者九巴係計左95折先再計其他優惠
這樣一開始原價 *0.95就得

唔好話一開始諗住cut man-day,或者show折扣價吸引人而就咁改data就算

ps:一個發展成熟同stable行緊嘅系統,改database structure 係一件好危險嘅事

053h4 發表於 2017-5-5 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2017-5-5 23:58 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-5-5 23:53
隔條河深圳,好似203咁,深圳通機標價2.5人仔
拍深圳通就兩蚊

深圳係中國矽谷,呢d對佢0地0黎講,太簡單
nwfb23