hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦荃灣巴士線236
開啟左側

建議開辦荃灣巴士線236

alan2011super3 發表於 2017-5-9 00:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時九巴36線只提供一個順時針方向環迴服務相反方向之服務就照顧不到,如梨木樹/可風往象山/石圍角
而以往舊32B客唔係要兜36去和宜合道就係要排十六個位小巴才可以由山上落荃灣
加上荃灣站對開長年唔坐48X冇車往來梨木樹,上山就要畀沙田價
故建議開辦236線

236 荃灣(愉景新城) 至 梨木樹 (循環線)

車站及收費
1.荃灣(愉景新城)               $4.3
2.荃灣站
3.眾安街
4.大窩口站
5.國瑞路河背邨
6.國瑞路公園
7.昌榮路迴旋處
8.光輝圍
9.和宜合道運動場
10.石圍角新村
11.梨木樹(巴總)
12.梨木樹(和宜合道)
13.可風中學
14.象山邨秀山樓
15.三棟屋村
16.東普陀
17.石圍角邨石葵樓
18.石圍角邨石荷樓
19.蕙荃體育館
20.悅萊酒店
21.鹹田街
22.戴麟趾夫人診所
23.富華街
24.荃灣(愉景新城)

時間及班次
星期一至五
0530-0600               15
0600-0900               10
0900-1530               15
1530-2000               10
2000-0030               15
星期六
0530-0600               15
0600-0000               12
0000-0030               15
紅日
0530-1000               15
1000-2300               12
2300-0030               15

特別班次
梨木樹只向往荃灣(愉景新城)
每日
0532 0547
上課日星期一至五
1520 1535 1550 1610

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
kmb71k 發表於 2017-5-9 02:25 | 顯示全部樓層
而以往舊32B客唔係要兜36去和宜合道就係要排十六個位小巴才可以由山上落荃灣

好心你做下資料搜集先啦
九巴咪降低咗43X個分段收費俾番原來舊32B客由山上落荃灣囉
班次仲密過你條線多多聲啦

以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2017-5-9 08:45 | 顯示全部樓層
大把人搭緊 48X 上梨木樹啦
另外石圍角 / 象山 - 荃灣巴士嘅佔有率本身就已經好低 ,
除非取消晒紅頂綠頂開呢條 236 就有用喇 ,
如果唔係無價值可言

請用文明來說服我。
 樓主| alan2011super3 發表於 2017-5-9 12:20 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-5-8 17:25
好心你做下資料搜集先啦
九巴咪降低咗43X個分段收費俾番原來舊32B客由山上落荃灣囉
班次仲密過你條線多多 ...

甘可風過象山丶石圍角點算
相反方向仲可以坐36
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
dcyw 發表於 2017-5-9 13:47 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-5-9 12:20
相反方向仲可以坐36

可乘九巴32、專線小巴82或94由可風中學往象山邨、石圍角邨

kmb71k 發表於 2017-5-9 17:16 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-5-9 12:20
相反方向仲可以坐36

可風中學過象山行過去都得啦
以上回應,是否可行?是否合適?
GW4866 發表於 2017-5-9 21:56 | 顯示全部樓層

石圍角果邊cut走條36就差唔多,仲話要開條新線
打開門,行出去,去遠啲!
32 發表於 2017-5-10 00:02 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-9 21:56
石圍角果邊cut走條36就差唔多,仲話要開條新線

36 改路已經三年半,
觀察所見,荃灣往石圍角 巴士係搶返唔少客量,
一來綠小 81M、82M 相當唔穩定,週末假日經常無車行,
紅小雖然較穩定,但 一到黃昏要抽車行旺角-石圍角,海覇街排長龍變成常態,
36 班次又一直做到改線承諾頻密度,
上山客搭車習慣係有唔少改變

荃灣往梨木樹一如估計乘客流失一兩成,
不過綠楊、石圍角往梨木樹又搶返唔少312、94客,
312 一向石菊樓前難上車,94 多次加價後優勢漸失,都為 36 提供有利條件,
繁時頂閘一樣常見,如果以九巴角度,改動我覺得係成功,
當然喺荃灣去梨木樹客黎講,永遠都係失敗

我唔反對再改,只要有配套,Cut 走無所謂

以上回覆並無支持開新線,因爲無需要,
只係回應 應該 Cut 36 ,順便回顧一吓改動變化

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
GW4866 + 1 + 1 謝謝回覆現況

查看全部評分

GW4866 發表於 2017-5-10 03:17 | 顯示全部樓層
32 發表於 2017-5-10 00:02
36 改路已經三年半,
觀察所見,荃灣往石圍角 巴士係搶返唔少客量,
一來綠小 81M、82M 相當唔穩定,週 ...

利一利申先:我唔係要石圍角直接cut走36
我一直認為,36應該要還原返比梨木樹同國瑞路交返條235出黎
最多去埋上象山,石圍角可考慮用43X雙向分段取代
打開門,行出去,去遠啲!
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-10 10:56 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-5-10 03:17
利一利申先:我唔係要石圍角直接cut走36
我一直認為,36應該要還原返比梨木樹同國瑞路交返條235出黎
最多去 ...

而家老九算盤打得咁響
相信返轉頭既機會好低
36搶到部分小巴客
同時又有部分原有上山客肯俾貴價上山
連埋$2客條數直頭perfect
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過