hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府建議考牌一年即可揸巴士
開啟左側

[報刊新聞] 政府建議考牌一年即可揸巴士

Kiha401 發表於 2017-5-10 23:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

雪牌會出現「個手掣呢」嘅事件,揸牌一年做卡佬唔知會有乜事發生呢?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0510_00822_001.html
toyl 發表於 2017-5-10 23:35 | 顯示全部樓層
內部都有講啦!大把人未甩P之前只係響考牌官陪同開過車,真係要出事就好似港女3日N炒點都會出事!
不過商用車路試其實真係好嚴,都見唔少人因小事都肥佬。
其實都係一樣……可以考時醒定第時劣駕,呢D真係無得好講。
rusf101001 發表於 2017-5-11 00:01 | 顯示全部樓層
雪藏三年同雪藏一年都唔係差得遠
反而真係落手落腳渣先有用

936收皮935全日
GCx468 發表於 2017-5-11 01:05 | 顯示全部樓層

成功實施,則意味住 一心夠秤就全速入行做專利巴士公司的車長  的巴迷, 可以早半年到11個月實現車長夢!
(假設21歲年齡最低要求不變)
如果修例僅減少一年, 三年變兩年, 欲21歲零一個月就成為車長, 就需要19歲生日前考到1/2號牌拿在手, 不容易。
三年變一年的話, 20歲生日前考到1/2號牌, 都有機會21歲零一個月就成為車長。
由於18歲零11個月前考到1/2號牌的機會低,現時制度下,22歲生日前很難實現車長夢。

今個星期是2017 DSE最後幾天的口試考試日。DSE考生一般是虛齡18歲, 跟過往的中學會考虛齡17歲不同。
就算成績幾曳, 幾唔想讀都好, 如果一個人是1至4月生日, 18歲那年想生日後盡快學車, DSE未完就學, 你估家長唔會全力阻止嗎?
如果1月1日生日既巴迷, 18歲時5月中DSE完後先開始學車, 考2號牌, 排期耐, 就算一次合格, 加埋合格後要等候一輪先能夠領取牌照, 難以19歲生日前完成
拾顓豭 發表於 2017-5-11 09:18 | 顯示全部樓層
唔好喇掛... 一年就可以申請?

依家好多雪藏牌或新手手車好恐怖吓, 曾經亦聽聞過巴士公司好缺人時內部要求稍為降低入職門檻,
連差少少嘅都俾入, 最後啲教車司傅都啞哂, 根本手車唔得掂點俾你過

樓上有朋友講到商用車考牌要求係高, 以巴士為例, 特別講求停車平順, 因為講緊係載客,
如果停車迫力控制唔好都係一個重要因素俾唔俾你合格, 如果以私家車揸法揸巴士死得
同埋揸巴士最忌係冇安全意識同無視交通規則, 家下啲私家車十居其九都無視規則,
對呢個方案好有保留

即使係新加坡, 冇記錯都要一年駕駛經驗加 3/4 牌先申請到做巴士車長
053h4 發表於 2017-5-11 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-11 12:52 | 顯示全部樓層

GCx468 發表於 2017-5-11 01:05
成功實施,則意味住 一心夠秤就全速入行做專利巴士公司的車長  的巴迷, 可以早半年到11個月實現車長夢!
( ...

有心學車﹐只要解決到$$$$ 的問題﹐有誰人阻到。

只要有部署(即係識得安排人生大計)﹐去年已經打暑期工﹐之後要儲錢啦。(如果本身有一定積蓄﹐直情skip這一步啦)

學車考牌﹐又從來不需要講你是否學生。只要夠18歲﹐通過筆試﹐已經可以上車跟師夫。
真係報左名﹐家長都未知啦。

學車時間又係自己選擇﹐有心學車總會安排到的。(扮出街同人做project已經過到家人一關啦)

即係﹐考完車牌pass左﹐甚至取埋正式的駕駛執照(附P牌)﹐除非當事人同人講﹐或者show張車牌出來比人睇到﹐根本係可以做到無人知的。

現時3年車牌才可考大車﹐又無規定你唔可以係雪藏牌。連首年P牌都一樣﹐你自閉1年唔駕駛﹐自然可安全甩P。
總之夠21歲並足3年﹐又可以去學車考車。

所以現時22歲前取到商用車牌﹐並非特別難 (最難只不過係 $$$$)﹐同埋有幾多公司肯請21-22歲的司機駕駛大車(特別係無實際工作/駕駛經驗)。

講真﹐以前話要3年才可考商用車(包括的士﹐小巴﹐巴士﹐重型車)﹐目的就係想大家有足夠的駕駛經驗﹐才開始去駕駛大車。
但現實有幾多人為左「一技旁身」先考 1,2 牌﹐但係考完又無車駕駛(包括不從事運輸業)﹐大家心照啦。
3年的原意﹐又有幾大作用?  縮短都無可厚非。

1年後兼甩P牌(唔計電單車P牌)才可去學商用車﹐已經足夠。

051039 發表於 2017-5-11 13:32 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2017-5-11 09:18
唔好喇掛... 一年就可以申請?

依家好多雪藏牌或新手手車好恐怖吓, 曾經亦聽聞過巴士公司好缺人時內部要求 ...

停車平順……果然考牌同實揸係唔同,多少司機揸mmc dup車chok到暈
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
kei_hk 發表於 2017-5-11 13:59 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2017-5-11 13:32
停車平順……果然考牌同實揸係唔同,多少司機揸mmc dup車chok到暈

一向學車及考牌﹐同現實係2回事。

唔通﹐你考到車牌之後要泊位﹐仲係「有後無前」要1 take ok入格咩。
大把人泊到出晒界都唔埋啦。

又有幾多人cut線無打燈
你試下考牌時唔做﹐睇下你會唔會pass?

051039 發表於 2017-5-11 16:54 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-11 13:59
一向學車及考牌﹐同現實係2回事。

唔通﹐你考到車牌之後要泊位﹐仲係「有後無前」要1 take ok入格咩。

呢個我明,但估唔到客運車考牌要求停車平順,但玩實中就大把人都係大大地dup車姐我覺得考完牌揸車有需要諗清楚邊啲野係需要做,邊啲只係考試需要
就好似豬腸軚咁
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus