hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [復古] 九巴重設紙價錢牌
開啟左側

[其他] [復古] 九巴重設紙價錢牌

kay 發表於 2017-5-6 08:23 | 顯示全部樓層

其實開我頭以為
8仔顯示正價,拍卡收95折

不過,睇唔到背後程式設計同logic
好難估咩原因
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2017-5-6 10:03 | 顯示全部樓層
brianlhm 發表於 2017-5-5 23:42
先決條件只係你嘅假設
要如何符合條件一定有好多辦法
要設定一定係true嘅條件比設定可唔可以享有轉乘優惠 ...

總之今次個優惠﹐街外睇係好簡單的事﹐但真係落手做的人便未必。

你講到check完所有野之後都唔符合﹐便計95折。
有轉乘等優惠﹐去到最後都自動計95折。

好似又得﹐但係八達通機本身的software又做唔做到?
如果做到﹐我相信已經做左啦﹐仲駛大家講咁內?

唔係入面班IT人(處理八達通的人員)﹐根本唔會知真正的難處。

改一次車費表data﹐你估真係唔煩咩。

kei_hk 發表於 2017-5-6 10:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-5-5 23:53
隔條河深圳,好似203咁,深圳通機標價2.5人仔
拍深圳通就兩蚊

其實九巴一向都有 "標價" 同埋 "實收" 唔同的情況﹐一眾 $2 客便是活生生的例子。

只要事前有足夠時間去做好軟件及收費data﹐係無難度的。

但係﹐今次優惠係無情情一次﹐在寫八達通機的軟件時﹐根本無預現金及八達通價有不同 ($2客係後期特別修改加入的)﹐所以咪做唔到 "標價"及"實收" 囉。

班高層肯投資﹐又有足夠的時間去改軟件及testing﹐無話做唔到的。

toyl 發表於 2017-5-6 10:27 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-6 10:03
總之今次個優惠﹐街外睇係好簡單的事﹐但真係落手做的人便未必。

你講到check完所有野之後都唔符合﹐便 ...

上次做得到,但係已經睇得出個缺點:
如果入一個優惠落去,只係做到用最後收的價錢開折,仲要係四捨五入,缺點係減完轉乘得返1毫子果堆就會無得減。當時即日回程時全費去程回程照收1毫,即係話即日來回係無受惠到。

咁講法可能申請時政府見呢個情況要佢做到牌價已經減咗先,咁至 (所謂)「公平」囉!
但係最後走出嚟就會轉乘平過直車,好似 2A/6D←→21,27 咁直頭係間接9折添!

至於$2客問題,佢應該都係以優惠形式處理,咁先做到轉乘時計好晒再以$2封頂。

老實講,照用尾數折其實都係比較公平,只係改返做 round down (斬尾) 方式收費,咁就已經做到最少減1毫啦!
kei_hk 發表於 2017-5-6 10:42 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2017-5-6 10:27
上次做得到,但係已經睇得出個缺點:
如果入一個優惠落去,只係做到用最後收的價錢開折,仲要係四捨五入, ...

如果.....

我講「如果」

九巴日後都係想用此方法去提供優惠﹐這便應該執下部八達通機的軟件﹐在收費表上額外加上成人及小童的標價﹐唔係好似現在直接show個 "實收價" 出來。

以往2者同價係無問題﹐但今次現金及八達通唔同價便反映到問題出來。
大家可以見到﹐小童今次係無優惠的﹐小童價在八達通機的display係無問題﹐反映了現時八達通機正正係show "實收價"出來﹐當初寫軟件時沒有 "標價" 這個概念。

當做好上面的修改後﹐日後職員都係按照今次的方式﹐直接改價(實收價)便可﹐唔會再出現今次的情況﹐show唔到現金價﹐要搵方法補鑊。

toyl 發表於 2017-5-6 10:51 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-6 10:42
如果.....

