hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [立法會] 混能巴士試驗終期結果 及 電動巴士進展 ...
開啟左側

[其他] [立法會] 混能巴士試驗終期結果 及 電動巴士進展

樓主| da54 發表於 2017-5-17 15:30 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-5-17 15:22
同當年歐洲試PRIUS結果差唔多, 不意外~~

唔知呢幾部混能巴士, 可以玩到幾多年...

根據英國 E400H 經驗,舊電池應該用唔到十年,
一個方法係換電池黎延續壽命,不過成本會較高,
另外英國有公司已經將 hybrid 驅動換返做柴油驅動......

至於你們信不信?反正我信了
 樓主| da54 發表於 2017-5-17 15:35 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-5-17 15:03
有一說指出混能用既冷氣系統本身遠較柴油巴士用既耗油
結果混能所節省既燃料完全被抵消
此說亦解釋到點解 ...

E500H 係用 ThermoKing 電力驅動,即係引擎發電,再用電推冷氣....

一般香港巴士就就係用引擎直接驅動 (機械驅動)....

似乎都係機械驅動效益比較好,不過 hybrid 用機械驅動應該有一定難度。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
allen_814 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

allen_814 發表於 2017-5-17 15:57 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2017-5-17 15:01
如果係因為冷氣耗油太多,用咩款式嘅 hybrid 都唔掂,
因為 hybrid 最慳油的地方係可以係煞車時將能源回收 ...

我覺得似係ThermoKing個款冷氣用得多油
唔知Denso冷氣會唔會好D
半隱退
TankKingEH9697 發表於 2017-5-17 16:06 | 顯示全部樓層

混能副thermo king 比Nippon 呢d勁好多 d風真係吹到頭暈而且係源自美版E500h 12.8 demo
但係o個部係parallel 用ISLe偈+ A記波箱

港版似係就返12m而用ISBe 4.5 同series hybrid 去偷位

如果當年12.8已經有今日既規模 成件事已經唔同哂

有如AMC 用ISB 未必會慳油過E400
坦克王EH 9697
kei_hk 發表於 2017-5-17 16:08 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2017-5-17 14:30
又一次證明呢d環保gimmick完全是垃圾

城巴仲要放部混撚落969, 真係搵撚笨

有些野都要試過﹐做過才知道成件事的成效。

正如上面一位所講﹐估唔到混能車仲用得多燃料。

053h4 發表於 2017-5-17 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| da54 發表於 2017-5-17 16:29 | 顯示全部樓層

allen_814 發表於 2017-5-17 15:57
我覺得似係ThermoKing個款冷氣用得多油
唔知Denso冷氣會唔會好D

Denso 係機械 (引擎) 推動,ThermoKing 係電力推動,
文件都有話要研究將 E500H 由電力推動冷氣變成機械推動,
但我估唔係咁易..... 如果用機械推動,就可能無得玩 stop-start.....
 樓主| da54 發表於 2017-5-17 16:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-5-17 16:09
實唔實用睇你跑咩線啦

跑下市區流水跑一日問題唔大。

政府 quote 條數係六架車嘅平均數,其實如果將六架車擺晒去流水線,個整體結果應該會好過而家條數。
不過政府不嬲都鍾意以偏概全,呢個結果真係不意外。

樓主| da54 發表於 2017-5-17 16:32 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-5-17 16:06
混能副thermo king 比Nippon 呢d勁好多 d風真係吹到頭暈而且係源自美版E500h 12.8 demo
但係o個部係paralle ...

香港部 E50H 係用 ISB 6.7.....
cruisesnet 發表於 2017-5-17 16:35 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2017-5-17 16:31
政府 quote 條數係六架車嘅平均數,其實如果將六架車擺晒去流水線,個整體結果應該會好過而家條數。
不過 ...

又吾可以話以偏概全既.
如果大批入混能車, 總吾可能全數只行流水線ma.