hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴真心難搞大,同埋唔擺多D心機維護大嶼山居民既出行 ...
開啟左側

[問題] 嶼巴真心難搞大,同埋唔擺多D心機維護大嶼山居民既出行?

paul2357paul 發表於 2017-5-10 00:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從政府引左嶼巴去玩B2系擺明嚴格上係違反商品說明條例既業務後,
嶼巴就算有這個難得既機遇都好似仲係冇落多D心機發大咁樣,
例如買大量雙層巴士,分拆新公司集中營運大嶼山對外線/大嶼山島外線,
賣多D廣告向市民灌輸嶼巴既革新形象意識等等。

另一方面,嶼巴對其中一種本業方便大嶼山居民島外通勤既著緊度仍然不足。
我明白這部分本應該由E線負較大部分既責任,
但當堆所謂E線俾九城做到頭來嚴重則重在機場島而注定唔放大嶼山居民在眼內既時候,
例如東涌居民最基本既過陸路口岸都搞到屈辱地侷逼E線轉車既時候,
其實嶼巴應該要再搞大D都係屬於佢本業既大嶼山對外線業務,
乘著能直入大嶼山禁區既優勢開多批例如大嶼山直達大陸口岸/北區既呢類金蛋對外線吧。
HJ8388-S7 發表於 2017-5-10 01:03 | 顯示全部樓層
想問下磚家九龍巴士服務新界算唔算違反商品說明條例?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cheungtszfung + 1 + 1 保羅大大專發垃圾文派膠是常識吧,繼叫人早.

查看全部評分

YoungMan 發表於 2017-5-10 01:10 | 顯示全部樓層
城巴服務埋機場、深圳灣口岸呢D山卡啦非城市地方係違反商品說明條例?

km7093@249m 發表於 2017-5-10 01:25 | 顯示全部樓層

雞尾包都唔係用雞尾做旣包,但係都唔會當係違反說明條例
kitarolo 發表於 2017-5-10 06:13 | 顯示全部樓層
你要拗字面嘅,開一間
「特區巴士公司」包無違例。

另外,唔好講到邊境
服務咁遠,龍/城兩公司
做S系線一樣做到怨聲
載度……S64X頭車逸東
一樣載唔晒,一係就鬥早去
站頭,有啲人就行去北大嶼山
醫院搭N31、S52更加近乎無
代替品,按時間表開車都好難得,
都唔好話加車……講俾人聽住逸東
返機場島要40+分鐘車程真係……

同一時間,嶼巴38亦
唔見得做得好,37M可以
派雙層,點解38用雙層比率
不太高?乘客唔行上去都有
條件減派司機。
JH_LE4612 發表於 2017-5-10 06:42 來自手機 | 顯示全部樓層
開線唔係話開就開,尤其是已經有相近服務E線嘅時候。市區入嶼南請睇1R,RPP好似話要cut班。邊境入?恕我講句我真係唔樂見沙灘營地逼爆人,轉車好唔方便咩? 最後,唔知閣下對進取嘅定義如何,不過服務範圍唔算大嘅公司,的確冇必要同你做咁多公關,還掂佢都係獨市你焗搭,有只係bonus
 樓主| paul2357paul 發表於 2017-5-10 08:16 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2017-5-10 06:42
開線唔係話開就開,尤其是已經有相近服務E線嘅時候。市區入嶼南請睇1R,RPP好似話要cut班。邊境入?恕我講句 ...

嶼巴1R又係真心抵佢死既,
話就係話sell西九居民直車去大嶼山禁區,
但係睇下西九果堆上客站hea到係哂彌敦道長沙灣道沿線算數,
明知西九既住宅區唔係集中在彌敦道長沙灣道沿線而係在大角咀、長沙灣等。
而最抵死既地方就係路過長沙灣住宅區但冇站,
嶼巴係咪真心憎長沙灣憎得咁緊要?
而且又要特登私車去九龍起載。

同埋政府好似冇乜心機搞好D九龍港島居民過大陸境既交通,
由得佢地全推俾跑狗界。
 樓主| paul2357paul 發表於 2017-5-10 08:29 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-10 06:13
你要拗字面嘅,開一間
「特區巴士公司」包無違例。

亮點係政府帶頭要大型機構守法絕對應份。
九城嶼呢3間巴士公司因為服務範圍大左唔少順應商品說明條例而改名絕對係合情合理。
例如「香港巴士公司」、「特區巴士公司」呢類名夠大氣勢市民又會好易get到呢批巴士公司業務範圍係明顯發大左。
proschebus 發表於 2017-5-10 08:49 來自手機 | 顯示全部樓層

龍運巴士,唔係用龍去運而是用柴油推動的車新巴一D都唔新,二十年仲叫新?!
FY5856 發表於 2017-5-10 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層

要特登就字面坳商品說明條例真係多謝晒明明當年就未出現呢樣野

嶼巴假日時做遊客生意都做唔切啦
駛講咩公關姐

藍的上到車又俾人坐地起價
獨市生意咁濟
咁有冇宣傳都係咁多人嫁啦
而家 23 平日都有冠忠加車
11 都可以加到 3-4 分一班 (雖然得兩三班)
仲要做車費回饋添

咁你話啦
公關呢家野對呢間公司黎講
係咪做又三十六唔做又三十六呢
保羅大大神邏輯

保羅大法好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cheungtszfung + 1 + 1 保羅大大專發垃圾文派膠是常識吧,繼叫人早.

查看全部評分