hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解啲新車裝得咁差
開啟左側

點解啲新車裝得咁差

angusovo 發表於 2017-5-6 19:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

ATENU同橙蛋真心裝得差 啲件又裝得唔岩位 由其窗邊
啲玻璃膠又吱到出曬界
堆綠蛋同ATEU都冇咁大問題
九巴自己裝啲車仲要令啲
真係因為大陸廠問題?
allen_814 發表於 2017-5-6 19:53 | 顯示全部樓層
馬拉都好唔得去邊
半隱退
051039 發表於 2017-5-6 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層
而家啲橙蛋咪馬拉裝囉,同時馬拉裝嘅A95都唔好得去邊
tvcc 發表於 2017-5-6 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層

城巴部6500到左香港仲要執幾個月就知。
TankKingEH9697 發表於 2017-5-6 21:10 | 顯示全部樓層
馬拉俾強蟈更曳橙蛋上層漏風最勁

坦克王EH 9697
HV7025 發表於 2017-5-6 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-5-6 21:10
馬拉俾強蟈更曳橙蛋上層漏風最勁

搭過MTR蛋樓上漏風,行天影路車速都唔算好快,但風聲嘈到好似左右車身各有一隻雀仔叫咁…
另外先排冬天時搭過城記蛋,企身窗框入風入到覺得好凍

E500就窗邊嘞嘞聲,應該係玻璃膠唧得差,又無乜膠條做緩衝,條路爛少少就上演玻璃交響樂
行高速時漏風聲都有,但比起橙蛋算少事

我覺得呢啲雜聲同裝工有直接關係,ATH英國裝,雖然都有少量呢啲聲,但明顯比廣通裝嘅好
新記歐四同歐五鐵甲,一批香港裝,一批大陸裝,設計接近一樣,但裝工高下立見
搭過一次5501行680X,全程都無乜雜音
但5518打後嗰啲,行116都嘈到不得了
反而廣通裝嘅橙蛋就普遍企理過馬拉裝,馬拉裝又漏風又漏罅,甚至有E500嘅玻璃聲
MH4138 發表於 2017-5-6 23:37 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2017-5-6 22:56
搭過MTR蛋樓上漏風,行天影路車速都唔算好快,但風聲嘈到好似左右車身各有一隻雀仔叫咁…
另外先排冬天時 ...

ADL 批 E500 喲嘞嘞聲真係無眼睇,而家搭好多兩三年貨仔既 MMC,
彎多路急既情況誇張喲講句真係覺得架車就黎會散咁...
作為一個差唔多日日都搭呢批車既乘客感覺實在唔多好

早排搭番一程快要到期退役既 ALX500 Trident,
同樣既路段一下類似既雜音都無,
個對比真係大到...

其實除左裝工問題之外,
有無機會喲件本身個尺寸就造得唔準確,
裝埋一齊就出現呢個問題呢?

個人感覺 Facelift E500 響呢方面算係有少少改進,
一批幾十架新車落地似乎得幾架有呢喲嘞嘞聲,
希望佢地行多兩三年之後唔會有同樣問題浮現啦~

至於馬拉 Wrightbus, 小弟搭既機會唔多,
但搭過幾次印象中真係完全無呢類嘞嘞聲既雜音...

ATENU1108 發表於 2017-5-7 00:20 來自手機 | 顯示全部樓層
日日搭UG牌機車行214返學啲嘞嘞都已經嘈死人好似行咗一兩年嘅車咁
051039 發表於 2017-5-7 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層

零件尺寸問題(公差問題)機會微,因為公差問題係唔會出到廠,呢個係講緊巴士公司有權退貨唔覺得facelift會少啲勒勒聲
最近發現有啲早批次啲嘅mmc上層隔音好似好左,唔知係咪巴士公司搞過泥?講緊我一至五搭九巴/城巴mmc,近排搭中空轉好嘈嘅車機會細左
又講下橙蛋,頭批九巴橙蛋上層隔音其實拍得住A95,後來已經差左,U牌下層隔音明顯好左,又冇“啲啲”聲,車頭冇左中高音,上層就未坐過
otakutamama 發表於 2017-5-7 12:23 | 顯示全部樓層

剛才看過在紐西蘭的Enviro500 MMC的行走影片, 發現這批巴士在轉彎時, 所發出的車身組件雜音明顯較香港版本的Enviro500 MMC小, 故此不能排除工藝差異影響雜音多少。

當然, 紐西蘭的道路較香港的鋪設得好, 可能亦是原因之一。

而且, 自從M牌ATE開始轉用新的車窗組件, 直到Enviro500 MMC, 個人感覺Enviro500車系的車身扎實感覺不再, 似乎車窗組件設計亦會影響雜音多少。

雖然車身組件雜音影響乘車感受, 但似乎不是巴士廠商關注重點。