hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問九新城車長開車前係咪一定用員工八達通拍卡?. ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 請問九新城車長開車前係咪一定用員工八達通拍卡?.

樓主| ME9661 發表於 2017-5-23 23:59 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-23 21:17
九巴已經用八達通卡/機取代車匙。

原理可以好簡單,就係經八達通機認証完,八達通機才接通撻車的電路供電 ...

咁而家係咪全部九巴都己經安裝到唔拍8仔開唔到車/??
呢個制度上有無保安漏筒???
toyl 發表於 2017-5-24 00:28 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2017-5-23 23:59
...

每一個制度/理論的設計,論證都係基於一定程度的假設,所以如果個假設唔能夠完全排除所有會可能發生的情況,漏洞就自然會出現。

至於呢一個漏洞,就要視乎其他措施會唔會都有足夠保安阻嚇作用。
正如新車有CCTV,就算佢叻到可以用呢個漏洞著到車,就算架車唔用八達通匙膽都好,你估下D巴膠夠唔夠膽去偷車嚟週圍去?
拾顓豭 發表於 2017-5-24 09:44 | 顯示全部樓層
理論上係要拍卡 log in 再撻車, 拍卡會聽到司機位電路 "拍" 一聲,
應該係等同以前插匙後的功能

至於撻車前試燈或著一格電池用作照明同開閂門 (類似私家車扭半格匙功能), 唔洗拍卡都可做到,
前題係防止非授權人士郁到部巴士

kei_hk 發表於 2017-5-24 16:34 | 顯示全部樓層

ME9661 發表於 2017-5-23 23:59
...

我日常留意到的九巴已經係用八達通啟動﹐似乎已經轉晒。

至於保安漏洞﹐正常情況都睇唔到有漏洞。
以前﹐用車匙反而更多問題﹐包括員工私下配匙備用﹐再流出市面。
任何人有辦法取到車匙便開到車。

現在﹐用八達通去認証﹐差不多講係無得出術。
即使有員工遺失八達通卡給外人執到﹐只要員工上報公司﹐最快1天可鎖卡﹐遺失的八達通卡便會失效。

至於唔經八達通卡去撻車﹐我相信一定有方法﹐只係除左工程部之外﹐唔會知方法。
即使你知道方法﹐好明顯都要拆去個別車身組件﹐見到相關電線/電路版才做到。
有人用到這個方法﹐真係扺比人偷車啦。

樓主| ME9661 發表於 2017-5-24 23:18 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2017-5-24 09:44
理論上係要拍卡 log in 再撻車, 拍卡會聽到司機位電路 "拍" 一聲,
應該係等同以前插匙後的功能

但如果唔拍卡就可試燈,架車唔郁一排會否好快漏晒D 電?
 樓主| ME9661 發表於 2017-5-24 23:19 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-24 16:34
我日常留意到的九巴已經係用八達通啟動﹐似乎已經轉晒。

至於保安漏洞﹐正常情況都睇唔到有漏洞。

咁我想而家係咪所有九巴都係要拍卡撻車/
kei_hk 發表於 2017-5-25 16:00 | 顯示全部樓層

ME9661 發表於 2017-5-24 23:18
但如果唔拍卡就可試燈,架車唔郁一排會否好快漏晒D 電?

根本唔撻著引擎﹐車上都有用電的電器運作﹐包括照明﹐八達通機等等。

試燈用得幾多電

長時間唔著引擎又不斷用電﹐電池一樣可以用晒儲存的電量﹐最終都係撻唔到車。

yunghin2004 發表於 2017-5-25 20:24 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2017-5-23 19:20
請問新城巴都有規定每程車開車前拍卡>

沒有
 樓主| ME9661 發表於 2017-5-26 00:18 | 顯示全部樓層

但係新城既系統係咪都係預定個司機拍卡先開得到部車?