hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議會建議 93K 繞經大角咀
開啟左側

[其他] 西貢區議會建議 93K 繞經大角咀

lwb701 發表於 2017-5-23 09:49 | 顯示全部樓層

其實老九搵93K入九龍灣係未等於倒自己條297米
就咁講短途297 土瓜灣>九龍灣位位收緊人$9.9
93K收平人成$1之餘,改入九龍灣客量真係有保證?
定係學呢家條14X咁純粹想靠吸血維生?
而且同場仲有107爭食...

同埋老實講,如果將軍澳去大角咀黎計。
個人覺得叫人坐去中環行去香港站再過海呢個行為好不智。
轉車時間都用超過10分鐘仲要上上落落,
如果巴士做到一程過又唔太慢,價錢又唔貴過M$R,應該都吸引到打工仔坐。

既然旺角東行落去坐98C都係快過坐93K,留條93K係旺角意思亦都唔大。
如果真係要將93K改做一條大角咀線,飛走觀塘/馬頭圍/土瓜灣/旺角在所難免。
例如[93K原線<>九龍灣<>東九龍走廊<>加士居道<>海泓道<>柏景灣<>維港灣]
仲可以做到雙方向流水客源
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
EX-TL 發表於 2017-5-23 10:26 | 顯示全部樓層
其實唔駛人叫, 人地都識坐港鐵去奧運站.

我有fd住寶林, 返大角咀HSBC, 日日都搭去香港站轉東涌綫.

講番將綫通車前, 觀塘去尖沙咀唔搭巴士, 會搭鐵過海去金鐘站轉荃灣綫, 只係步程比中環站-香港站少.

鐵路係另一個世界, 係咪過海根本唔重要, 而將軍澳-大角咀需求夠大的話, 巴士公司自然識做.
lwb701 發表於 2017-5-23 11:30 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-5-23 10:26
其實唔駛人叫, 人地都識坐港鐵去奧運站.

我有fd住寶林, 返大角咀HSBC, 日日都搭去香港站轉東涌綫.

你估個個人好似你個fd鐘意日日係中環同香港站同人玩競步?
仲有叫人巴士轉巴士果啲、如果快唔到幾多+仲要貴過鐵=迫人坐鐵
叫人95轉13D真係有排碌

其實就算93K唔改繼續頹廢,同14 15 11 28爭食都好嘅,橫掂同路段佢收得最貴

而我繼續做既得利益者叫幾飛仲有位坐

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
EX-TL 發表於 2017-5-23 15:52 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-5-23 11:30
你估個個人好似你個fd鐘意日日係中環同香港站同人玩競步?
仲有叫人巴士轉巴士果啲、如果快唔到幾多+仲 ...

返工無非想搭車時間穩定, 俾93K延長到入大角咀, 又會有幾多人真係搭入去返工, 非上班日子, 去大角咀要夠客亦非易事.

中環站行去香港站轉東涌綫係逆向, 我fd係OL, 佢唔介意行地鐵站, 反而試過將綫全線停駛, 觀塘交通大癱瘓時, 叫佢去鑽石山搭91M返去, 佢情願等到條綫開返都唔搭91M.

98A本身同16有轉乘優惠, 上面板友係話整晒95 98A<>13D 16, 有多三種轉法, 95轉13D可以在九龍城/旺角站轉, 同時仲有16可以揀, 唔一定秀茂坪轉13D搭到天荒地老.

98C拆線仲要顧及好多地方同資源問題, 唔係一時三刻搞得掂.

簡單少少可以將去程改行荔枝角道 黃竹街(飛起太子站), 客在塘尾道落車行入去, 回程冇咁重要, 就唔好阻到深長荔客, 繼續直行長沙灣道出太子站.

經常聽到98S客量比較低, 改行大角咀道來回又有冇得諗?

用轉乘入去唔見得低效, 反而更能善用現有路線旺角-大角咀一段資源, 要顧慮嘅係九巴應該唔會俾95<>13D 16, 同埋98A<>13D.

18本身係轉乘主線, 與98C搞BBI成數稍高, 只係大部份人都唔會接受18的稀疏/飄忽班次.
TomLui@FB 發表於 2017-5-23 17:25 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-5-23 15:52
返工無非想搭車時間穩定, 俾93K延長到入大角咀, 又會有幾多人真係搭入去返工, 非上班日子, 去大角咀要夠 ...

九巴10號呢?
EX-TL 發表於 2017-5-24 00:22 | 顯示全部樓層

遊河?
hokachung 發表於 2017-5-27 03:51 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-5-23 15:52
98A本身同16有轉乘優惠, 上面板友係話整晒95 98A<>13D 16, 有多三種轉法, 95轉13D可以在九龍城/旺角站轉, 同時仲有16可以揀, 唔一定秀茂坪轉13D搭到天荒地老.

想有客搭巴士來往大角咀,唔該首先整個98C/98S免費轉13D/16/33A/72X優惠先,冷門啲仲可以整埋98D/98P免費轉2E
咩98A轉16、95轉13D全部都係得個平字,毫無效率可言
其實將軍澳已經有快車去旺角,宜家只係差點樣由旺角快速地車人去大角咀,畀堆車海人轉就係最好方法
10598C 發表於 2017-5-29 17:26 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-5-27 03:51
想有客搭巴士來往大角咀,唔該首先整個98C/98S免費轉13D/16/33A/72X優惠先,冷門啲仲可以整埋98D/98 ...

其實理想啲嘅做法係98C做九龍城啲線嘅轉乘優惠 基本上cover到九龍西大部分地方 而剩低龍翔線就比290做 逐漸取代98A轉乘線嘅地位 當然 前提係要提升轉乘優惠嘅價格 同埋加強呢兩條線嘅服務(例如拆線同加班
EdwinTse@FB 發表於 2017-6-5 21:49 | 顯示全部樓層
dennislokawai 發表於 2017-5-21 20:30
提出建議果班區議員個思維仲停留晌70-80年代既開線模式,以為兜多個地方就會多啲客。
講真93K真係無咩誘因 ...

大角咀都唔一定運空氣,特別係去九龍東嘅路線,因為呢頭嚟講去九龍東比較麻煩
所以93K咁樣延伸法係有問題,但係亦都係一個契機去重新檢討果一帶去九龍東嘅服務,起碼都要加多一條線可以更加快速度出到觀塘果面
EdwinTse@FB 發表於 2017-6-5 21:51 | 顯示全部樓層

45分鐘由彩雲去到柏景灣
我都係坐區議員提議嘅93K算...起碼唔使坐短車