hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議會建議 93K 繞經大角咀
開啟左側

[其他] 西貢區議會建議 93K 繞經大角咀

ricky 發表於 2017-5-22 12:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-5-21 17:41
土瓜灣算係93K半個客倉嚟架喎...

一係唔好搞93K,索性開多條新線,來往將軍澳至大角咀,行太子道西或亞皆老街,條件係取消客量較低的297。
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2017-5-22 12:59 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-5-22 12:26
一係唔好搞93K,索性開多條新線,來往將軍澳至大角咀,行太子道西或亞皆老街,條件係取消客量較低的297。 ...

相信往來將軍澳同大角咀(經旺角)呢條線出現機會唔大
因為現時將軍澳往來旺角已經有以下路線
坑口/寶林: 98C
尚德: 296C
翠林/康盛: 95
將南: 796C

而呢四條線入面, 296C同796C都唔見得有能力拆線
95亦都因為拖住秀茂坪/四順而好難拆
淨番98C客量大而定線又太長

不過九巴短期內都應該唔會搞住
可能要捱到轉車站開張之後先考慮搞唔搞
到時可以將98C重組成咁
1. 康城/清半-->坑口/頌明苑-->轉車站-->(九龍城)-->旺角
2. 坑口北-->景林/寶林-->翠林/康盛-->馬油塘/寶達/南邨-->九龍城-->旺角
一條經大角咀,再沿荔枝角道經四小龍/海麗去美孚
另一條經太子,再沿長沙灣道去美孚

不過有可能令到區議會搶長沙灣道定線
始終南昌站一帶發展未成熟,站位同主要人流唔夠近
(青山道直頭係遠...)
同埋98C拆完之後班次係點? 又係另一爭論點
EX-TL 發表於 2017-5-22 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳搭鐵咁方便, 巴士過海都唔夠客, 何況一個大角咀, 去到香港站搭多兩個站就到奧運站, 咁搭返工唔過份.

旺角有巴士有小巴入大角咀...

再唔係98C去程行荔枝角道 黃竹街出長沙灣道, 塘尾道落車行入去.

坑寶去太子站有鐵, 康翠 寶達就有95, 上唔到98A出觀塘轉16, 就可以搭改行荔枝角道的98C.

想深入大角咀道, 可建議加18轉乘優惠, 相信由98C轉條疏到爆的18仍然會快過一程93K.
EX-TL 發表於 2017-5-22 19:09 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-5-22 01:17
其實唔搞條線我諗其中一大原因係條線每日仲叫做緊超過 7000 客,
佢呢個價位派呢個車數做呢個客量其實蝕 ...

我又覺得, 早年建議過縮去九龍城計劃失敗左, 九巴點都想搵啲嘢搞下, 就好似42縮唔到去長沙灣之後, 竟然拉左去長康.

已經證明到土瓜灣至旺角東一段想放棄, 但最新建議入九龍灣, 俾我感覺似趕客多過吸客.

係嘅, 入左去一定吸到商貿區上班/消閒客, 但因為兜左入去而放棄唔搭嘅客量又抵唔抵消到, 我諗法始終比較保守, 九龍灣過多十幾年先可能湊得大, 講緊係連非繁都多人, 夠客係講緊十年開外嘅事.

而家講改入九龍灣未免太早, keep住行觀塘道條數唔差, 無謂搵嚟博.

過多幾年沙中綫落實大約通車日期, 先推出改革建議, picture擺出嚟清晰明確啲, 想重組成功都易啲.
TYChow 發表於 2017-5-22 19:20 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2017-5-22 01:53
對大角咀有利無害,就唔洗理旺角油麻地班客?

加上你不停強調北區唯一一條西九線,

即係話新界區巴士線只係需要服務住新界出九龍返工的人,
就唔駛服務住九龍而返新界工的人?

無論是93K還是「270E」,
也應服務大角咀的居民,方便他們能快捷返工、放工。

如果仲好似以前咁,
只係跟住地鐵荃灣線來作巴士行車路線,
相比地鐵而言,便會顯得太慢,
因為巴士會受塞車而影響客量,
慢過地鐵太多,一樣無客!
倒不如做九龍的新區屋村好過!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
最後熱狗 發表於 2017-5-22 21:56 | 顯示全部樓層

其實93K拉入大角咀擺柏景或者奧運站都冇壞嘅,里數都係差唔多
橫掂沙中線開咗都要同297重組,拉入去咪當揾多個新客路

tunghang 發表於 2017-5-22 22:31 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-5-22 19:20
即係話新界區巴士線只係需要服務住新界出九龍返工的人,
就唔駛服務住九龍而返新界工的人?

93K本身冇服務大角咀,故此93K都冇責任去服務大角咀
九龍新區會比彌敦道多客?不太認同,12同6號比都高下立見
而且93K都係同荃灣線重疊兩個站而已,加上入大角咀都無法解決塞車問題
GW4866 發表於 2017-5-23 00:00 | 顯示全部樓層
繞經就免啦,直接改入去擺維港灣都可以諗下既
還掂出入旺東都要兜圈,改入大角咀又唔係做唔到旺角

不過我都係支持拆98C黎做大角咀,過幾年將藍隧通車或者都係一個重組既機會
搵93K做只係益咗中間段路,佢地都有其他車做到

另外康翠尖咀點解唔再諗下山下條296D拉埋一齊做
宜家客量都已經麻麻地,再加上混吉比條796P重疊 遲早做唔掂
如果話死都要霸住尚德條坑既咪兜入去停站同開特班霸住囉
打開門,行出去,去遠啲!
paul2357paul 發表於 2017-5-23 00:42 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-23 00:00
繞經就免啦,直接改入去擺維港灣都可以諗下既
還掂出入旺東都要兜圈,改入大角咀又唔係做唔到旺角

等到中九龍幹線通車先至真正係,因為到時東九能直接來往西九填海區。
Ravenclaw 發表於 2017-5-23 01:12 | 顯示全部樓層

將98C拆成213D+214