hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議會建議 93K 繞經大角咀
開啟左側

[其他] 西貢區議會建議 93K 繞經大角咀

S3BL100 發表於 2017-5-22 00:15 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-5-21 23:49
哎呀 當年搶 692 搶得咁開心,而家貢獻條 93K 好難為你?

你呢D簡直係劣質抽水

明明係運吉將 692 取消同埋將荃捆綁,仲要坑口同將南
由當日 692 唔夠 10 架車變成今日 290/290A 加埋 24 架車,
淨計坑口將南使用量都唔見得少過當日 692,你都仲好意思話人地強搶資源

咁係咪當日山上同寶林有義務反對將荃線經自己樓下呀兄台?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-5-22 00:18 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-5-22 00:10
睇得出佢地話拉長去大角咀係因為大角咀真係無車落將軍澳
如果條線可以放棄觀塘道改上觀塘繞道我覺得可行
否 ...

咁提出既果位議員,佢個選區夠無全日車去尖沙咀,又唔見佢提出話拉條線去尖沙咀?
S3BL100 發表於 2017-5-22 00:20 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2017-5-21 23:38
新68X每班車在柏景灣的客量,5隻手指都數得晒。但係大角咀的乘客入元朗,
多數會去南昌站搭西鐵,
點會慢 ...

雖然佢地唔會咁搭,但既然而家有條線入元朗,佢地肯唔肯放走都係一個問題

當然,如果佢地放走 68X 換 93K 入來的話,我覺得問題仲大,因為佢地更加唔會放走 93K

同埋你仲好意思話 268X 行西橋嘈住人,你知唔知 268X 旺角至佐敦客量比起當日 68X 多左幾多?

EX-TL 發表於 2017-5-22 01:03 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-5-22 00:18
咁提出既果位議員,佢個選區夠無全日車去尖沙咀,又唔見佢提出話拉條線去尖沙咀?
...

一係地圖派, 一係有心用大角咀砸住條線.

話分兩頭, 93K係又長又兜, 不過佢收$8.9/$7.2的路段又唔係冇客, 而且係人地收緊$4.9/$5.1/$5.8/$6.1/$6.8, 甚至係98A轉乘價$1.9時, 佢收多人地幾蚊, 就算客量只係人地一半, 收入亦唔見得低.

就以旺角往土瓜灣為例, 93K位位$8.9, 當一班車20個全費客, 已經$178, 如果由6F拉去上路不加價計, 20個客收入只係$98, 要再做多16個客先抵得返.

架車去到九龍灣站之前, 只要有60個全費客上(過)車, 收入已經有$534, 等同一條收$4.9路線有109個客先抵得返, 仲未計架車九龍灣站起收$7.2, 觀塘市中心起收$6.1, 反方向無論係寶達 秀茂坪 觀塘 九龍灣 新蒲崗 土瓜灣 紅磡 油麻地上車, 一律收人$7.2, 只要客路一直keep住, 又好難說服到九巴鏟走佢.

望就望過幾年沙中綫通車趕客趕得七七八八時, 成條好似70咁死, 定係好似796B咁攤到變乾屍再轉型, 應該唔會係692式捆綁招標, 話晒獨營線.
3ASV174 發表於 2017-5-22 01:17 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-5-22 01:03

話分兩頭, 93K係又長又兜, 不過佢收$8.9/$7.2的路段又唔係 ...

其實唔搞條線我諗其中一大原因係條線每日仲叫做緊超過 7000 客,
佢呢個價位派呢個車數做呢個客量其實蝕極有限,甚至未必要蝕,所以我成日都話巴士公司係無逼切需要斬佢,
而事實上巴士公司亦從來無正式入紙造低成條線。

更重要一點,係唔做 93K 既話,
o的客由其他線接返九巴都係會收少左錢,朝早一個 98A 轉乘客上唔到 98A 上佢轉車已經位位收多 $7,佢繼續屈錢唔好?
東西線通車九巴應該摺 297 都唔會摺 93K。
如要討論,請先自貼差餉單一次
TYChow 發表於 2017-5-22 01:33 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-5-22 01:03

話分兩頭, 93K係又長又兜, 不過佢收$8.9/$7.2的路段又唔係 ...

RDP入面已提出93K改行Megabox,所以點都唔會死!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
TYChow 發表於 2017-5-22 01:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-5-22 00:20
雖然佢地唔會咁搭,但既然而家有條線入元朗,佢地肯唔肯放走都係一個問題

當然,如果佢地放走 68X 換 93 ...

係你自己擔心68X上旺火會影響268X客量之嘛!
但係268X停埋帝柏、奧運站、君匯港,
就會吸到無月票的西鐵乘客,
甚至係交廣、IFC入元朗嘅東涌線轉車客。
對乘客、同大角咀居民有利無害!
TYChow 發表於 2017-5-22 01:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-5-21 22:05
唔止呢樣…

將軍澳到時有無人咁搭 93K 去大角咀固然係一個問題(98A 轉 16 仲快唔少),

其實大角咀想要93K多過新68X。
reason 發表於 2017-5-22 01:53 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2017-5-22 01:43
係你自己擔心68X上旺火會影響268X客量之嘛!
但係268X停埋帝柏、奧運站、君匯港,
就會吸到無月票的西鐵乘 ...

對大角咀有利無害,就唔洗理旺角油麻地班客?

加上你不停強調北區唯一一條西九線,
應該放棄客源最集中嘅長沙灣道而走落荔枝角道,
或者個別路線經西廊嘈住人等論調,
對邊個有利無害閣下心中有數。
EX-TL 發表於 2017-5-22 10:31 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-5-22 01:33
RDP入面已提出93K改行Megabox,所以點都唔會死!

過到先算, 入九龍灣兜路真係好?!

此外, 如果93K拉左去大角咀, 就唔配叫K線.