hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 79K延長後會有新電牌嗎?
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 79K延長後會有新電牌嗎?

EX-TL 發表於 2017-5-16 01:16 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-15 21:31
過咗成日都無人答到
無人住北區咩?

直情有來自打鼓嶺的板友: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1015355&pid=3540677
KC3555 發表於 2017-5-18 23:15 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-15 21:31
過咗成日都無人答到
無人住北區咩?

咪答咗no同埋no update display呢個答案,無更新。
其實係唔明,定係大家對佢轉display太有期望,選擇性睇唔到?
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-18 23:25 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-5-18 23:15
咪答咗no同埋no update display呢個答案,無更新。
其實係唔明,定係大家對佢轉display太有期望,選擇性 ...

人地#7都問你究竟你答NO係講緊no new display定係講緊關於有無new display呢個問題有未有(no)新update
其實可唔可以了解下自己同人地講乜先?
唔好下下都話人地唔明先
KC3555 發表於 2017-5-19 17:09 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-18 23:25
人地#7都問你究竟你答NO係講緊no new display定係講緊關於有無new display呢個問題有未有(no)新update
其 ...

第1,人哋嗰個唔係問題,無問號。
第2,no update就自然no new display吧。我用no,但話俾你知我唔係update信息,即係灌水。no之後前置詞就係用or。所以你唔怪得我咁質疑喎。

ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-19 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-5-19 17:09
第1,人哋嗰個唔係問題,無問號。
第2,no update就自然no new display吧。我用no,但話俾你知我唔係updat ...

第1,無問號係多餘,人哋直情無句號或full stop,你不如話佢未講完。況且之後個恥笑icon 都間接講緊佢唔知講緊你講緊個無new display定呢個問題有冇update。
因為#4問緊 any "update" for new display or not,呢個 "update" 可以解釋為呢個問題有冇更新,否則#4應該問any update on display或者 any new display。相反,如果呢個 "update" 講緊個display的話,中文解釋則為『有冇更新新顯示』,之但係無論中文定英文睇呢句都好奇怪(雖然我唔排除#4真係想咁講)。而且or not更顯示new display or not係statement,想知有無消息更新。『有冇更新新顯示』掉轉中譯英,頂多係any update for new display唔會加or not。

第2,如果照你所說no update就自然no new display,咁即係#7個or前後係講緊同一樣嘢,即係『矮瓜定茄子』嘅廢話,等同上面『有冇更新新顯示』,同一個意義講兩次,好難理解有人問一條咁嘅問題,你講得佢自然,即係你認同相同意義重覆咗兩次。而且,我唔能夠假定你一定唔會灌水,一切都係按#4 #7同你字面解釋,大家(唔止我)唔明好合理,其實本身好少事,但係怪人唔明你嘅同時,請亦都檢討下之前人地講乜同你表達咗啲乜嘢出黎,或者你打no new display會清楚明白過就咁打no。
KC3555 發表於 2017-5-19 18:47 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-19 18:20
第1,無問號係多餘,人哋直情無句號或full stop,你不如話佢未講完。況且之後個恥笑icon 都間接講緊佢唔知 ...

係我唔明,係我誤解。我答No,如果係無news update,我就係灌水。我連呢兩個英文字母都慳返,駛乜呃你D乜Power.第二,人哋唔係有問號,仲要係用嬉皮笑臉Emoji。我就絕對唔會視為問題,我會視佢為笑話。或者你可能有問題會係笑話。
如果電牌有Update,就等於有New Display。無update 就No update or new display。

我嗰日唔得閒,諗住慰解你哋心急之情,答個No字,你哋以前班師兄個個懶鬼咁打都係咁啦。
就算我打英文全句回覆,我都係回覆No update or new display.

我以為佢係自己有去update過我先會咁反應。
唔好意思
PF2802 發表於 2017-5-24 10:34 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2017-5-19 18:20
第1,無問號係多餘,人哋直情無句號或full stop,你不如話佢未講完。況且之後個恥笑icon 都間接講緊佢唔知 ...

呢位巴打, 奉勸你一句
同一個咁大官威, 認為自己唔會錯, 經常覺得自己站於不敗之地既人爭拗
係虛耗自己既光陰
TR5774
lsc04d11 發表於 2017-5-24 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層
一早打中文,或用番小學既英文full/long sentence咪冇事囉