hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建議改善 68X/268X 轉乘優惠
開啟左側

建議改善 68X/268X 轉乘優惠

johnnybus 發表於 2017-5-12 20:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴:

由於洪水橋一帶越來越多居民入住,但對外巴士服務交通上只有 63X/68X 以及 268X ,
但本人明白貴公司要控制成本效益,不會胡亂開新線。

現有途經大欖隧道出市區的有 68X/268X ,收費是 $ 14.20

不過乘坐 68X/268X 在大欖隧道轉乘去荃灣/葵涌/青衣,
是沒有回贈車資(變相去葵青荃也收是 $ 14.20)
是有不公平之嫌 (從市區去大欖隧道轉乘回 68X/268X 返洪水橋,不另收費)

因此,本人建議以下 68X/268X 轉乘改善方案:

=============================================
從 68X/268X (往市區方向)去到大欖隧道轉乘:

68E/68M/69M/69P/251M/265M/269M/279X ---------------- (回贈 $ 3.10 ----- 實收 $ 11.10)

69C/268B/268C/268P/269B/269C/269S ---------------------- (補回 $ 4.20 ----- 實收 $ 18.40)

269D ---------------------- (補回 $ 2.20 ----- 實收 $ 16.40)

968/968X ---------------------- (補回 $ 9.20 ----- 實收 $ 23.40)

69X/265B --------------------- (可免費互轉)

==============================================

另外,建議開闢以下轉乘優惠,方便該區居民前往目的地:

從 68X/268X (往市區方向)去到『元朗大馬路』轉乘:

B1 (往落馬洲方向)---------------- (回贈 $ 1.00 ----- 實收 $ 13.20)

276(往上水方向) ---------------- (回贈 $ 4.00 ----- 實收 $ 9.20)

m_rd08 發表於 2017-5-12 21:15 | 顯示全部樓層

九巴會話有條「萬能」既68A

68A>68M $11.1
68A>269D $16.4
68A>268B/C/P $18.4
68A>968/X $23.4
68A>B1 $12.9

葵涌/荔枝角道/尖沙咀(全日)佢會叫你善用屯轉轉車

唯一條68A做唔到你放要既野就係全日去上水

btw 錯區
dogdog002 發表於 2017-5-12 22:07 | 顯示全部樓層
其實你指個問題已經去到大欖轉車貴綫轉貴綫俾得仲貴

九巴本身就係唔想搞到貴綫有吉位先至咁做

好似而家屯轉59X 67X 朝早會吉著1/4出旺角

所以咁多年繼續扮睇唔到呢個問題

不過其實而家朝早洪水橋63X多人定268X多人?

樓主| johnnybus 發表於 2017-5-12 22:41 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2017-5-12 21:15

衰在 68A 班次疏
只不過之建議可以讓 D 客 『快 D 上車』

學 279X 模式回贈俾短途客
DK704_3N133 發表於 2017-5-13 09:03 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2017-5-12 21:15

68A-->263-->278X

兜個圈ok ge
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
lsc04d11 發表於 2017-5-13 09:53 | 顯示全部樓層
你兩個POST都話有不公平之嫌,不如爭取埋獅隧補差價轉乘(不限車站)?
O係九巴角度,你住遠左,就俾多少少,根據91M可設科大平往寶林同埋68E元朗區內即日回程理論。雙向黎計,洪水橋客來往荃葵都係一邊俾多左錢,應該要計番平均價,咁就其實合理D,不過你要平,咪68A囉(洪水橋去青衣有分段添)

你個B1同樣道理啦。
以前元朗站俾全費,元朗公園俾單向分段,宜家成個元朗都有單向分段WO……大陸返黎,想有分段就俾現金,想轉乘咪豪少少囉。唔係九巴點賺錢?
要爭公平,爭968冇得轉B1好過
(呢小段會O係B1 post講多次)
unknown000hk 發表於 2017-5-14 19:58 | 顯示全部樓層

DK704_3N133 發表於 2017-5-13 09:03
68A-->263-->278X

兜個圈ok ge

點解唔搭去元朗廣場轉276/P?
雖然冇轉乘優惠,但平好多同快好多
toyl 發表於 2017-5-14 21:00 | 顯示全部樓層

以樓主思維,係唔係坐258P去到屯轉落車轉各M線、263轉60M、968轉68M可以回水呢?
p.s. 都唔明呢D文章可以一而再再而三,板主都未出嚟處理呢D灌水洗板問題,係唔係好似之前有D文爆晒粗咁無人按舉報掣就唔洗處理呢?。
JF1261 發表於 2017-5-14 21:38 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2017-5-14 21:00
以樓主思維,係唔係坐258P去到屯轉落車轉各M線、263轉60M、968轉68M可以回水呢?
p.s. 都唔明呢D文章可以一 ...

你果堆例子係有其他平價線揀唔坐258P咪坐58M, 唔坐263 咪直接坐60M

但洪水橋係硬食旺角價落荃灣(當然你可以話坐68A 行屯門公路)
事實上咁樣收費的確係唔公平
而279x 式回饋收費亦都可行
九巴係故意唔出呢個轉乘去賺到盡

m_rd08 發表於 2017-5-14 21:54 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2017-5-14 21:38
你果堆例子係有其他平價線揀唔坐258P咪坐58M, 唔坐263 咪直接坐60M

但洪水橋係硬食旺角價落荃灣(當然你 ...

如果唔係佢想取消264M,佢根本就唔會想整個279X回水轉乘出黎