我講「如果」

我諗都好難,因為呢個收費表係跟咗八達通類型,除非八達通公司肯開一隻咭類型係「現金」啦!
你會見到如果係學生咭,個機都係顯示「學生」但係照收成人價錢的...

不過我都想知道,屯轉老隧果D補差價轉乘,係跟減咗價收費表計係兩個原價對減來計算?
kei_hk 發表於 2017-5-6 11:17 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2017-5-6 10:51
我諗都好難,因為呢個收費表係跟咗八達通類型,除非八達通公司肯開一隻咭類型係「現金」啦!
你會見到如果 ...

如果收費表的data﹐一直都係分開不同卡種及有不同的標註(eg. 傷殘$2/學生)?

即係一直都係 : (例子)

成人 : $10
小童 : $5
長者 : $2
舊版已停售學生 : $10
有學生標註 : $10 (日後有學生長程優惠﹐價錢相應調整)
有傷殘標註 : $2
員工標註 : $0

現時便是直接用成人及小童﹐作為收費的display。
巴士公司可以在自己data 加多一個叫 "現金/標價" 之類 ﹐只係作為display之用﹐至於係併入收費表入面(用卡種﹐一個全新又唔存在的標註都做到效果)﹐定係獨立一個data file﹐這一點便是巴士公司的IT自己研究了﹐方向性便是這樣做。

轉車站/轉乘的收費優惠﹐官方新聞稿有講解http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201704252504.html

PS. 硬係覺得現時轉乘﹐唔係輸入算式去計算(以原價減幾多錢去計算出結果)﹐都係直接在不同組合入面輸入應該要扣幾多錢(即係實數)。
所以﹐提供不同優惠都係要改收費表。

toyl 發表於 2017-5-6 11:32 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-6 11:17
如果收費表的data﹐一直都係分開不同卡種及有不同的標註(eg. 傷殘$2/學生)?

頭先我響上面都講,長者套收費表一定唔係$2,而係全部用咗原有半價計好先,最後收的錢超過$2先封頂,呢個已經響初實施果陣大家觀察到。
例子:
6D→27 $2.0+$0.4
29M→40 $2.0+$2.0

PS. 硬係覺得現時轉乘﹐唔係輸入算式去計算(以原價減幾多錢去計算出結果)﹐都係直接在不同組合入面輸入應該要扣幾多錢(即係實數)。
所以﹐提供不同優惠都係要改收費表。

睇類型啦!基本盤減$4.2果D一定係睇牌價減數,例如 6D→27 係 $5.5 + $0.4,所以先至為咗唔影響轉乘,要係牌價上折咗先搞出呢個大頭佛。
所以我至想了解下屯轉補差價而家點樣收錢,至知佢個補差價轉乘係點寫。
如果跟官網講法,補差價就真係補差價,佢專登寫出嚟係咁做,咁樣個轉乘資料就完全唔洗改。
kei_hk 發表於 2017-5-6 11:38 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2017-5-6 11:32
頭先我響上面都講,長者套收費表一定唔係$2,而係全部用咗原有半價計好先,最後收的錢超過$2先封頂,呢個 ...

頭先我響上面都講,長者套收費表一定唔係$2,而係全部用咗原有半價計好先,最後收的錢超過$2先封頂,呢個已經響初實施果陣大家觀察到。
例子:% X5 I, z; h- ^7 D6 T9 N" A5 t
6D→27 $2.0+$0.4
29M→40 $2.0+$2.0 2 I9

這便更加講出了轉乘其實唔係用計算去做﹐而係逐個轉乘組合配一個收費表﹐列出所有不同收費。
你講 6D > 27﹐長者的收費便是直接輸入 $0.4。

街外人﹐無得考研係點去運算﹐大家都係根據看到的事實去推算點去做。

nwfb23 發表於 2017-5-6 12:16 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-6 11:17

仲有一種八仔

個人八仔, cardholder 超過60歲,城仔市區收半價
呢個又點set data?
nwfb23