hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無人認同上葵涌交通好廢?
開啟左側

有無人認同上葵涌交通好廢?

hk20020062 發表於 2017-5-13 22:08 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-5-13 00:24
梨木樹果邊比起上葵算好少少啦
起碼因為隔離就係城隧因利成便造就好多密車經過,
除咗要比貴少少之外落荃灣 ...
重組方面,講黎講去都係主要話要執執32/36A/36B呢三條
35A做到既只係改特快,學68X/268X咁拆法,整條35B
31B線就基本改唔到,回程個收費問題,除非賣大包唔加價
做到既只係減班減車,加車去35A/B呢組
呢到真係多客最多減到條32出黎

你整條 35B 出嚟,到時就輪到 31B, 35B 重疊

36A 又好抵死,昌榮路、圳邊街 only it 出九龍,放工時段又唔係拍蚊,而且大連排、葵安道又有人鍾意坐佢出 CSW, SSP

35A 改 35X,全日行大埔道上落好合理 (RPP 行西廊個建議得啖笑,九龍段兜外檔,北葵段又左兜右兜先返到安蔭)
31B 上安蔭,北葵跟 35A,九龍段改行長沙灣道、南昌街,補返啲窿;係回程個分段肯唔肯賣大包;同埋要加車
35A 黃昏開始經常拖卡拖到夜晚,因為前車食晒啲客後車冇客上追到差距,前車通常去到太子食飽晒;係咪代表可以拉疏 10-12 到 12-15?
35A 下繁又有特車長沙灣道起載,有時會一拖拖三架 (一架頂閘、一架半滿、一架吉),結果架吉車係浪費咗
如果 31B 回程個分段唔賣大包,所有事就不變,拖卡繼續拖卡,吉車繼續吉到返安蔭

32, 36B 都改一近一遠玩法
32 石圍角、和宜合道,去到旺角做循環,唔入大角咀,縮短總行車時間
36B 石圍角、梨木樹,直落葵涌道上西廊落旺角

架 36A 一係改早繁 15 非繁 30;一係改兩味雙向
GW4866 發表於 2017-5-13 22:10 | 顯示全部樓層

石泰樓果個本身已經係小巴總站
加上該段單線雙程,又放燈慢,經常擠塞,做巴士總站(泊街)係唔可行

而近安足街果個,路向問題,路線設計上擺呢到唔順路

現行較理想泊街位置得11座對出一段石梨街

長遠計要睇下金山(石排街對上近梨貝街至安足街)點發展
起幾多幢樓同會唔會整多個PPI
打開門,行出去,去遠啲!
hk20020062 發表於 2017-5-13 22:18 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-5-11 23:35
但仲有一個問題,就係總站位

最大鑊係連啲綠小都係周圍擺甚至做循環線

泊街囉
梨木道寧峰苑對出黃影坑 (可以順時針兜晒北葵:大白田街、石排街、大隴街、和宜合道)
大白田街石富樓對出黃影坑
石排街石泰樓對出坑 (不過變晒停車位)
石梨街右歡樓 31 站 (不過跟住左轉安足街斜度好大,好傷部車)
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-13 22:27 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-5-13 22:10
石泰樓果個本身已經係小巴總站
加上該段單線雙程,又放燈慢,經常擠塞,做巴士總站(泊街)係唔可行

406限量班次要郁並難
同埋係有坑理應唔會影響交通
另一個位係唔順路同位比較細
可以試做A/E線?
石梨街亦都可以一試

咁最起碼唔叫完全冇位先

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GW4866 發表於 2017-5-13 22:39 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2017-5-13 22:08
你整條 35B 出嚟,到時就輪到 31B, 35B 重疊

36A 又好抵死,昌榮路、圳邊街 only it 出九龍,放工時段 ...

只需將31B非繁大減班,將d車去行35B,已經係差唔多有等於無
獨市位同要平果d就睇ETA等佢,相信爭議會少d

而35A/35B學68X/268X咁互相協調,
例如放工時間35B較密車(對比68X)主力做深水埗長沙灣客
而入夜8點幾9點後就比主線35A密d(對比268X),該時段行完街食完飯多過放工
31B個角色就有d似63X

36A繁時當然會有d人搭佢,但整體唔足以支持一條線
一係同32合併,一係同下面33A果d整合下

而32就咁唔入大角咀我諗最多只慳到一部車咁大把
而且拉咗36B上去仲要條32都無乜用,佢去既位又唔多又唔係大路,BBI算

35X果到唔再同你嗌多次
根本最理想係來回程互相對調,去程行西廊,回程行大埔道(唔停站)
宜家個回程方案完全無視哂華員邨 嘉翠園 寶星葵星 雍雅軒
就算回程行西廊,都應該臨去到光輝圍就跟43A上黎,仲可以做埋光輝圍同屏麗徑
GW4866 發表於 2017-5-13 23:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-13 22:27
406限量班次要郁並難
同埋係有坑理應唔會影響交通
另一個位係唔順路同位比較細

石泰呢個位雖然有坑位,但經常都有小巴泊咗係到
好多時搭31都埋唔到個站

近安足街果個位唔適合用總站,做到石蔭安蔭做唔到石籬
反方向就相反,唔係既話會好兜

機場A線黎講最好點都係塞落正規總站最好

另外循環線較適合用係城隧沙田線
GW4866 發表於 2017-5-14 00:00 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2017-5-13 09:29
不如話上葵啲路廢,走線又舊

35A 死兜爛兜先兜晒成個石籬石蔭

道路設計問題,係和宜合道向昌榮路/梨木樹方向
只有係大隴街(馬會呢邊)先可以轉上去屋邨區
要做哂石籬石蔭安蔭35A/40P個走線已經係最少時間同較直接
paul2357paul 發表於 2017-5-14 01:28 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-13 22:39
......就算回程行西廊,都應該臨去到光輝圍就跟43A上黎,仲可以做埋光輝圍同屏麗徑

或者學紅頂咁樣去到荔橋底用最近既調頭通道調頭跟住再調頭上青山上路

不過都係果句,老九死都唔開多D齋靠西南九龍出入既真特快線係真正死症。

hokachung 發表於 2017-5-14 08:13 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-13 22:39
只需將31B非繁大減班,將d車去行35B,已經係差唔多有等於無
獨市位同要平果d就睇ETA等佢,相信爭議會少d

2E、18啱啱先畀人搞完,你諗住搞埋31B,有無諗過大角咀感受?大角咀道唔係好多巴士綫架咋

JC1464 發表於 2017-5-14 13:17 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-5-13 17:59
啱啱下午由光輝圍巴士站見到架235M頂晒閘,又唔係繁忙時間都頂閘,梗係又脫左班。
...

我尋晚12點搭235M都頂閘,你話死唔死。