hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦翠林經順利往泥涌路線295
開啟左側

建議開辦翠林經順利往泥涌路線295

leungky0528 發表於 2017-5-14 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

起因
因著轉乘鐵路需要較長車程,建議增設路線補足觀塘山新界路線和大老山路線之選擇。

295 翠林<->泥涌

班次
往泥涌
星期一至五
05:35-06:50 15
06:50-07:10 10
07:10-08:10 15
08:10-16:30 20
16:30-17:30 15
17:30-18:50 20
18:50-21:50 30

星期六、日及公眾假期
05:40-20:00 20
20:00-21:30 30

往翠林
星期一至五
06:00-07:00 20
07:00-08:15 15
08:15-16:15 20
16:15-18:30 15
18:30-19:30 20
19:30-21:30 30

星期六、日及公眾假期
06:00-19:00 20
19:00-21:30 30

收費
全程收費:$11.8
秀程樓往泥涌:$10.1
大老山隧道往泥涌:$6.8
利安邨往翠林:$10.1
大老山隧道往翠林:$8.8
碧海樓往翠林:$6.4

轉乘優惠
大老山隧道轉乘優惠
91/91M/91P/93A/93K/93M/98A/98C/290/290A/296M->295 將軍澳/西貢往馬鞍山 兩程合計$11.8
10/21/213D/214->彩雲/秀茂坪/安達及秀茂坪往馬鞍山 兩程合計$10.1
295->10/21/91/91M/91P/92/93A/93K/93M/98A/98C/213D/214/290/290A/296M 馬鞍山往將軍澳/西貢 免費

路線
往泥涌
1.翠林總站
2.康盛花園總站
3.康盛花園
4.馬遊塘村
5.寶達邨
6.秀程樓
7.秀康樓
8.寧波第二中學
9.順天邨
10.順安邨
11.利業樓
12.利恒樓
13.順利消防局
14.白虹樓
15.彩虹鐵路站
16.紅萼樓
17.大老山隧道
18.耀安邨
19.曾璧山中學
20.福安花園
21.海栢花園
22.雅典居
23.利安邨
24.烏溪沙鐵路站
25.樟木頭帝琴灣
26.泥涌總站

往翠林
1.泥涌總站
2.西澳
3.樟木頭帝琴灣
4.烏溪沙鐵路站
5.利安邨
6.富寶花園
7.馬鞍山市中心
8.福安花園
9.耀安邨耀謙樓
10.大老山隧道
11.碧海樓
12.彩虹聖若瑟小學
13.白虹樓
14.基順學校
15.順利消防局
16.利恒樓
17.安逸樓
18.順天總站
19.天韻樓
20.秀康樓
21.秀程樓
22.寶達邨
23.安達臣道
24.馬遊塘村
25.茅湖仔
26.康盛花園
27.翠林總站
ky927 發表於 2017-5-14 19:58 | 顯示全部樓層
秀將沙咪開新線囉,真係咁大需求去泥涌,用74D/74X個形式,係89D抽一班半班做89E係大老山轉乘已經好好。

10598C 發表於 2017-5-16 19:32 | 顯示全部樓層

Good idea! 翠順鞍係好好嘅提議 但係新巴會唔會用798A轉682嚟ban將順鞍?而且呢條線收11.8太貴 收10.8~11.1就可接受

我覺得可以改去大埔墟站(當然去馬鞍山都係好提議) 經大學站 方便全日來往大學站同大老山隧道 同埋翠順去老隧轉乘 全程收11蚊

樓主| leungky0528 發表於 2017-5-18 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-5-16 19:32
Good idea! 翠順鞍係好好嘅提議 但係新巴會唔會用798A轉682嚟ban將順鞍?而且呢條線收11.8太貴 收10.8~11. ...

主要係見大老山74系分支已經唔少
相對去馬鞍山就仲有少少空間整新區特快
不過等多陣我/其他人應該都會拋下大埔方案嘅....

價錢都係睇住798條數
就住佢平少少
另外分段就係睇住唔經亞公角等收貴一啲
10598C 發表於 2017-5-19 10:12 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-5-18 17:04
主要係見大老山74系分支已經唔少
相對去馬鞍山就仲有少少空間整新區特快
不過等多陣我/其他人應該都會拋 ...

老隧74系雖然多 但係冇一條老隧線係去大學站同埔火 而大學站同埔火都係假日接駁巴士去郊區嘅地點 平日亦都有唔少中大學生翻學 所以有必要開老隧線接駁呢兩個站
 樓主| leungky0528 發表於 2017-5-21 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-5-19 10:12
老隧74系雖然多 但係冇一條老隧線係去大學站同埔火 而大學站同埔火都係假日接駁巴士去郊區嘅地點 平日亦 ...

咁其實你實際上係咪想開拓埋科學園全日線?
我想像唔到架車要特登入大學站後再上番公路去大埔
10598C 發表於 2017-5-21 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2017-5-21 00:54
咁其實你實際上係咪想開拓埋科學園全日線?
我想像唔到架車要特登入大學站後再上番公路去大埔 ...

唔駛入科學園 因為可以轉272K 同埋入一入大學站再落返公路都係5至7分鐘嘅事 其實可以接受 總比A47上大學站經白石角去大埔咁恐怖 而且做到老隧↔大學埔火獨市 客量有一定保證 老隧要去大埔特快可以搭74X 75X
 樓主| leungky0528 發表於 2017-5-21 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-5-21 01:04
唔駛入科學園 因為可以轉272K 同埋入一入大學站再落返公路都係5至7分鐘嘅事 其實可以接受 總比A47上大學站 ...

始終遲啲科學園整夠住宅後
佢個服務重要性會比大學站重好多
所以實際運作上遲早要顧埋
更何況九巴近年真係好鍾意一線貫穿幾個潛力地區

我覺得你其實都夠料砌一條294
會唔會另開POST
10598C 發表於 2017-5-22 00:56 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-5-21 11:42
始終遲啲科學園整夠住宅後
佢個服務重要性會比大學站重好多
所以實際運作上遲早要顧埋

我諗緊有冇需要開294翠林↔大埔 因為已經有295 而且294比我感覺係黃石↔大埔墟站(其實係諗得過 可以做一條旅遊線)
與其係咁 不如開鯉魚門邨↔大埔墟站嘅74/74M好過 經碧雲道 反正而家88X延長ban左 唔去油塘 咁順便可以開去碧雲道嘅老隧線
 樓主| leungky0528 發表於 2017-5-22 22:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-5-22 00:56
我諗緊有冇需要開294翠林↔大埔 因為已經有295 而且294比我感覺係黃石↔大埔墟站(其實係諗得過 可以做一 ...

有得隨便建議,就唔駛限死有依條線嘅前提
仲有新巴架694都唔係黃石開啦