hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 歷史題:當年機場線招標,點解會拆左龍運同城巴二部出.. ...
開啟左側

[問題] 歷史題:當年機場線招標,點解會拆左龍運同城巴二部出...

kitarolo 發表於 2017-5-22 19:35 | 顯示全部樓層

我聽返嚟另一版本係
龍運改道彈性非常大,
影響中途站也可以(如
原線大塞車時E34系行
屯公/E33行欖隧,不飛中途站
的情況如E41試過行青沙/埔公
甚至欖隧,A43也曾行經吐公的)

九巴要得站長或警員
的指示才可改道,原因係
避免趕不及航機,但離開
北大嶼山的方向時,改道
亦偶爾發生,聞說故意設立
龍運就係「彈性很大的改道」
如果要適用於九巴並不實際。
HT408 發表於 2017-5-22 21:51 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-22 19:35
我聽返嚟另一版本係
龍運改道彈性大得多,
影響中途站也可以(如

記得有次帝都酒店有部282同部私家車撞咗,有龍運稽查喺沙市叫A41,E42改路唔行嗰邊
但九巴就繼續塞
groom1002 發表於 2017-5-22 22:02 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-5-22 15:30
你不如教我點樣可以行陸路入大嶼山而不經青衣

青衣北岸公路通車後,E21可以飛青衣2站,E42都應該咁飛
kitarolo 發表於 2017-5-22 22:05 | 顯示全部樓層

龍運車長似可自行決定
改路(飛中途站可能真係
要稽查指示)……只要條路
行到12/12.8米雙層就得,我
自己都慣性上巴士前睇下沿路
有無塞車,明明上車一刻Google
Map沒有紅線,係半小時後到某處
才慢駛,車長又唔似有聯絡其他職員
就改行另一條路。
053h4 發表於 2017-5-22 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-22 22:11 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2017-5-22 22:02
青衣北岸公路通車後,E21可以飛青衣2站,E42都應該咁飛

加站容易減站難,
唔好話青衣北岸公路,
就算249X全日仍不能
令E42青衣不停站。
 樓主| ky927 發表於 2017-5-22 22:24 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-5-22 10:59
據聞係當年政府不允許現有專營巴士公司參與投標,當年城巴以非專利巴士名義參與機場路線投標 ...

呢個似乎不合羅輯. 一堆咁重要0既巴士投標點會唔俾有經驗0既公司投?!
 樓主| ky927 發表於 2017-5-22 22:34 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-22 19:35
我聽返嚟另一版本係
龍運改道彈性非常大,
影響中途站也可以(如

呢個只可以話係執行指引, 但似乎唔算開新公司0既原因wor.

假設九巴做返機場線, 佢都可將呢個指令同彈性剩係俾機場線架.
GK3258 發表於 2017-5-22 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-5-22 22:08
咁城巴都分專利(二),即機場專利

同城巴內部的營運二部唔同

即使黎到今時今日政府都仍然係想增加競爭。起碼睇新線招標地點同平時批線意向就知。
da54 發表於 2017-5-24 11:10 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-5-22 22:08
咁城巴都分專利(二),即機場專利

同城巴內部的營運二部唔同

最初的營運二部 (前稱專利車務二部) 就係專責城巴機場及北大嶼山專營權 (常稱的「城巴專營權二」),
係後來先加埋市區專營權的新界路線 + 非專利.....
至於你們信不信?反正我信了